3

З амърсяването на планетата с отпадъци не е нов проблем, но усилията за справянето с него изглежда не дават достатъчно добри резултати. Напротив, замърсяването достига нови и нови места из Земята. Вече дори най-дълбоката точка на земната повърхност - Марианската падина, е замърсена с пластмаса, съобщават учени от Китайската академия на науките, цитирани от CNET.

Загадка: Трилиони тонове вода изчезват под земята

Смърт от пластмаса - ужасът в океаните

Те са анализирали движението на т.нар. микропластмаса в океана и са открили, че тя достига дори до дъното на Марианската падина на 11 км. под морското равнище. Учените са проверили и доколко малките парчета пластмаса влияят на организмите и колко разпространени са те.

Оказва се, че Марианската падина събира доста голямо количество от микропластмасата и според учените тя вероятно е сред местата на планетата с най-голяма нейна концентрация. Колкото по-дълбоко е, толкова повече се увеличава количеството на пластмаса, като максималната измерена стойност е 13,51 парчета на литър. Това е четири пъти повече спрямо предишните проучвания за количеството микропластмаса на малка дълбочина под повърхността.

ВИЖТЕ КАКВО ПРИЧИНЯВА ЗАМЪРСЯВАНЕТО НА ПЛАНЕТАТА И КАК Я УНИЩОЖАВАМЕ БАВНО, НО СИГУРНО - СНИМКИ

Анализите показват още, че микропластмасата не се утаява, а е широкоразпространена, особено под 7 км. дълбочина. Тъй като пластмасата не се разгражда във водата, тя или остава на повърхността, или потъва. Оставайки във водата, тя вреди на организмите, като не само ги застрашава от задяване, но и причинява хормонален дисбаланс.

Освен това част от нея навлиза в хранителната верига. Изчисленията показват, че средно по 13 млн. тона пластмаса попадат в световния океан всяка година. Затова са нужни още по-сериозни усилия за намаляването на замърсяването.

ЕС планира края на пластмасовите опаковки

Поглъщаме ли пластмаса с минералната вода

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още любопитно съдържание последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@