0

В секи в Пловдив знае къде се намира хотелът на Ванко 1. В четвъртък той изглеждаше изоставен и неугледен, но въпреки това издаваше признаци на живот.

Входната врата е отворена, отвътре се чува музика. Пред хотела е паркиран черен джип мерцедес със затъмнени стъкла и пловдивски номер - ВАНКО 1.

"От три дни Ванко 1 празнува в хотела си", разказват пловдивчани. И има защо. Осъденият на 12 години затвор за сводничество пловдивски рапър Иван Главчев-Ванко 1 е на свобода. Осигуриха му я точно за три месеца Народното събрание и президентът. С една проста и очаквана от адвокат и обвиняем законодателна промяна, дошла в подходящия момент.

Процесът

Според Андрей Атанасов, окръжен прокурор на Пловдив, Иван Главчев, т.е. Ванко 1, реално е първият човек, осъден за сводничество по този текст в историята на наказателното право. В делото обвиняеми са Ванко 1, баща му Петър Главчев и братовчедът на рап певеца Димитър Рачелов.

"От оперативна гледна точка свършихме всичко необходимо - кооперацията с чужди служби, следствие, работа със свидетели", разказва за работата по случая комисар Калин Георгиев, началник на регионалното звено за борба с организираната престъпност (РЗБОП).­ "С прокуратурата работихме като едно цяло", допълва той.

След като бива внесено в съда, делото е решено за два месеца с осъдителни присъди и за тримата, разказва Александър Дардов, зам. окръжен прокурор от Пловдив и обвинител по делото. Ванко 1 получава 12 години, Димитър Рачелов - 10 (и двамата за сводничество), а Петър Главчев - 5 години (за трафик на хора).

Тримата са изпратени в пловдивския затвор. Следва обжалване и близо тригодишно размотаване по различни инстанции, за да се озове най-накрая делото във Върховния касационен съд (за втори път). Именно там го заварва и промяната.

Текстът за Ванко

Обвинението срещу Иван Главчев е по чл.155 от Наказателния кодекс. Въпросният текст, допреди да бъде изменен от депутатите, има шест алинеи, разглеждащи различни хипотези на "склоняване към проституция".

Първата ("който склонява към проституция") е основна и предвижда лишаване от свобода до три години. Четвъртата алинея предвижда хипотеза, която юристите определят като абсурдна и екзотична - склоняването към употреба на наркотични вещества с цел проституиране.

Следващата - пета, алинея е квалифицираща към останалите състави и включва всички по-тежки форми на склоняване (когато деянието е извършено по отношение на малолетен, повече от две лица или от престъпна група). Тя предвижда по-тежки наказания (10 до 20 години затвор). Именно по нея е осъден Ванко 1 и нейното изменение донесе свободата му

С промяната депутатите казаха, че въпросната алинея 5 се прилага само когато става дума за склоняване към употреба на наркотици с цел проституция...

Промяна

Докато делото "Ванко 1" се разнася по различните инстанции, в парламента пристига проект на Министерския съвет за изменение на Наказателния кодекс (НК). Предлагат се почти 300 промени, включително и на текста, по който е осъден Иван Главчев - чл.155.

"Идеята ми бе за цялостно преразглеждане на чл.155, тъй като той не беше добър", разказва доц. Момяна Гунева, ръководител на работната група по проекта.

Впоследствие целият законопроект е остро критикуван от консултативния съвет по законодателство в парламента и отхвърлен от правната комисия.

Мая Манолова, депутат от БСП, решава да вземе част от проекта (включително и изменението в чл.155, ал.5) и да го внесе. Тя обаче не взима предвид критиката в анализа на консултативния съвет по законодателство, в която се казва, че предложението по-тежките наказания да се отнасят само за склоняването за употреба на наркотици е "неправилно" и че "в този смисъл вече има и тълкуване от ВКС".

Въпросното тълкуване е именно по делото на Ванко 1. Въпреки това проектът на Манолова бива гласуван на първо четене в пленарната зала. Следва преглеждането текст по текст в правната комисия.

