Хамлет спря във Варна
"Хамлет“ плени варненската публика   
Източник: Theatrefest-Varna
1

П родукцията „Хамлет“, с която лондонският театър „Глобус“ тръгна по света в годината на Шекспир, се вписа съвършено в темата на Международния театрален фестивал „Варненско лято“ (1-11 юни): „Театър и общество: отново за хуманността“.

Това беше четиринайсетата спирка на 12 267-ия км от световното турне на лондонския театър „Глобус“ около света. Globe to Globe е дръзко и невиждано досега начинание, заело се да доказва в буквален смисъл известната фраза на Шекспир, че целият свят е сцена. С убедеността, че сътвореното от Барда е непреходно и универсално достъпно. А гласът на Хамлет може да бъде чут и разбран от всекиго. Днес, когато се навършват 450 години от рождението на драматурга, прозрял сложната същност на човешката природа.

Съвременният театър „Глобус“ на южния бряг на Темза в Лондон, наследник и продължител на традициите на Шекспировия театър, е модерна реконструкция (открит е през 1997 г.) на историческата сграда от елизабетинската епоха (построена през 1599 г., напълно опожарена през 1613 г. ведно с Шекспировите ръкописи и само закратко възстановена след това). Благодарение на съществуващи документи и свидетелства е постигната възможно най-голяма точност с оригинала, наложило се само леко отместване (с 230 м) поради разширяване на речното корито.

Премиерата на новата продукция на „Хамлет“ се състоя в театър „Глобус“ тази пролет на 23 април, датата, приемана за рождена на автора, чийто живот до днес крие доста неизвестни.

23 април 2014 г. е отправната точка на световното турне, което ще продължи две години, за да завърши на 23 април 2016 г., когато ще се честват 400 години от смъртта на Шекспир.

След като бе показана няколко пъти в Англия, продукцията отпътува с шхуна за първия си пристан Амстердам. Така бе поставено началото на дългото й пътешестване с какви ли не превозни средства: велосипед, автобус, джип, влак, кораб...

„Хамлет“ ще странства по седемте континента, спирайки във всички страни на земното кълбо, за да разнася Шекспировото слово до всякакви публики, до хора с различна култура и в нееднаква, нерядко сложна политическа ситуация. За някои това ще бъде първа среща с Барда. Срещата ще се състои на какви ли не места - под открито небе, по плажове и в паркове, сред ацтекски руини и в древни амфитеатри, в дворци и театри...

Както обяснява Доминик Дромгул, художествен директор на днешния „Глобус“, така се продължава една първородна мисия: тези пиеси не са писани, за да си стоят в Лондон. Духът на пътешествието и споделянето на истории пред нова публика винаги са били важни в работата на Шекспир.

Режисьорите Доминик Дромгул и Бил Бъкхърст са подготвили една стегната, динамична продукция на „Хамлет“, покоряваща с непосредствеността, енергията и младостта на изпълнителите, вдъхновени да установяват диалог с всяка публика.

Във Варна видяхме театър, какъвто се е играел в елизабетинската епоха, чухме Шекспировото слово, отправено директно сякаш към всекиго от нас, незамъглено от грандиозни режисьорски виждания,сложни сценографски построения и специални ефекти, незаглушено от шумотевици и декламации. Актьорите събеседваха с нас, говореха като обикновени хора, каквото било и изискването на Шекспир. Стилът им на игра откроява безподобната гъвкавост на Шекспировия стих. Една акустична версия, с песни и ренесансова музика, изпълнявана на различни инструменти, наред с авторски композиции, създадени за спектакъла.

Една преносима версия, която се играе без декор и залага всичко върху словото и актьора. Целият реквизит са няколкото сандъци-куфари, които „изсипват“ костюмите и червената завеса, провисена на опънато през сцената въже, от чието прибиране и разгръщане, навиване и развиване се извличат впечатляващи ефекти.

В разговора, на който бяха поканени зрителите след варненското представлението, актьорите говореха за радостта да произнасят Шекспировите думи, за щастието да вкусват този много красив език. Обясняваха колко важна е била самата сграда за Шекспировия театър „Глобус“, тъй като голяма част от публиката там стои права около сцената и актьорите могат да адресират думите си към отделния човек. Монолозите не се рецитират, а се говорят на някого. Въпросите не се задават във въздуха, а към публиката.

Разговор след представлението
Разговор след представлението Източник: Theatrefest-Varna

Самата сграда, позволяваща такава близост, им предоставила ключа към Шекспировия театър: директно и интимно общуване с публиката. Извън тази сграда се опитват да постигат подобен контакт, като оставят светлините в залата включени. И наистина, нямаше специално осветление на сцената, но в залата беше светло по време на представлението, та да ни виждат и да разговарят с нас, зрителите.

Тръгналата да пътешества трупа е от шестнайсет вдъхновени мъже и жени, дванайсет актьори и сценичен екип от четирима. Актьорите са избирани с кастинг специално за тази продукция, събрани са от различни места, за да бъдат заедно в продължение на две години.

Така се е получил пъзелът на компанията, обяснява един от тях. На мен ми прилича повече на кубчето на Рубик, когато разбирам, че всички се въртят в ролите, получават се различни комбинации, които едва ли биха се изчерпали до края на гастрола. Има по трима актьори, които играят Полоний, Клавдий, Офелия. За Хамлет са двама: Лади Емерува е с нигерийски корени, а Наим Хайат, млад пакистанец от Източен Лондон, когото гледахме във Варна, изненадващо за зрялото му изпълнение се оказа дебютант – това е първата му роля след завършване на театралното училище. Прегърнал я с отворено съзнание и открити сетива към изключителното пътуване, което Хамлет преживява като човек.

