0

„Най-мъдрият глупак“ бил прякор, даден на Мохамед бин Туглук, осемнадесетият султан на Делхи, който управлявал по-голямата част от Индия от 1325 до 1351 г. от н.е. Той бил брилянтен учен, далновиден владетел и покровител на изкуствата и науките. В същото време обаче бил и безразсъден авантюрист, безмилостен тиранин и неуспешен реформатор. Неговата амбициозна и ексцентрична политика довела до много бедствия, бунтове и загуби. Той е смятан за една от най-противоречивите и завладяващи фигури в индийската история.

Раждането на принц

Мохамед бин Туглук е роден през 1290 г. като най-големият син на Гияс-уд-дин Туглук, основателят на династията Туглук. Първоначалното му име било Фахр Малик Джауна Хан, но по-късно приел името Мохамед. Получил образование в различни области, като теология, философия, астрономия, математика, медицина и езици. Владеел персийски, арабски, санскрит и хиндави и също бил умел поет, калиграф и шахматист. Той бил вярващ мюсюлманин, но също така уважавал другите религии и култури. Бил също смел и способен воин, който придружавал баща си в много военни кампании.

Възкачването на трона

Мохамед бин Туглук се възкачил на трона през 1325 г. след смъртта на баща си, който бил убит от срутил се павилион. Наследил огромна и просперираща империя, която се простирала от Хималаите до платото Декан и от Бенгал до Гуджарат. Той също така наследил огромна хазна, мощна армия и лоялна бюрокрация, бил посрещнат радушно от народа и благородниците, които очаквали от него да продължи политиката на баща си. Мохамед бин Туглук обаче имал собствена визия и програма, които скоро станали очевидни.

Разрастването на империята

Една от основните цели на Мохамед бин Туглук била да разшири империята си в цяла Индия и извън нея. Той предприел няколко експедиции за завладяване на нови територии и покоряване на бунтовнически региони, като завладял Варангал, Мадурай, Бенгал, Ориса и части от Декан. Туглук също се опитал да нахлуе в Китай, Тибет, Персия и Трансоксиана, но не успял. Той поддържал голяма и разнообразна армия, която включвал слонове, камили, коне и пехота. Освен това построил крепости, пътища, мостове и канали, за да улесни военните си кампании. Той бил щедър и великодушен завоевател, който се отнасял към враговете си с уважение и доброта.

Прехвърляне на капитала

Едно от най-радикалните и противоречиви решения на Мохамед бин Туглук било да прехвърли столицата си от Делхи в Даулатабад, град в Декан. Той искал да направи града център на империята си и символ на своята сила и слава, но освен това да бъде и по-близо до южните райони, където се сблъсквал със съпротива и бунтове. Затова наредил на цялото население на Делхи, включително благородниците, служителите, учените и занаятчиите, да се преместят в Даулатабад. Той им осигурил пари, каруци и животни, за да улесни миграцията им. Това преместване обаче било катастрофа, тъй като много хора загинали или дезертирали по пътя, а новата столица нямала ресурсите и удобствата на Делхи. Народът се възмутил и проклел султана за неговата жестока и неразумно решение. След няколко години Мохамед бин Туглук осъзнал грешката си и отменил заповедта. Той се върнал в Делхи и позволил на хората също да се върнат.

Въвеждането на символичната валута

Друг смел и новаторски ход на Мохамед бин Туглук бил да въведе символичната валута или медните монети в своята империя. Той искал да преодолее недостига на сребро и злато и да увеличи циркулацията на парите в икономиката. Затова започнал да издава медни монети, които имали същата стойност като сребърните и наредил на хората да ги приемат като законно платежно средство. Той също така обещал да обмени медните монети за златни и сребърни от царската хазна. Символичната валута обаче се оказала провал, тъй като било лесно да се фалшифицира и се обезценила. Хората загубили доверието си в парите и пазарът се наводнил с фалшиви и безполезни монети. Хазната на султана била изразходвана, тъй като той трябвало да откупи медните монети със златни и сребърни. Икономиката се сринала, а инфлацията и корупцията се увеличили.

