5

И ма много странни мистерии, които живеят в историята, но една от най-тревожните е тази на кораба призрак Октавий. Открит на крайбрежието на Гренландия през 1775 г., „Октавий“ нямал живи членове на екипажа на борда си - останките на всеки от тях били намерени замръзнали под палубата. Каква обаче е съдбата на тези 28 членове на екипажа на „Октавий“?

От светли начала до трагични съдби
Известният „Октавий“ е построен в средата на XVIII-ти век и отплавал в открито море през 1761 г. Корабът отпътувал от Англия с дестинация Азия и с екипаж от 28 души на борда. Въпреки че корабът достигнал предвидената дестинация около година по-късно, той нямал същия късмет при обратното си пътуване.

Тъй като времето било много топло, а морето много спокойно, капитанът на „Октавий“ решил да промени курса и да премине през Северозападния проход. Този проход свързва Тихия и Атлантическия океан през Северния ледовит океан около Северна Канада.

Този подвиг не е бил постиган преди това, така че се предполага, че капитанът е искал да бъде първият, който ще осъществи успешно пътуване по този маршрут. Това също би съкратило значително времето им за връщане, което означава, че са можели да се приберат у дома много по-рано, отколкото по първоначалния маршрут. Тъй като времето било изключително благоприятно, той решил, че рискът си заслужава.

Оказало се обаче, че рискът никак не си е заслужавал. След като стигнали до северна Аляска през есента на 1762 г., корабът изчезнал. Последното му известно местоположение било на около 250 мили северно от Уткиагвик, Аляска, и след това никога повече не се чуло за него до зловещото му откритие.

Замръзнали във времето: Зловещото откритие
Въпреки че следите на „Октавий“ първоначално били изгубени около Аляска, той всъщност е открит край западния бряг на Гренландия почти 13 години след изчезването му. През 1775 г. китоловен кораб, наречен „Хералд“, открил кораба, заседнал край брега, здраво заледен. След 13 години самият кораб бил започнал да се разпада, но недостатъчно, за да попречи на екипажа на „Хералд“ да реши да го провери за стоки.

След като се качили на кораба, екипажът на „Хералд“ открил всички 28 членове на екипажа на „Октавий“, замръзнали до смърт под палубата. Поради смразяващо ниските температури, гледката била обезпокоителна: всички 28 човека били замръзнали, седнали или лежащи точно както били, когато някога живели под палубата.

Екипажът на „Хералд“ намерил капитана на „Октавий“ да седи на бюрото в каютата си, с химикалка в ръка, сякаш току-що пишел бележка. До него седяли жена му и детето му, сгушени един в друг под одеяла, сякаш просто подремвали. Намерили и моряк стоящ до камина, сякаш се опитвал да се стопли, преди да се предаде на фаталните температури.

Изплашен от откритието, екипажът на „Хералд“ не взел нищо от кораба, освен дневника на капитана, за да установят какво се е случило с хората на борда. След като прочели книгата, открили, че за последен път капитанът попълнил дневника си 11 ноември 1762 г. Така разбрали, че екипажът бил мъртъв от 13 години, в очакване да бъдат открити от първия кораб, който ги намери.

Пътуването на мъртвите
Както споменахме по-рано, последното записано местоположение на кораба в дневника на капитана е приблизително на 250 мили северно от Уткиагвик, Аляска. Това е близо до началото на Северозападния проход, докато местоположението по време на откриването им е покрай западния бряг на Гренландия - в края на прохода. Като се има предвид последното записано местоположение, изглежда „Октавий“ наистина е успял да премине през Северозападния проход – но с никой жив на борда.

Нито историческите, нито медицинските експерти могат да направят пълно заключение за съдбите на тези на борда на „Октавий“ през 1762 г. Въпреки че смъртта от хипотермия не е нищо ново, начинът, по който телата са били позиционирани при смъртта, определено е. Идеята, че капитанът на кораба просто е записвал нещо в дневника си, преди моментално да замръзне до смърт, е в най-добрия случай неразбираема.

В допълнение към тези нелогични подробности, историците се опитват да намерят още информация за „Октавий“. Те са идентифицирали много подобен кораб, наречен „Глориана“, който има почти идентична история с „Октавий“. Най-ранните записи на тази история са от 1828 г. и описват откритието на капитан Уорънс.

