2

В ръзката между Наполеон и жената, която той нарича "Жозефин", е централна за сюжета на новия филм на Ридли Скот за френския император, който излиза тази седмица. 

Той описва Наполеон като човек, който според Скот „Завладя света, за да се опита да спечели любовта ѝ [на Жозефин], и когато не успява, го завладява, за да я унищожи, и унищожи себе си в процеса“.

Новината, че Ванеса Кърби ще играе Жозефин във филма, предизвика вълна от изненада сред историците. Кърби е значително по-млада от актьора в главната роля Хоакин Финикс (14 години по-възрастен от нея), но всъщност Жозефин е била с шест години по-възрастна от Наполеон. 

Кърби сподели и снимка на очарователната си визия, с която присъства на премиерата на "Наполеон" на 16 ноември, като написа: "Много благодаря@viviennewestwood, с удоволствие облякох роклята ти в родния ни град за премиерата в Лондон."

Говорейки пред The ​​New Yorker, Скот каза на историците, които са коригирали неточностите във филма, за да „получат живот“, но разликата във възрастта между Наполеон и Жозефин е важен фактор за начина, по който са се развили животите им – и тяхната любов.  Останала вдовица по време на Френската революция и с две малки деца, Мари-Жозеф-Роз дьо Богарне  е изправена пред несигурно бъдеще. Тя не успява да получи достъп до богатството на семейството си от захарни плантации в Мартиника или от имението на гилотинирания си съпруг.

Тъй като по това време била на трийсет години, тя вече не се смятала за млада, но прави всичко възможно, за да стане част от модното парижко общество, призовавайки за услуги и култивирайки приятелството на водещия политик Пол Барас.

  • Брак с Наполеон

Тя била убедена да се омъжи за младия корсикански генерал Наполеон Буонапарт, който бе опиянен от нея. Само няколко месеца след срещата с Жозефин – и почти веднага след брака им през март 1796 г. – генералът е изпратен да ръководи Революционната армия в Италия.

Писмата на Наполеон са толкова пълни с емоционално изнудване, че многократните декларации за любов изглеждат по-скоро заплашителни, отколкото плачливи

От Италия той й пише  десетки пламенни писма. Те са толкова пълни с емоционално изнудване, че многократните декларации за любов изглеждат по-скоро заплашителни, отколкото плачливи.

"Никога не ми пишеш; не те е грижа за съпруга ти", възкликва той в едно. „Не получавам новини от теб и съм сигурен, че вече не ме обичаш“, оплаква се в друго. И: "Всеки ден изброявам твоите злодеяния. Боря се до ярост, за да не те обичам повече. Но, не те ли обичам още повече?"

Когато Жозефин се присъединява към него в Италия, тя трябвало да търпи той да следи всяко нейно движение и да отваря писмата ѝ. По времето, когато се събират отново обаче, той вече бил по-малко влюбен. Наполеон признава полезността на връзките на жена си и изглежда приема несъответствието в чувствата им. Неговите по-ранни романистични излияния са заменени от много различен тон още през 1797 г., а до 1800 г. той става доста студен.

Силова двойка

Като съпруга на прославен военен герой, Жозефин използва политическите си връзки за собствена изгода, може би като начин да се противопостави на контрола, който Наполеон упражнява върху остатъка от живота си.

Осъзнавайки колко ефективни могат да бъдат като екип, недоброжелателите, включително семейството на Наполеон, се радваха да разпространяват слухове, за да опетнят репутацията на Жозефин. Писмата на Жозефин до нейния любовник Иполит Чарлз дават представа колко несигурна е била ситуацията за нея.

Тя се наслаждавала на превъзходството, което ѝ дава ролята да помага за създаването на нова Франция

Наполеон бил на поход в Египет, когато му било дадено доказателство, че тя е имала любовна връзка. Писмо до брат му, в което той говори за това, е публикувано от британците и бързо става известно във Франция. В началото ядосан, но по-късно той ѝ прощава, когато се връща в Париж и тя подкрепя политическите маневри, довели до поемането му на власт след преврат през 1799 г.

