2

Н аградите на американската Академия за кинематографично изкуство и наука винаги са обичали история за завръщане. Тази година отличията “Оскар” също се опитват да участват в такава, съобщава Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

В неделя наградите ще се пробват да се съвземат след церемонията

през 2021 г., която беше засегната от ограниченията заради коронавирусната пандемия, с претупан край и рекордно нисък рейтинг. 94-ите награди “Оскар” ще се завърнат в обичайния си дом, Долби Тиътър в Лос Анджелис, и ще бъдат предавани на живо по телевизия Ей Би Си от 20 часа местно време ( 3 часа българско време в понеделник). 

Каква част от проблемите трябва да се приписват на COVID-19?

Колко струва новото нормално? Това са само част от въпросите, които са надвиснали над най-престижните киноотличия, които изглеждат като кръстопът за една от най-издръжливите институции на поп култура в Америка и все още са най-гледаното годишно шоу, като се изключи "Супербоул".

Може ли церемонията, която е продуцирана от Уил Пакър, да пренебрегне пандемията,

да промени падащия от години рейтинг на излъчваните по телевизията наградни церемонии и едно голямо събитие да се превърне в част от бързо развиващ се филмов пейзаж? По време на безкрайната подготовка за пролетните награди “Оскар” мнозина в индустрията бяха скептично настроени. Което ни води към първия от петте въпроса, пред които е изправено шоуто.

1. Ще проработи ли последната промяна на “Оскар”-ите?

Най-голямата въпросителна в неделя се върти около шоуто, което значително е променено в опит да се спре падането на рейтингите. Компенсирайки липсата на водещ в последните няколко години, този път е гласувано доверие на три актриси: Ейми Шумър, Реджина Хол и Уанда Сайкс. Дали тяхната комбинирана звездна сила обаче ще промени ситуацията?  

Под натиск от Ей Би Си, Академията ще обяви победителите в осем категории - за дизайн на продукция, монтаж, звук, грим и прически, оригинална музика и трите награди за късометражни филми (документален, игрален и анимационен) - преди началото на телевизионното предаване.  Записи с отличените - връчването на наградата и речите - ще бъдат монтирани за шоуто. Критиците не одобряват промените.          

2. Ще вземе ли стрийминг платформа наградата за най-добър филм?

Двамата от фаворитите са на стрийминг платформи, които никога не са печелили отличието за най-добър филм. Водещият претендент, “Силата на кучето” на режисьорката Джейн Кемпиън, вече получи 12 отличия, от доста време е смятан за фаворит и вероятно това е най-добрата възможност досега за Нетфликс да получи най-голямата награда на Холивуд. Но след като грабна последователно призовете на Гилдията на актьорите и на Гилдията на продуцентите, семейната драма "CODA: Дете на глухи родители“ може да има предимство. Платформата Епъл ти ви плюс похарчи много.

Ако “CODA: Дете на глухи родители” спечели, то за първи път след "Гранд Хотел'' от 1932 г. продукция с по-малко от четири номинации ("CODA: Дете на глухи родители“ има три) ще вземе  "Оскар" за най-добър филм. 

Най-красивите рокли на Оскарите според Vogue

3. До каква степен COVID-19 ще се отрази на партито?            

Миналогодишните “Оскар”-и бяха раздадени на церемония на гара “Юниън”, на която присъстваха малко хора при голяма социална дистанция. Тази година е планирано шоу в пълния му блясък и червен килим, въпреки не особено ясните протоколи за COVID-19.

Участниците трябва да представят два отрицателни теста и доказателство за ваксинация. Тези, които връчват награди или са включени в шоуто, не трябва да бъдат имунизирани, но се нуждаят от наскоро направени изследвания за COVID-19. Маски ще бъдат изисквани от част от присъстващите в Долби Тиътър и от представителите на медиите на червения килим. След като много от гостите се заразиха с новия коронавирус на церемонията за връчването на наградите БАФТА на 13 март в Лондон, няколко от номинираните за “Оскар” са поставени под карантина, като сред тях са Кенет Брана и Киърън Хайндс от филма “Белфаст”.  

4. Ще спечели ли Уил Смит първия си “Оскар”?

Номиниран два пъти преди това за най-добър актьор (за участието си в "Али" и "Преследване на щастието"), Уил Смит изглежда сигурен, че ще спечели първата си награда “Оскар”. Ролята му на Ричард Уилямс, бащата на тенисистките Венера и Серена, в "Методът Уилямс" остава най-вероятният избор през целия сезон. И речта на темпераментната 53-годишна звезда трябва да бъде една от най-силните на вечерта. Победата обаче ще бъде при страхотна конкуренция - включително от актьора, който превъзхождаше изпълнението на Смит в "Али“ преди 20 години: Дензъл Уошингтън, победител тогава с „Тренировъчен ден“, а този път заплаха с „Трагедията на Макбет“.

5. Кой ще влезе в историята?

Много от най-големите награди могат да се превърнат във важни моменти в историята. Ари Уегнър, операторката на „Силата на кучето“, може да стане първата жена, спечелила "Оскар" за операторско майсторство. Джейн Кемпиън също е готова да влезе в историята. Тя е първата жена, номинирана два пъти за най-добър режисьор, а също може да стане и третата дама в историята, спечелила отличието. Това евентуално ще бъде първият път, когато наградата за режисура е присъдена на жени в последователни години, след като Клои Чжао спечели миналата година за "Земя на номади".

