3

В ъв Вселената съществуват редица галактики, обагрени в цветове, които въображението ни не може да побере.

Дори и тук, на Земята, светът ни е пълен с впечатляващи нюанси.

И въпреки това си представяме Вселената като смесица между тъмносиньо, тюркоазено, черно и лилаво с бели и черни точици… или поне така я изобразяваме върху чаши, калъфи за телефони, раници, тениски и други предмети от ежедневието.

Но наистина ли Вселената е в тези цветове? Оказва се, че когато светлината и цветовете из галактиките се срещнат, формират един доста непредвидим за човешкото въображение цвят.

Кога се раждат звездите?

В проучване от 2001 г. астрономи от Университета Джон Хопкингс събират спектрални анализи от млади галактики, за да изследват раждането на звездите.

С помощта на спектралните анализи на над 200 000 различни галактики учените успяват да стигнат до заключението, че повечето звезди са се формирали преди около 5 млрд. години.

Цялата тази информация обаче се оказва важна и за отговора на още един въпрос, а именно:

Какъв цвят е Вселената?

Събирайки всички спектрални данни и смесвайки ги, екипът успява да достигне до цвят, видим за човешкото око, който съществува в стандартните компютърни програми за обработка на изображения.

В компютърните програми Хекс кодът на цвета е #FFF8E7, а за човешкото око това е меко бежово.

Гледайки през телескоп наистина виждаме червено, синьо (смесени - лилаво), проблясъци, може би мистериозно зелено, но не и бежово.

Този цвят не е първият избор и на учените. През 2002 г. те коригират откритията си от 2001 г., когато първоначално съобщават, че Вселената е светлозелена.

Бежовият цвят на Вселената се дължи на това, че светлината от отдалечените звезди пътува милиарди светлинни години, преди да достигне до Земята.

Тези светлинни лъчи клонят към белия цвят. Причината затова е, че на нашата планета виждаме светлината от звездите в по-ранните им години, когато са били ярки и сияйни. Когато остаряват обаче, те стават по-червени, затова и цветът на Вселената ще се променя с времето.

Бежовият #FFF8E7 цвят на Вселената получава име

Първоначално учените се колебаят между Капучино Космико, Бинг Бенг Блъш, Юнивейдж (от universe и beige) и Космическа Сметана. След гласуване за име на цвета на Вселената е избрано Капучино Космико.

Въпреки това за име се налага по-скоро Космическо Лате, заради значението на “latte” в смисъла на “мляко” и обвързаността му с нашата галактика Млечния път.

А защо ни трябва да знаем какъв цвят е Вселената?

За да не си я представяме като калъф на телефон.

И без това живеем в заблуда за много неща от живота. Защо пък да не научим, че смесицата от цветовете на всички звезди по целия свят е бежов?

Така следващия път, в който погледнете към небето и си представите необятната Вселена като бляскаво желе от лилаво, синьо и брокат, ще знаете, че всъщност това е само една модерна художествена представа (или поглед през телескоп), докато всичко там горе е бежово… Космическо Лате.

Снимки от открития космос

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@