Той се нуждаеше от нейната мека дипломация и аристократичното ѝ потекло, за да помогне за изглаждането на фракционизма, характеризиращ революционното десетилетие. Тя се наслаждаваше на превъзходството, което ѝ дава ролята да помогне за създаването на нова Франция. След като не желае да се присъедини към съпруга си в Италия през 1796 г., тя започва да го придружава навсякъде. Била в нейна полза той да не се разсейва от по-млада жена.

През 1807 г. той не ѝ позволява да го придружи в Полша, където поддържа дълга връзка с благородничката Мария Валевска, въпреки че писмата му показват, че той все още е в интимни отношения и с Жозефин. Въпреки това рискът от развод нараства.

След като Наполеон подбужда наследствена империя през 1804 г., семейството му все по-често го тормози за нуждата от наследник. Жозефин не можа да му даде такъв. Една от нейните прислужници, мадмоазел Аврилион, пише разказ за това как в периода, водещ до развода им, двойката е станала по-малко близка. Но Джоузефин все още била опустошена, когато съдбата ѝ била потвърдена през 1809 г.

Трайна връзка

Разводът бил оформен като жертва за нуждите на нацията. Наполеон продължава да посещава Жозефин и да ѝ пише преди брака си с хабсбургската ерцхерцогиня Мария-Луиза Австрийска. Жозефин поздравява Наполеон за раждането на сина му през 1811 г., като му казва, че винаги ще споделя щастието му, тъй като съдбите им са неразделни.

Наполеон я посещава в Малмезон, нейното предпочитано убежище точно извън Париж, преди да започне руската си кампания през 1812 г. Той никога повече няма да я види, тъй като тя почина през 1814 г. След поражението си при Ватерло Наполеон прекарва известно време в Малмезон, преди да бъде окончателно прогонен до Света Елена .

В крайна сметка може би и Жозефин, и Наполеон са обичали властта повече един от друг

Установяването на истинската им връзка е трудно, защото толкова малко от писмата на Жозефин са оцелели, за да предложат нейната страна на историята. Обичала ли е Наполеон в началото? Вероятно не. Дали го е обикнала? Вероятно да.

Наполеон ѝ позволява да се противопостави на възрастта и критиците си и се грижи добре за децата ѝ, Хортензия и Йожен. В крайна сметка обаче може би и Жозефин, и Наполеон обичали властта повече един от друг. Те разпознали предимствата на съвместната работа и бързо се изкачили до върха. 

В крайна сметка нуждата на Наполеон от син дестабилизира както режима, така и брака им, но посещението му в Малмезон на път за изгнание показва колко много означава Жозефин за него.

Тя останала лоялна, ако не винаги вярна, и била талисман за късмет. Малко преди да умре през 1821 г., Наполеон я сънува. Неговият верен велик маршал  отбеляза : „Той каза, че е видял Жозефин и е говорил с неяНадяваше се скоро пак да са заедно."

Коментари 2
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

2 коментара
 
- Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си? - Вземам те! - Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>Берачи на гъби и горски плодове протест в София (ВИДЕО)</p>

Берачи на гъби и горски плодове протест в София

България Преди 1 минута

Какво предизвика недоволството на този сектор?