"Тогава лично обърнах внимание, че алинея 5 трябва да бъде квалифициран състав на всички алинеи от 1 до 4", разказва Петър Раймундов, прокурор във Върховната касационна прокуратура и активен участник в това обсъждане.

Тезата му се потвърждава и от стенограмата на заседанието - Раймундов дори се обръща към председателя на правната комисия Янаки Стоилов и получава потвърждение, че предложението на Манолова е отхвърлено и текстът остава във варианта, по който е осъден Ванко 1.

Обратен завой

Един месец по-късно правната комисия привършва с разглеждането на проекта. За член 155 отдавна е решено, че няма да бъде променян.

Тогава постъпва процедурно предложение от Татяна Дончева, която предлага да се нанесе нова промяна и тежките наказания да останат само за екзотичната хипотеза със склоняването към употребата на наркотици с цел проституция.

Дончева получава гласна подкрепа от Борислав Ралчев, а секунда по-късно и от членовете на комисията, които гласуват "за" идеята й.

Месец по-късно промените в НК са гласувани набързо в пленарната зала и Георги Първанов издава указ за обнародване. Свободата на Ванко 1 вече е гарантирана.

"Става дума за дело, което бе наблюдавано от редица експерти от Америка и ЕС", коментира апелативният прокурор на Пловдив Росен Димов.

Да разследваш законодател

За съжаление реалният ефект от изменението на чл. 155 се усеща чак седмица след влизането в сила на промените - датата, на която е издадено определението на ВКС за пускане на свобода на Ванко 1 и братовчед му.

Магистратите реално са постъпили съвсем правилно - приложили са вече действащия закон. В определението си те казват, че "законодателят е оценил по съществено различен начин обществената опасност на деянието по чл.155", щом радикално е намалил наказанието за склоняване към проституция.

Веднага след появата на определението се започна издирване на "виновния" законодател. Членовете на правната комисия първо заеха позицията, че става дума за грешка, а впоследствие, че става дума за "добре обмислено решение".

В четвъртък председателят на комисията Янаки Стоилов каза, че ВКС и прокуратурата са могли да изпратят свои представители на обсъждането на текстовете, щом са знаели, че има ключови дела по тях.

Той явно не взима предвид позицията на прокурора от ВКП Петър Раймундов, изразена по-малко от месец по-рано.

Грешка или поръчка

Според източник, пожелал анонимност, роднини на Ванко 1 са говорили за подобна промяна още през октомври 2005 г. Делото във ВКС е заведено на 12 декември 2005, а първото заседание е било насрочено за края на май тази година.

В последствие делото е било отлагано три пъти заради адвоката на Ванко 1 - Виктор Михайлов. Той два пъти е представял болнични листове, а веднъж е бил в чужбина.

В крайна сметка делото е обявено за решаване дни след влизане в сила на поправката. И тук Андрей Атанасов си задава въпроса защо делото е стояло почти година, без да бъде разгледано. Защо е било решено 10 месеца след образуването му и точно седмица след влизането на "удобните" поправки.

Това естествено е теория на конспирацията, макар и съвпаденията да станаха много. "Не ми се вярва да е било умишлено, имайки предвид колко други грешки има в измененията", коментира Момяна Гунева.

"Не желая да обсъждам нито решението на съда, нито това на законодателя", еднозначно коментира освобождаването на Ванко 1 комисар Калин Георгиев. "Сигурни сме в нашата правота, каза той и допълни: При такава ситуация обаче трудно могат да се мотивират хората."

Вероятността ВКС да измени наказанието на Ванко 1 и да му наложи административно наказание - глоба до 1000 лева, е съвсем реална и ще бъде напълно в логиката на депутатите.