Данъчното облагане и гладът

Мохамед бин Туглук бил изправен пред тежка финансова криза поради екстравагантните си разходи и неуспешни реформи. Той се опитал да събере повече приходи, като увеличил данъците върху хората, особено върху фермерите от плодородния регион Доаб, между реките Ганга и Ямуна. Наложил тежък данък върху земята, който бил пропорционален на добива. Назначил и нови служители, които били сурови и корумпирани, за да събират данъците. Неговата данъчна политика обаче имала обратен ефект, тъй като съвпаднала с период на суша и глад, което намалило селскостопанското производство и доходите. Земеделците не можели да плащат данъците и много от тях изоставили земите си и избягали в други региони. Някои от тях също се присъединили към бунтовниците и разбойниците, които нападали служителите на султана. Мохамед бин Туглук се опитал да потуши бунта, но също така проявил известна снизходителност и облекчил засегнатите хора. По-късно той намалил данъците и предоставил заеми и семена на фермерите.

Смъртта му и това, което оставил като наследството

Мохамед бин Туглук починал през 1351 г., докато водел кампания срещу бунт в Синд. Той бил наследен от своя братовчед Фироз Шах Туглук, който променил много от неговите политики и възстановил стабилността и реда в империята. Мохамед бин Туглук оставил след себе си смесено и сложно наследство, което все още се обсъжда от историци и учени. Той е възхваляван за своята интелигентност, познания, визия и щедрост, но също така е критикуван за неговата глупост, жестокост, арогантност и лошо управление. Смятан е за велик владетел, който е имал благородни намерения, но лошо изпълнение. Възприеман е като луд султан, който имал нереалистични амбиции и катастрофални резултати. Запомнен е като „най-мъдрият глупак“, който оформил и разбил съдбата на Индия.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Защо Eрдоган отложи посещението си в САЩ

Защо Eрдоган отложи посещението си в САЩ

Свят Преди 33 минути

Решението е взето поради промени в програмата на президента на Турция

Кой губи и кой печели от забраната на рекламата на хазарт?

Кой губи и кой печели от забраната на рекламата на хазарт?

България Преди 41 минути

С необичайна скорост за законодателна дейност, в последния си работен ден преди изборите, НС прие промени в Закона за хазарта на първо гласуване

Русия с нови удари по енергийна инфраструктура в Украйна

Русия с нови удари по енергийна инфраструктура в Украйна

Свят Преди 1 час

Засегнати са четири топлоелектрически централи

Земетресение в района на Черно море

Земетресение в района на Черно море

България Преди 3 часа

Епицентърът му е на 100 км от Варна и на 480 км от София

Учение на китайски бойни самолети в близост до Тайван

Китайски военни самолети навлязоха в Тайванския проток

Свят Преди 4 часа

Машините са пресекли средната линия на протока

Руски военни самолети са прехванати в Японско море

Руски военни самолети са прехванати в Японско море

Свят Преди 4 часа

Япония споделя морски граници с Южна Корея, но също така е съсед с потенциални противници в Русия

Почина бебето, спасено от утробата на майка му, убита преди дни в Газа

Почина бебето, спасено от утробата на майка му, убита преди дни в Газа

Свят Преди 4 часа

Неговото здравословно състояние се влошило и лекарите не са могли да го спасят

Националният съвет на БСП се събира, за да подреди листите за изборите 2 в 1

Националният съвет на БСП се събира, за да подреди листите за изборите 2 в 1

България Преди 4 часа

Заседанието беше анонсирано преди две седмици

Пролетта се завръща: Очакват ни по-високи температури през уикенда

Пролетта се завръща: Очакват ни по-високи температури през уикенда

България Преди 4 часа

Максималните температури ще са между 18° и 23°

Windows 11 спря да работи със стари процесори

Windows 11 спря да работи със стари процесори

Технологии Преди 5 часа

Платформата не ги поддържаше, но имаше начини ограниченията да се заобиколят

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Свят Преди 12 часа

Националната противопожарна агенция съобщи, че няма незабавни съобщения за щети

Шойгу: Русия няма интерес да напада държави от НАТО

Шойгу: Русия няма интерес да напада държави от НАТО

Свят Преди 13 часа

Според Шойгу САЩ са увеличили усилията си за възстановяване на позициите си в Централна и Южна Азия

Китай нарече германските подозрения "чиста измислица"

Китай нарече германските подозрения "чиста измислица"

Свят Преди 14 часа

Ван: Китай решително се противопоставя на всички клевети и обиди

В Берлин искат отговори от „Алтернатива за Германия“

В Берлин искат отговори от „Алтернатива за Германия“

Свят Преди 15 часа

Хенрихман, обвини АзГ в „измяна и предателство на германския народ“

Промени в Надзорния съвет на НОИ, Петкова оглави два съвета

Промени в Надзорния съвет на НОИ, Петкова оглави два съвета

България Преди 16 часа

Людмила Петкова става председател на два съвета – Съвета за икономически анализи и Съвета за административната реформа