10

Т ръмп е изправен пред присъда за 100 години зад решетките, ако бъде осъден по федерални обвинения - включително шпионаж - за класифицирани документи, тъй като източници твърдят, че възмутеният бивш президент е бил пометен от обвинението.

В четвъртък 76-годишният Тръмп заяви, че му е било казано, че е обвинен във връзка с шпионаж - за първи път в историята на САЩ бивш президент е изправен пред федерални обвинения.

ABC News съобщи, че Тръмп е изправен пред четири отделни обвинения, всяко от които носи потенциален затвор от 20 години: заговор за възпрепятстване на правосъдието; укриване на документ или запис; корупционно укриване на документ или запис и укриване на документ при федерално разследване.

Едно обвинение носи присъда от 10 години: умишлено задържане на информация за националната отбрана.

Последните две обвинения са с максимална присъда от по 5 години: схема за укриване и неверни изявления и декларации. Обвинителният акт на Тръмп остава под печат, но решението му да го оповести означава, че федералните могат да го разпечатат още в петък, преди явяването му пред съда в Маями следващия вторник. 

Обвиненията срещу Тръмп: Какво каза адвокатът му

Новината беше посрещната с възмущение сред Републиканската партия, като дори съперникът му за 2024 г. Рон ДеСантис заяви, че "въоръжаването на федералните правоприлагащи органи представлява смъртна заплаха за свободното общество". ДеСантис спря да казва дали ще помилва съперника си, ако Тръмп бъде осъден, въпреки призивите губернаторът на Флорида да се ангажира с това. 

Самият Тръмп - който беше в Бедминстър, Ню Джърси, когато се появи новината за обвинението - осъди обвинението в клип, който според The New York Times е бил предварително записан, като заяви, че това е политическо преследване, и каза: "Аз съм невинен".

Той ще се яви в съда в Маями във вторник в 15 ч., където ще му бъдат предявени обвиненията. Тръмп отрича всички обвинения, пред които е изправен. 

Адвокатът му Джим Тръсти заяви пред Си Ен Ен, че всичките седем обвинения "изхождат от обвинение по Закона за шпионажа".

Джак Смит, специалният съветник, който наблюдава разследването, не е коментирал.

Въпреки предварително записания клип CBS News твърди, че Тръмп не е очаквал да бъде обвинен и че е бил разстроен от вътрешния си кръг, защото му е казал, че има само малък риск от обвинения заради инцидента с класифицираните документи. 

Твърди се, че бившият президент се е оплакал, че от най-близките му хора е имало "твърде много щастливи разговори за твърде дълго време" относно перспективата за наказателно преследване.  

През април той беше обвинен в Манхатън по щатски обвинения за извършване на плащания на "тихи пари" на порнозвездата Сторми Даниълс - тези щатски обвинения също бяха исторически.

Но обвиненията за класифицирана информация са федерални и значително по-сериозни, а за тях се предвиждат големи присъди затвор.

От миналата година прокурорите разследват прехвърлянето на президентските досиета в имението му Мар-а-Лаго във Флорида. 

Федерални прокурори разследват Доналд Тръмп заради класифицирани документи

Обвиненията към Тръмп и максималните присъди, които може да получи

Адвокатите на Тръмп потвърдиха, че срещу него са повдигнати седем федерални обвинения. Те не са получили официалния обвинителен акт, но са му изпратили призовки, които предполагат, че ще му бъдат повдигнати посочените по-долу обвинения и максимални присъди.

  • Умишлено задържане на информация за националната отбрана в нарушение на Закона за шпионажа (максимално наказание от 20 години затвор, ако бъде осъден)
  • Заговор за възпрепятстване на правосъдието (20 години)
  • Укриване на документ или запис (20 години) 
  • Корумпирано укриване на документ или запис (20 години)
  • Укриване на документ в рамките на федерално разследване (20 години)
  • Схема за укриване (5 години)
  • Фалшиви изявления и декларации (5 години) 

Разследването избухна в заглавията на вестниците през август, когато ФБР претърси дома на Тръмп във Флорида и иззе 11 000 документа, включително около 100, които бяха обозначени като класифицирани.

От своя страна Тръмп многократно е настоявал, че не е направил нищо нередно и че е жертва на федерален лов на вещици.

На моменти споровете дори повишаваха позициите му в социологическите проучвания и му позволяваха да събира пари от поддръжници, които виждат заговор на "дълбоката държава", целящ да го отстрани от надпреварата през 2024 г. 