Трой Коцур от “CODA: Дете на глухи родители” пък е на път да стане първият нечуващ актьор с “Оскар”. Широко очакваната победа и партниращата му в продукцията Марли Матлин ще бъдат единствените глухи актьори, получили награди “Оскар”. Тя е първата отличена нечуваща актриса през 1986 г.

А номинираната за най-добра актриса в поддържаща роля - Ариана ДеБоуз за участието си в “Уестсайдска история” на Стивън Спилбърг, може да стане първата носителка на отличието от афро-латиноамерикански произход и представителка на ЛГБТК общността. Евентуална победа на ДеБоуз ще бъде 60 години, след като Рита Морено спечели за същата роля, Анита, в оригиналната продукция от 1961 г. За трети път двама актьори имат шанс да бъдат отличени за една и съща роля, след Хийт Леджър и Хоакин Финикс като Жокера и Марлон Брандо и Робърт Де Ниро като Вито Корлеоне. Ще трябва да изчакаме и да видим дали партньорката на ДеБоуз от „Уестсайдска история“ Рейчъл Зеглър ще бъде в залата, за да я развесели.

Вижте още:

Фаворитите на букмейкърите за Оскар

17 от най-красивите рокли на Оскарите според Vogue

Ейми Шуимър иска Володимир Зеленски да се появи на „Оскари“-те

Коментари 2
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

2 коментара
 
Във форум: "Как се чистят петна от червено вино и черен хайвер???" Отговор: "Оставете ги като скъп спомен..."
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Европейската прокуратура с обиски в два български хотела в ски курорт

Европейската прокуратура с обиски в два български хотела в ски курорт

България Преди 5 минути

Разследват измама със субсидия, свързана а с пандемията от COVID-19

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Свят Преди 36 минути

Известно е, че този щам на птичия грип предизвиква смъртоносни епидемии сред дивите и домашните птици и понякога заразява хора

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Любопитно Преди 1 час

UFC и A1 България продължават правата за излъчване за следващите години

<p>Кремъл затяга хватката си над Русия</p>

Арести и насилие над независими журналисти в Русия

Свят Преди 1 час

Задържан журналист: Ритаха ме, слагаха си краката на главата ми, кълчиха ми пръстите

Трогателният жест на Кейт Мидълтън към болни от рак деца

Трогателният жест на Кейт Мидълтън към болни от рак деца

Свят Преди 1 час

Принцесата отдавна е поддръжник на различни благотворителни организации за борба с рака

10 000 лв. глоба за търговия с фалшиви зелени COVID сертификати

10 000 лв. глоба за търговия с фалшиви зелени COVID сертификати

България Преди 2 часа

50-годишният обвиняем от Хасково се призна за виновен и подписа споразумение с прокуратурата

Това са приоритетите на САЩ за България

Това са приоритетите на САЩ за България

България Преди 2 часа

Според Кенет Мертен ефективният преглед на инвестициите е полезен за всички страни

"Ужасна трагедия": Стивън Сегал посети пострадали от терористичната атака в Москва (СНИМКИ)

"Ужасна трагедия": Стивън Сегал посети пострадали от терористичната атака в Москва (СНИМКИ)

Свят Преди 2 часа

71-годишният актьор е посетил Националния медико-хирургически център, където се е срещнал с трима пострадали

И шефът на БНБ не иска да е премиер

И шефът на БНБ не иска да е премиер

България Преди 2 часа

Димитър Радев: С идеята да решим конюнктурен проблем ще създадем дългосрочни проблеми

"Динамиката на гласуването е много интересна": Исторически избори в Мексико (ВИДЕО)

"Динамиката на гласуването е много интересна": Исторически избори в Мексико (ВИДЕО)

Свят Преди 3 часа

За първи път мексиканците в чужбина ще могат да гласуват не само по пощата, но електронно и лично

<p>Делото срещу Джулиан Асанж (ВИДЕО)</p>

Риск от смъртно наказание и дискриминация: Делото срещу Джулиан Асанж

Свят Преди 3 часа

Асанж е прекарал пет години в британския затвор “Белмарш” с максимална сигурност

Руски военни кораби навлязоха в Червено море

Руски военни кораби навлязоха в Червено море

Свят Преди 3 часа

Това става на фона на атаките от йеменските бойци хути срещу търговското корабоплаване

СОС прие бюджета на София за 2024 година

СОС прие бюджета на София за 2024 година

България Преди 3 часа

"За" гласуваха 45 общински съветници, 15 бяха "против" предложения бюджет

Назначиха нов шеф на Агенция „Митници София”

Назначиха нов шеф на Агенция „Митници София”

България Преди 3 часа

Постът заема Павел Манченко

Веселин Андреев - Head of AdOps and Programmatic Team в NetInfо

Privacy Sandbox: Голямата картина - как да оцелеем без бисквитки?

Любопитно Преди 3 часа

Отговор на този въпрос ще даде Веселин Андреев, Head of AdOps and Programmatic Team в NetInfо

Костадинов: Най-хубавото е, че отиваме на избори, остава само да разберем кога

Костадинов: Най-хубавото е, че отиваме на избори, остава само да разберем кога

България Преди 4 часа

Той определи като „лоша новина“, че не се знае как точно ще бъде съставен служебният кабинет