5

Google е постигнала споразумение с руската Федерална антимонополна служба (ФАС). То включва съгласието на компанията по наложената глоба и промяна на доста от практиките ѝ за наличието на задължително инсталирани приложения в смартфоните с Android, съобщава Reuters.

Споразумението е извънсъдебно, като Google се съгласява да плати 7.8 млн. долара глоба. Тя беше определена от ФАС през септември 2015 г. и е в размер на 9% от годишния оборот на Google в Русия за 2014 г. Споразумението вчера е било одобрено и от руския съд, като е за срок от 6 години и 9 месеца.

Русия осъди Apple в манипулация на цените на iPhone

Самата глоба не е никакъв проблем за Google. По-важното е, че компанията се съгласява да не изисква ексклузивност на своите приложения в устройствата с Android, които се продават в Русия. Google вече не може да задължава производителите и да инсталират единствено нейната търсачка в устройствата с Android в Русия. Не може да налага тези изисквания дори и на компаниите, с които вече има сключени конкретни договори.

Русия разследва Microsoft за нелоялна конкуренция

Android не вреди на конуренцията, смята Google

ФАС допълва, че Google ще трябва да разреши на други компании също да предлагат предварително инсталирани свои приложения и търсачки. Компанията пък трябва да направи активен прозорец, който да предлага на потребителите сами да избират коя да е основната им търсачка.

Споразумението на Google с ФАС е следствие на жалба, заведена от руската компания Yandex, която обвини Google в злоупотреба с господстващото си положение на пазара на мобилни операционни системи. Yandex също е участвала в споразумението и го е приела.

Случващото се в Русия може да има отзвук за Google и в други държави. Android се разследва със сходни обвинения в няколко държави от ЕС. Те вече имат прецедент, на който може да базират своите искания.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@