Още по темата

„От 12 „Кугър“-а, защото не е достатъчно само да ги платим, осем не летят. Но и на никой не му прави впечатление, че не летят, защото те нямат функции… И трите „Спартан“-а на 31 декември спират да летят, а сега лети само един от тях. Това ми докладва Каракачанов днес след направената от него проверка. Никой не можа да ми обясни от военните защо само за авиацията е отишла такава огромна сума от бюджета на държавата“. 

Това казва премиерът Бойко Борисов на правителственото заседание, става ясно от стенограмата. 

Той посочи, че основната част от закупената техника са транспортни вертолети и самолети, за които не е предвидена поддръжка при сключването на договорите, и сега са приземени.

Той възложи на министрите на отбраната и на финансите да направят преглед и оценка на възможностите за договорите за поддръжка на наличната техника, които може да бъдат сключени до края на годината.

„Всеки ден слушам още нови самолети да купуваме,

а никъде и никой не говори за поддръжката колко ще струва след това. Най-вероятно по същия начин ще останат на летищата да си стоят така, както „Спартан“-ите и хеликоптерите“, каза премиерът. Според него част от възстановените вертолети биха могли да бъдат използвани за нуждите на Спешната помощ.

"Пак повтарям, искам да направите сметка и да убедите – не само мен, а и колегите си – защо само за авиация и то транспортна авиация? За сухопътните войски какво предвиждаме, пита Борисов.

Източник: БГНЕС

От своя страна вътрешният министър Валентин Радев заявява:

Нашето първо правителство изплати 576 милиона точно за „Спартан“-ите и за „Кугър“-ите. И освен това, ние сключихме договора за поддръжката, не беше предвидено за „Спартан“-ите, който изтича сега. Нашето правителство тогава, когато нямаше пари и бяхме в криза, го направихме. Никой не беше помислил за жизнения цикъл, както Вие казахте преди малко – за поддръжката”.

Журналист: Рекацията на пилотите е морална

Каракачанов: Аз съм за нови изтребители

Борисов отговаря: „За целта днес това да се подготви, за да може до края на годината да се подпишат договори, Каракачанов, всичко да се подготви. Като сме дали милиарди, поне да знаем, че транспортни - транспортни, но пак за нещо да ги ползваме”. 

Днес Борисов се срещна и с норвежкия премиер Ерна Солберг, която е на визита у нас. 

"Вариантите са два - или ЕС и всички ние правим необходимото да придвижим напред темата с Балканите, започвайки с инфраструктурата и всяка една от държавите да си покрива критериите, които ЕС има. А народите на Балканите да видят, че ЕС ги е прегърнал и всеки с различни стъпки се придвижва напред, подчерта Борисов. В противен случай - на едно мнение сме - населението на Балканите застарява, няма кой да плаща пенсии, идват популистки партии и това става територия на влияние на великите сили, става рай за трафика на хора, на наркотици, за всичко останало. Така че лека полека, виждате, от най-уважаваните колеги и в Брюксел, а и тези, които ползват общия пазар като Норвегия, за която никой няма съмнения, че е една от силите от най-развитите демократични държави в Европа, също се заинтересува, за да дойде днес премиерът, да се запознае с това, което правим", смята Борисов.

По думите имаме пълната подкрепа по всички теми - и за Турция, за взаимоотношенията по линия на НАТО, и за това, което се случва на Балканите, и за миграционния процес.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК