3

Малкият Хаазик Кази от Индия има много мечти. Една от тях е да спаси животните в океаните и за тази цел той разработва плана на кораба "Ервис", който ще предпази водните басейни от замърсяването с пластмаса. Хаазик се надява идеята му да се хареса на хората и скоро да се намери спонсор, който да помогне за осъществяването на този проект.  

Задачата на "Ервис" ще бъде да събира пластмасовите отпадъци от океаните и по този начин да предотврати измирането на много животински видове. 

Засега това е просто една детайлна рисунка на кораб, но посланието, което Хаазик изпраща, е много по-важно. Той иска да накара всички, малки и големи, да осъзнаят по-дълбоко проблема със замърсяването и застрашаването на флората и фауната във водните басейни. 

Хаазик започва да разработва плана си за кораба, когато е едва на 9. Отнема му три години, за да го завърши и усъвършенства до най-малкия детайл. Машината предвижда цяла сложна система от дискове, хидравлични помпи и филтри. "Ервис" ще бъде 40 метра дълъг, 12 метра широк, 25 метра висок и ще тежи около 600 тона. 

Корабът ще разполага и със специален механизъм, който да отделя пластмасовите отпадъци от другите видове. 

В какво се превръща планетата ни

Идеята за "Ервис" се ражда в ума на малкия Хаазик, докато той гледа научнопопулярно предаване за последствията от изхвърлянето на около 8 милиона тона пластмаса в океаните всяка година. 

Малкият изобретател обосновава всичките си графики и чертежи с научни факти и споделя, че силно се надява да намери спонсори за построяването на своя "Ервис". 

"Гледал съм снимки на животни, които умират, след като са погълнали пластмаса. Ужасно е. Не искам да се случва повече. Помогнете ми да построя кораба ми."

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини и любопитно съдържание от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@