С ервирането на супа в купичка от хляб е отлична начин да разнообразите вечерята, а когато приключите с яденето няма да останат съдове за миене.
Ако сте начинаещ готвач и не сте уверени, че купичките ще се получат, изпробвайте тази рецепта за начинаещи.
Необходими продукти:
1 кг телешки тръбни кости
400 г бутертесто
250 мл бяло вино
150 мл животинска сметана
5 жълтъка
2 стръка праз
2 моркова
1/4 връзка див лук
2 с. л. краве масло
2 с. л. брашно
сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Телешките кости се варят около 1 час и 40 минути, на слаб огън, в 2 л вода, заедно с нарязани наедро 1 морков и 1 стрък праз, като се отпенва.
Готовият бульон се прецежда през марля. Останалите праз и морков се почистват и се режат на кубчета. Брашното се запържва в сгорещеното масло.
Наливат се виното и около 1,5 л от бульона. Слагат се морковите и празът, и се готви около 15 минути, докато омекнат.
Три жълтъка се разбиват със сметаната и се разбъркват с наситнения див лук.
Застройката се темперира с част от бульона и се сипва в тенджерата.
Супата се овкусява със сол и черен пипер и се разпределя в огнеупорни купички.
Бутертестото се разточва и от него се изрязват кръгове с диаметър, малко по-голям от този на купите.
Мажат се с останалите разбити жълтъци и с тях се покриват купите – с намазаната страна надолу, за да се залепят.
Отгоре също се мажат с жълтъци.
Пекат се в загрята на 200 градуса фурна, с вентилатор, до златисто – 10 минути.
Още вкусни идеи за супа:
Как да си сготвим една "семейна класика" - вкусна супа топчета
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!