Двамата актьори в ролята на Хамлет: Лади Емерува с нигерийски корени и Наим Хайат, млад пакистанец от Източен Лондон
Двамата актьори в ролята на Хамлет: Лади Емерува с нигерийски корени и Наим Хайат, млад пакистанец от Източен Лондон Източник: Theatrefest-Varna

Гастролът на „Глобус“ по света несъмнено ще се превърне и за участниците в изключително пътуване, преживяване и израстване.

В противоположния край на спектъра Международният театрален фестивал „Варненско лято“ предложи, само месец след премиерата на сцената на Британския национален театър, запис (по проекта NT Live) на мащабния нов свръхмодерен прочит (пренесен в наше време, в тоталитарна държава) на режисьора Сам Мендес на друга от великите трагедии на Шекспир. „Крал Лир“ с внушителния с таланта си актьор Саймън Ръсел Бийл (иначе с вид на добродушно старче, обръснало си главата, за да поприкрие приликата си с Дядо Коледа).

Коментари 1
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

1 коментар
 
Жена към съпруга си: - Преди сватбата ме наричаше царица. А сега? - Сега станах републиканец!
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

"Тигровият комар пренася тропически болести": Има ли повод за притеснение

"Тигровият комар пренася тропически болести": Има ли повод за притеснение

България Преди 3 минути

В световен мащаб има общ подем на заболеваемостта от денга, каза проф. Ива Христова

<p>Пожар избухна във Врачанско, изпепели цяла къща&nbsp;(ВИДЕО)&nbsp;</p>

Пожар избухна във Врачанско, изпепели цяла къща

България Преди 18 минути

Само през предходното денонощие в страната са гасени 45 огнища

Футбол и високи скорости! Добре дошли в дома на класиката BMW в Мюнхен

Футбол и високи скорости! Добре дошли в дома на класиката BMW в Мюнхен

Не просто футбол Преди 48 минути

Светът е футбол, но и не само. Включително в столицата на Бавария - Мюнхен

<p>Къде е най-интензивен трафикът по граничните пунктове?</p>

Внимание! Интензивен трафик на някои от ГКПП с Румъния

България Преди 57 минути

На границата с РСМ и с Турция трафикът е нормален

Почитаме паметта на голям светец, кой е той

Почитаме паметта на голям светец, кой е той

Любопитно Преди 1 час

Свети Тихон Аматунтски Чудотворец живял на остров Кипър през IV-V век

Президентът поздрави мюсюлманската общност в България по случай Курбан байрам

Президентът поздрави мюсюлманската общност в България по случай Курбан байрам

България Преди 1 час

Мюсюлманският празник Курбан байрам тази година се отбелязва между 16-19 юни

Румен Радев на официално посещение в Черна гора

Румен Радев на официално посещение в Черна гора

България Преди 1 час

Последното официално посещение на българския президент в Черна гора е на 27 юни 2023 г.

"Те крадат работни места": Словесни схватки между Тръмп и Байдън

"Те крадат работни места": Словесни схватки между Тръмп и Байдън

Свят Преди 2 часа

Тръмп разкритикува и климатичната политика на Байдън, а също и украинския президент

Внушителната цифра на спътниците около Земята

Внушителната цифра на спътниците около Земята

Любопитно Преди 2 часа

Космосът със сигурност е голям, но интересните и ценни орбити са малка част от него

<p>&quot;Краткият отговор е, че всъщност не знаем&quot;</p>

Как хората се "събуждат" от кома?

Любопитно Преди 2 часа

Какво кара някого да се събуди от кома четете в следващите редове

Жизел Бюндхен посочи продуктите, които ѝ помагат да запази младостта си

Жизел Бюндхен посочи продуктите, които ѝ помагат да запази младостта си

Любопитно Преди 2 часа

В ново интервю Бюндхен посочи 9 продукта, които ѝ помагат да поддържа младостта и красотата си

От 23° до 38° през следващите дни: Какво време ни очаква в неделя

От 23° до 38° през следващите дни: Какво време ни очаква в неделя

България Преди 2 часа

В София максималните температури ще бъдат около 29°

Главчев: България остава ангажирана с отговора на руската агресия срещу Украйна

Главчев: България остава ангажирана с отговора на руската агресия срещу Украйна

Свят Преди 11 часа

Първата среща на върха за мир в Украйна, се провежда в швейцарския курорт Бюргенщок

<p>&quot;Замразяването на конфликта в Украйна е рецепта за нова война&quot;</p>

Фон дер Лайен: Замразяването на конфликта в Украйна е рецепта за нова война

Свят Преди 11 часа

Камала Харис също отхвърли условията на руския президент Владимир Путин за мирни преговори с Украйна

CBS News: САЩ се опасяват, че Израел ще нахлуе в Ливан

CBS News: САЩ се опасяват, че Израел ще нахлуе в Ливан

Свят Преди 12 часа

Администрацията на Байдън "работи трескаво зад кулисите", за да намали възможността от разширяване на войната

<p>&quot;Един от най-смъртоносните инциденти&quot;: Войници загинаха в южната част на Газа</p>

8 войници загинаха при "оперативна дейност" в южната част на Газа

Свят Преди 14 часа

Това е един от „най-смъртоносните инциденти“ с участието на военните