CNN: Тръмп признава в запис, че разполага със секретен документ за атака срещу Иран

Корумпираната администрация на Байдън уведоми адвокатите ми, че съм обвинен, привидно заради измамата с кутиите, въпреки че Джо Байдън има 1850 кутии в университета в Делауеър, допълнителни кутии в Китайския квартал, окръг Колумбия, с още повече кутии в университета в Пенсилвания и документи, разхвърляни по пода на гаража му, където паркира корвета си и който е "обезопасен" само с гаражна врата, която е тънка като хартия и е отворена през по-голямата част от времето - написа Тръмп в социалната мрежа "Истина" в четвъртък вечер. 

"Получих призовка да се явя във Федералния съд в Маями във вторник в 15:00 ч. Никога не съм мислил, че е възможно такова нещо да се случи на бивш президент на Съединените щати, който е получил много повече гласове от който и да е действащ президент в историята на страната ни и в момента води с голяма преднина пред всички кандидати, както демократи, така и републиканци, в анкетите за президентските избори през 2024 г. АЗ СЪМ НЕВИНЕН ЧОВЕК!"

По-късно в четвъртък вечерта той пусна видеоклип. 

За голямо съжаление ние сме нация в упадък и въпреки това те преследват един много популярен президент - каза Тръмп. 

Аз съм невинен човек, не съм направил нищо лошо - продължи той, като се зарече да се "бори с това". 

В интервю за Fox News Digital Тръмп също така заяви, че "разбира се" ще пледира невинен. 

Около сградата на съда в Маями вече е засилена охраната преди явяването му пред съдия, насрочено за 15:00 ч. във вторник.

Разследването на боравенето на Тръмп с класифицирани документи се наблюдава от специалния съветник Джак Смит, който беше назначен от главния прокурор Мерик Гарланд през ноември. 

ДеСантис, който е на второ място в социологическите проучвания в цялата страна, спря да казва, че ще помилва Тръмп, ако спечели надпреварата през 2024 г. и бившият президент бъде осъден. 

Но той осъди решението за повдигане на обвинения. 

От години сме свидетели на нееднакво прилагане на закона в зависимост от политическата принадлежност - каза той.

"Защо толкова ревностно преследваме Тръмп, а сме толкова пасивни по отношение на Хилъри или Хънтър? Администрацията на ДеСантис ще въведе отчетност в Министерството на правосъдието, ще премахне политическите пристрастия и ще сложи край на въоръжаването веднъж завинаги.

ДеСантис и Тръмп си разменят нападки, докато кампанията на републиканците за президентския пост през 2024 г. се разгорещява.

Но ДеСантис свали гарда, за да разкритикува хода, който превръща Тръмп в първия президент, изправен пред федерални обвинения. 

Той се присъедини към членовете на Конгреса от Републиканската партия, които разкъсаха двойните стандарти на правосъдието, и заяви, че моментът на повдигане на обвинението е удобен предвид новите твърдения, че президентът Байдън е получил подкуп от 5 млн. долара от ръководител на фирма от Бирма, когато е бил вицепрезидент. 

Поддръжниците на ДеСантис заявиха, че Тръмп трябва да се откаже от надпреварата за Белия дом, за да може губернаторът на Флорида да го помилва, ако спечели през 2024 г. В момента Тръмп има значителна преднина пред ДеСантис в социологическите проучвания.  

Днешният ден наистина е мрачен за Съединените американски щати - заяви председателят на Камарата на представителите Кевин Маккарти.

"Безсъвестно е президентът да обвинява водещия кандидат, който му се противопоставя. Джо Байдън е съхранявал секретни документи в продължение на десетилетия. 

Аз и всеки американец, който вярва във върховенството на закона, заставаме на страната на президента Тръмп срещу тази тежка несправедливост. Републиканците от Камарата на представителите ще потърсят отговорност за това нагло въоръжаване на властта'.

Джош Хоули, сенатор от Мисури, написа в Туитър: "Ако хората на власт могат да вкарват в затвора политическите си опоненти по свое усмотрение, ние нямаме република".

Сенатор Чарлз Грасли от Айова, старши член на Комисията по съдебна власт, написа в Twitter: "Министерството на правосъдието повдига обвинение на бившия президент/кандидат за президент на Тръмп в същия ден, в който Министерството на правосъдието/ФБР ограничава достъпа до ненужно редактираните обвинения на Байдън. 

"И се чудят защо мислят, че има два стандарта за правосъдие"

Коментари 10
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

10 коментара
 
- Келнер, какво ми сервирахте, кафе или чай? - Какво, не можете да разберете сам? - Не. - Тогава какво значение има?
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>&nbsp;Ударът на Иран срещу Израел обедини и същевременно раздели Конгреса на САЩ</p>

"Светът гори": Ударът на Иран срещу Израел обедини и същевременно раздели Конгреса на САЩ

Свят Преди 17 минути

Демократите в Конгреса се стараят да не критикуват прекалено остро действията на Байдън по отношение на конфликта в Газа

Вулканът Руанг в Индонезия не може да "заспи", бълва пепел и дим

Вулканът Руанг в Индонезия не може да "заспи", бълва пепел и дим

Свят Преди 19 минути

Имал е поне пет големи изригвания в сряда

Ново земетресение в Турция, този път край Измир

Ново земетресение в Турция, този път край Измир

Свят Преди 43 минути

Трусът е станал в 11.02 ч. местно (и българско) време, а епицентърът му е бил недалеч от турския град Сеферихисар

БСП: България ще плати за газ с 1,2 млрд. лева повече, отколкото може да използва

БСП: България ще плати за газ с 1,2 млрд. лева повече, отколкото може да използва

България Преди 59 минути

От левицата представиха доклада от дейността на Временната комисия за установяване на факти и обстоятелства около подписването на договора с турската газова компания "Боташ"

Арести в Полша заради нападение срещу съмишленик на Навални

Арести в Полша заради нападение срещу съмишленик на Навални

Свят Преди 1 час

Арестуваните заподозрени ще бъдат прехвърлени в Литва

руски газ

Енергийният регулатор на Съюза: ЕС още се нуждае от руския природен газ

Свят Преди 1 час

Руският втечнен природен газ е нужен, въпреки забраната, за да се избегне енергиен шок

Електроразпределителна мрежа

На първо четене: Парламентът отложи либерализацията на пазара на ток за 2025 година

България Преди 1 час

Реформата на електроенергийния пазар за битови потребители трябваше да започне частично от 1 юли

Служебният премиер след отказа на Митов: Нямам план Б за МВнР

Служебният премиер след отказа на Митов: Нямам план Б за МВнР

България Преди 1 час

В петък по обед заместник-председателят на ГЕРБ обяви, че оттегля съгласието си да поеме поста в МВнР

Тръмп

Избраха 12-те съдебни заседатели за процеса срещу Доналд Тръмп

Свят Преди 1 час

Съдът в Ню Йорк назначи 12-те съдебни заседатели по делото

Популярен инфлуенсър почина след тежка операция

Популярен инфлуенсър почина след тежка операция

Свят Преди 1 час

Семейството на Абхрадееп разкри, че е бил в "наистина критично състояние"

<p>&quot;Напрежението в Близкия изток се покачва застрашително&quot;</p>

"Уолстрийт джърнъл": Напрежението в Близкия изток се покачва застрашително

Свят Преди 1 час

Техеран осъществи нападението си в нощта срещу 14 април в отговор на израелския удар по иранското консулство в сирийската столица Дамаск

Iran Air

Авиокомпании пренасочват полети след атаката срещу Иран

Свят Преди 1 час

Редица самолети бяха отклонени към алтернативни летища

.

Знаете ли кои са българите, номинирани за Нобелова награда през годините?

България Преди 2 часа

За съжаление, България все още няма своя нобелов лауреат

<p>Happy Pet Net: Помагаме на стопаните да обгрижват лесно своите домашни любимци</p>

Глория Димитрова от Happy Pet Net: Ние помагаме на стопаните да обгрижват лесно и удобно своите домашни любимци

Любопитно Преди 2 часа

Онлайн консултациите с ветеринарен лекар могат да служат и като проактивна мярка за здравето на домашните любимци

Сарафов: Законопроектът за съдебната власт съдържа сериозни недостатъци и противоречиви норми

Сарафов: Законопроектът за съдебната власт съдържа сериозни недостатъци и противоречиви норми

България Преди 2 часа

Част от предложенията са неясни, непрецизни, вътрешнопротиворечиви, крайно неудачни, допълва главният прокурор

Мащабна руска атака в Днепропетровска област, най-малко 8 загинали

Мащабна руска атака в Днепропетровска област, най-малко 8 загинали

Свят Преди 3 часа

Ранени са били 21 души и са нанесени щети на инфраструктурни обекти