Електрически високоскоростен влак ще свързва Лас Вегас и Лос Анджелис

Електрически високоскоростен влак ще свързва Лас Вегас и Лос Анджелис

Свят Преди 43 минути

Високоскоростните влакове ще съкратят четиричасовото пътуване през пустинята Мохаве

Русия твърди, че е превзела украинско село в Донецка област

Русия твърди, че е превзела украинско село в Донецка област

Свят Преди 1 час

В изявлението се посочва, че руската армия е отблъснала серия украински контраатаки в близост до Часов Яр

Теглят номерата на машините, които ще бъдат удостоверени за съответствие за вота 2 в 1

Теглят номерата на машините, които ще бъдат удостоверени за съответствие за вота 2 в 1

България Преди 2 часа

Публичното теглене ще се извърши в присъствието на служебния министър-председател и министър на външните работи Димитър Главчев

Димитър Главчев се е отказал от заплатата си на външен министър

Димитър Главчев се е отказал от заплатата си на външен министър

България Преди 2 часа

Като министър на външните работи Главчев има право на допълнителна заплата от 9100 лв.

<p>Тази дейност развива нашата креативност</p>

Роботи възпроизвеждат ръкопис, наподобяващ човешкия

Свят Преди 2 часа

Отвъд романтичната идея, какви ползи спираме да получаваме, като спрем да пишем на ръка?

Отслужиха тържествена литургия за Цветница в "Св. Александър Невски" (СНИМКИ)

Отслужиха тържествена литургия за Цветница в "Св. Александър Невски" (СНИМКИ)

България Преди 3 часа

Десетки бяха православните християни, които се причастиха с Тялото и Кръвта Христови

<p>ЦИК: Един човек може да се кандидатира едновременно и за ЕП, и за НС</p>

ЦИК: Един човек може да се кандидатира едновременно и за ЕП, и за народен представител

България Преди 3 часа

Другата седмица ще има яснота за машините и софтуера за вота 2 в 1, заяви Камелия Нейкова

<p>Калейн грабна бронзов медал на обръч в Ташкент</p>

Боряна Калейн взе бронзов медал във финала на обръч на Световната купа в Ташкент

Любопитно Преди 3 часа

Възпитаничката на Марияна Памукова Калейн изигра много добре композицията си

<p>Борисов: Ще работя с ПП само при тези условия</p>

Борисов: Ще работя с ПП само при доминираща роля на ГЕРБ - с наши министри и програма

България Преди 4 часа

Моят противник на тези избори са проруските партии, посочи лидерът на ГЕРБ

<p>Терзиев: В момента, в който&nbsp;си повярваш, има обстоятелства, които те приземяват</p>

Васил Терзиев: Във всеки един момент, когато си повярваш, има обстоятелства, които те приземяват

България Преди 4 часа

Един от важните за мен уроци, е че отговорността към обществото става все по-голяма с успехите, които натрупваме, заяви кметът на София

<p>Воден ад: Най-малко 70 загинали при наводнения в Кения</p>

Воден ад: Най-малко 70 загинали при наводнения в Кения, дъждовете продължават

Свят Преди 5 часа

Броят на жертвите е два пъти по-висок от обявения по-рано през седмицата

<p>Контрера: Археологическите разкопки около храма &bdquo;Св. Неделя&ldquo; са зарити</p>

Карлос Контрера: Археологическите разкопки около храма „Св. Неделя“ са зарити

България Преди 6 часа

Общинският съветник от ВМРО заяви, че ще продължава да търси отговори какво се случва с археологическия обект

<p>Папа Франциск &quot;влезе&quot; в затвор във Венеция (ВИДЕО)</p>

Необичайно решение: Папа Франциск "влезе" в затвор във Венеция (ВИДЕО)

Свят Преди 6 часа

Това е първото му посещение в града от избирането му за папа през 2013 г.

Русия задържа двама журналисти по обвинения "в екстремизъм"

Русия задържа двама журналисти по обвинения "в екстремизъм"

Свят Преди 7 часа

Константин Габов и Сергей Карелин ще бъдат поставени под стража в продължение на минимум два месеца

Стълб от пепел на над 3 км височина: Изригна вулканът Ибу в Индонезия

Стълб от пепел на над 3 км височина: Изригна вулканът Ибу в Индонезия

Свят Преди 7 часа

Изригването, започнало в 00:37 ч. местно време, продължило повече от три минути