По информация на "Капитал" върху имуществото на Иван Главчев има наложен запор по закона "Петканов". "Става дума за хотела му и шест автомобила", поясни източник, запознат с производството. Вероятно става дума за сградата, в която Ванко 1 празнува от три дни.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Черните куртки от Hell's Kitchen 6 победиха своите предшественици

Черните куртки от Hell's Kitchen 6 победиха своите предшественици

Любопитно Преди 7 часа

Чоткин получи романтична вечеря със своята любима Камелия

Хиляди блокираха ключово кръстовище в грузинската столица

Хиляди блокираха ключово кръстовище в грузинската столица

Свят Преди 7 часа

Демонстранти блокираха Площада на героите, през който преминава по-голямата част от трафика в града

<p>&quot;Ние сме гражданско общество и редът трябва да надделее&quot;</p>

Байдън: Редът трябва да възтържествува

Свят Преди 10 часа

Това заяви президентът по отношение на общонационалните протести в университетите за Газа

Турция прекратява търговските отношения с Израел

Турция прекратява търговските отношения с Израел

Свят Преди 10 часа

Миналия месец Турция ограничи износа за Израел заради войната в Газа

Сърбия избра ново правителство

Сърбия избра ново правителство

Свят Преди 11 часа

Премиер ще бъде Милош Вучевич, а вицепремиер ще бъде Александър Вулин

САЩ са „дълбоко обезпокоени“ от ситуацията в Грузия

САЩ са „дълбоко обезпокоени“ от ситуацията в Грузия

Свят Преди 11 часа

Съединените щати изразиха загриженост относно грузинския законопроект за "чуждестранно влияние"

Главчев: Очаква се България да се присъедини към ОИСР до края на 2025 година

Главчев: Очаква се България да се присъедини към ОИСР до края на 2025 година

България Преди 12 часа

Премиерът Главчев припомни, че България много отдавна е заявила желанието си за присъединяване към ОИСР

д

Как да ядем хляб и да отслабнем?

Любопитно Преди 12 часа

Дори диетолозите вече не препоръчват пълно премахване на хляба от вашата диета

Пърженото пиле, сервирано на "Титаник"

Пърженото пиле, сервирано на "Титаник"

Любопитно Преди 12 часа

На борда на кораба са били както най-богатият човек по онова време, Джон Джейкъб Астор, така и имигрантски семейства, всеки с мечта да започне нов живот

Жена загина заради буря в Северна Франция

Жена загина заради буря в Северна Франция

Свят Преди 13 часа

57-годишната жена загина днес при свлачище

Снимката е илюстративна

Поглед към древното минало: Реконструираха лицето на 75 000-годишна неандерталска жена

Любопитно Преди 13 часа

40-годишната неандерталска жена е починала в спяща позиция под огромен вертикален каменен знак

Лошо време в почти цяла България: Валежи, градушки и гръмотевици в петък

Лошо време в почти цяла България: Валежи, градушки и гръмотевици в петък

България Преди 13 часа

Жълт код за потенциално опасно време е обявен в почти цялата страна

.

Защо интернет се влюби в историята за късметлията, спечелил $1,3 млрд. от лотарията

Свят Преди 13 часа

„Как ще имам време да похарча всички тези пари? Колко дълго ще живея?“

Ето какви ще бъдат промените в движението на София за Великден

Ето какви ще бъдат промените в движението на София за Великден

България Преди 14 часа

Столична община въвежда временна организация на движението на пл. "Св. Александър Невски"

Полицията арестува младеж, хвърлил бомбички срещу синагога във Варшава

Полицията арестува младеж, хвърлил бомбички срещу синагога във Варшава

Свят Преди 14 часа

Посегателството срещу синагогата „Нозик“ беше извършено към 1 ч. в нощта срещу сряда, като са нанесени щети по фасадата на сградата

Арести на пропалестински демонстранти от Колумбийския университет в САЩ

Достигнаха точката на кипене: Сблъсъци между протестиращи и полиция в САЩ

Свят Преди 14 часа

Протестиращите срещу войната между Израел и Газа използваха лютив спрей, полицията отвърна с електрошок