П о света съществуват стотици сортове чесън, но в тихия испански град Чинчон, разположен на около 40 минути път южно от Мадрид, се отглежда специален сорт, известен като ajo fino, който доскоро беше заплашен от изчезване. Главният готвач Мириам Ернандес е на мисия да го запази, пише CNN.
Ajo fino, характеризиращ се с малките си скилидки, е отличителна съставка на местната гастрономия в Чинчон. Като дете Ернандес наблюдава как нейните баба и дядо го засаждат, а родителите й го използват в ястията в семейния им ресторант. Когато тя самата става готвач, тя решава да включи чесъна в собствената си кухня, но среща трудности при намирането му.
Тази ситуация вдъхновява Ернандес сама да се заеме с отглеждането на ajo fino. Процесът на култивиране е трудоемък и добивът е значително по-нисък в сравнение с други сортове, но уникалният вкус на чесъна прави вложеното усилие напълно оправдано. Както показва Ернандес в епизод от "Eva Longoria: Searching For Spain", неговият вкус е наистина изключителен.
„Когато го опитах, усещането беше като удар в лицето“, споделя Ева Лонгория пред CNN.
Did you know that most garlic is imported?
— Mathew with Cottage Pastures (@Mathew_of_LWFAH) March 12, 2025
That means the root crop plant used in much of American cuisine, often utilized for medicinal benefits and generally considered a nutrient boost of a crop - isn’t homegrown.
Yes, there are pockets, but mostly, it’s imported.
This is… pic.twitter.com/KQYqHkFhzb
Въпреки своята мощ, ajo fino успява да бъде фин и елегантен, според Ернандес. И докато чесънът е ярък компонент в традиционната испанска кухня, тя го вижда и като част от кулинарното наследство на страната. „Това е част от Испания. Ако загубим нашата идентичност, губим всичко,“ подчертава тя в епизода.
В ресторанта на Ернандес характерният чесън от Чинчон е основа на sopa de ajo — традиционна супа, която произхожда от скромно ястие, състоящо се от чесън, олио и хляб. С течение на времето, в него са добавени съставки като месо и яйца, които стават по-достъпни.
Версията на Ернандес включва бекон и шунка и изисква чесъна и подправките да се мариноват за една седмица, преди да се задушат в богата и вкусна супа. Тази гозба е не просто ястие, а истинско културно наследство, носещо в себе си духа на Чинчон и Испания.
Рецепта за Sopa de Ajo (испанска чеснова супа)
Тази автентична рецепта е предоставена с любезното съдействие на главния готвач Мириам Ернандес и е идеална за домашен обяд или вечеря. Приготвя 4 порции.
Съставки:
- 3 глави чесън
- 200 грама шунка, нарязана на ситно
- 200 грама бекон, нарязан на ситно
- 2 сухи багети, нарязани на малки кубчета
- 2 супени лъжици червен пипер
- Сол и черен пипер на вкус
- Вода
- Дъжд от екстра върджин зехтин
Инструкции:
1. Разделете чесъна на скилидки и го нарежете на ситно.
2. Покрийте голяма тенджера със зехтин и добавете чесъна, бекона и шунката.
3. Сотирайте сместа, докато чесънът "спре да щипе очите". След това изключете котлона и добавете кубчетата хляб, след което ги задушете.
4. Когато котлонът е изключен, добавете червения пипер. След това включете отново котлона, за да запечете червения пипер. Уверете се, че хлябът абсорбира всички вкусове от дъното на тенджерата.
5. Извадете тенджерата от котлона и оставете да изстине. За най-добър вкус, оставете супата да се маринова в хладилника за една седмица.
6. След една седмица извадете основата на чесновата супа, добавете вода и оставете да заври. Регулирайте вкуса със сол и щипка черен пипер.
Насладете се на вашата Sopa de Ajo – вкусна и ароматна супа, която ще ви пренесе в сърцето на Испания!