Капитан Уорънс открил „Глориана“ през 1775 г. и неговата история съдържала същото откритие като на „Октавий“, включително точния ден и година, когато екипажът е загинал. Той обаче не споменал нищо за Северния проход. Към днешна дата експертите все още проучват дали „Октавий“ и „Глориана“ всъщност са един и същи кораб.

Преувеличена история за призраци или инсценировка?
Въпреки че пълната история за съдбата на „Октавий“ е неясна, мнозина предполагат, че някои от подробностите за откриването на кораба може да са били преувеличени с времето. Може би твърдението, че капитанът бил намерен замръзнал на бюрото си, е било начин да се направи историята по-плашеща, предавайки се на бъдещите поколения.

Или може би има друга причина хората да бъде намерени замръзнали на местата, на които са били. Възможно ли е да са били премествани преди регистрираното им откритие през 1775 г.? Светът може никога да не научи отговорите на тези въпроси, но едно нещо е сигурно: мистериозната и смразяваща история за кораба призрак „Октавий“ продължава да живее и да плава из ледените води на въображението ни.

Коментари 5
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

5 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Украински дронове удариха две петролни рафинерии и военно летище в Русия

Украински дронове удариха две петролни рафинерии и военно летище в Русия

Свят Преди 12 минути

Нападението е било извършено от Службата за сигурност на Украйна

Мощно торнадо връхлетя централните части на САЩ (СНИМКИ/ВИДЕО)

Мощно торнадо връхлетя централните части на САЩ (СНИМКИ/ВИДЕО)

Свят Преди 49 минути

Стихията е причинила значителни щети, има и ранени

Ваня Григорова: Нинова се опита да счупи БСП на предишните избори

Ваня Григорова: Нинова се опита да счупи БСП на предишните избори

България Преди 2 часа

Работеше срещу мен и собствените си кандидати за общински съветници, каза тя

Енергийният министър прави опит за предоговаряне на сделката с "Боташ" в Турция

Енергийният министър прави опит за предоговаряне на сделката с "Боташ" в Турция

България Преди 2 часа

Владимир Малинов ще разговаря с колегата си Алпарслан Байрактар

Инцидент с влак в Германия, има пострадали

Инцидент с влак в Германия, има пострадали

Свят Преди 2 часа

Композицията е спряла аварийно, след което в нея е избухнал пожар

<p>Fitch потвърди кредитния рейтинг на България, но отправи предупреждение за еврозоната</p>

Fitch потвърди кредитния рейтинг на България, но отправи предупреждение за еврозоната

Пари Преди 3 часа

Инфлацията в страната се е понижила значително, но остава над тази на трите най-добре представящи се държави членки на ЕС, посочва международната рейтингова агенция

Бум на кърлежи в Пловдив, двама души са в тежко състояние

Бум на кърлежи в Пловдив, двама души са в тежко състояние

България Преди 3 часа

Това са първите случаи за тази година след затоплянето на времето

Защо Eрдоган отложи посещението си в САЩ

Защо Eрдоган отложи посещението си в САЩ

Свят Преди 3 часа

Решението е взето поради промени в програмата на президента на Турция

Кой губи и кой печели от забраната на рекламата на хазарт?

Кой губи и кой печели от забраната на рекламата на хазарт?

България Преди 3 часа

С необичайна скорост за законодателна дейност, в последния си работен ден преди изборите, НС прие промени в Закона за хазарта на първо гласуване

Христо Гаджев: Отстраняването на Росен Желязков беше излишна проява на заяждане

Христо Гаджев: Отстраняването на Росен Желязков беше излишна проява на заяждане

България Преди 4 часа

То е зловредно, а мотивите са зашити с бели конци, заяви народният представител от ГЕРБ-СДС

Нови правила за шофьорите в Гърция

Нови правила за шофьорите в Гърция

Свят Преди 4 часа

Санкциите, които полицията в южната ни съседка налага, са доста сериозни

Хилари Клинтън идва в България

Хилари Клинтън идва в България

България Преди 4 часа

Визитата е по повод специална среща на Глобалната инициатива на Клинтън (Clinton Global Initiative – CGI) на 18 май 2024 г. в София

Русия с нови удари по енергийна инфраструктура в Украйна

Русия с нови удари по енергийна инфраструктура в Украйна

Свят Преди 4 часа

Засегнати са четири топлоелектрически централи

Земетресение в района на Черно море

Земетресение в района на Черно море

България Преди 6 часа

Епицентърът му е на 100 км от Варна и на 480 км от София