1

М иналата вечер Алекс Петканова беше домакин в "Черешката на тортата". Тя посрещна в дома си актьора Косьо Лунгов, писателката Мария Маркова, "Мис Плеймейт" Жанета Осипова и акробата Енчо Керязов.

В кухнята Алекс демонстрира сръчност и умения и приготви за гостите си традиционни български ястия - шопска салата, баница, пиле с ориз. Моделът споделя, че първото ястие, което е приготвила в живота си, били спагети, които се получили доста добре, а тя била едва на 11 години.

Разберете още коя е храната, която изкушава Алекс, кой според нея готви най-вкусно и за какво се притеснявала в предаването в интервюто с нея за Vesti.bg.

- За първи път готвих…спагети, когато бях на 11 години и чаках мама да се прибере от работа. Получиха се много добре и дълго време каних на гости децата от квартала, за да им ги приготвям.

- В кухнята никога не ми се получава…зле!

- Храната, на която никога не мога да устоя, е….всякакви тестени изделия! Обожавам баница, кекс, хляб и други.

- Сутрин обичам да си хапвам…мляко с мюсли и плодове.

- Ястието, което ми се получава най-добре, е…мусака!

- Докато готвя, не мога без…музика.

- От хората, които познавам, най-вкусно готви…моята свекърва (майката на Дани).

- Обичам да готвя, защото…се разтоварвам и не мисля за странични неща.

- В "Черешката на тортата" най-много се притеснявах…за изненадата и дали времето ще бъде подходящо за нея. В крайна сметка заваля дъжд, но гостите ми се забавляваха много и това не повлия на настроението им.

- Тайната на добрия домакин е…да не се притеснява и да бъде непринуден.

Източник: Черешката на тортата

- Рецептата за любимия ми десерт е:

Бишкоти – 200 гр савоярди
Еспресо 400 мл сварено
Ликьор - 3 с.л. амарето
Пудра захар - 150 гр
Яйца - 4 бр.
Маскарпоне - 350 гр
Какао - 2 с.л. на прах
Шоколад - 100 гр настърган

В изстиналото кафе се добавя ликьорът. Белтъците се разбиват на сняг. Жълтъците се разбиват с пудрата захар до бяло. Добавя се маскарпонето и леко се разбърква. Добавят се разбитите белтъци. Получава се лек крем. Всяка бишкота се топва за по пет секунди в кафето с ликьор. Половината бишкоти се слагат на дъното на стъклен съд така, че да го запълнят.

Източник: iStock/Getty Images

Бишкотите трябва да са плътно до стените на съда и да са плътно наредени една до друга. Отгоре се слага половината крем и се заглажда. Вторият слой бишкоти се реди перпендикулярно на първия. Намазва се с остатъка от крема и се поръсва обилно с какаото на прах. Оставя се в хладилник за 8 часа. Преди сервиране се поръсва с настърган шоколад.

Вижте как се справи с готвенето в "Черешката на тортата" Алекс Петканова във видеото горе.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още любопитно съдържание от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@