3

С поред публикуван наскоро доклад на Европейската агенция за околната среда (EАОС), Европа не само се затопля, но възрастта на населението ѝ я приближава към нарицателното име – Стария континент - и е зле подготвена да се справи с произтичащата от това криза в здравеопазването.

Докладът се появи на фона на провеждащата се в Шарм ел Шейх срещата на високо равнище за климата КОП27, от чиято трибуна отношение по изострящия се проблем с климатичните промени и свързаните с това въпроси се изказаха редица световни лидери.

Климатичните промени означават, че Европа ще бъде свидетел на все по-чести горещи вълни и е по-вероятно да се появят огнища на болести като денга и малария, посочва докладът на ЕАОС.

Учени предупреждават за катастрофални последици от затоплянето на Средиземно море​

Документът предупреждава, че това представлява сериозен риск за здравето предвид демографските характеристики на Европа. Според Евростат през 2021 г. над една пета от населението на ЕС ще бъде на възраст 65 и повече години - а това е групата от население, която е най-вероятно да страда от потенциално фатални сърдечни или дихателни проблеми по време на горещи вълни.

"С тези две тенденции - повишаване на температурите и увеличаване на уязвимостта - се получава нещо като перфектна буря по отношение на въздействието [на изменението на климата] върху здравето", каза Александра Казмиерчак, експерт по изменението на климата и човешкото здраве в ЕАОС и водещ автор на доклада, пише „Политико“.

Казмиерчак изтъкна, че горещините са причина за между 86 и 91 % от смъртните случаи, свързани с екстремни метеорологични и климатични явления в Европа. "Знаем, че жегата е много опасна за човешкото здраве", каза тя.

Възрастта на гражданите, разпространението на хронични заболявания и фактът, че градовете не са проектирани за защита от горещините, означават, че ЕС е особено уязвим към по-високите температури.

Това лято европейските страни регистрираха хиляди допълнителни смъртни случаи по време на жестоката гореща вълна. Ханс Клуге, директор на европейския офис на Световната здравна организация, заяви, че въз основа на наличните данни тази година в европейския регион на СЗО са починали най-малко 15 000 души "именно поради горещините".

Проблемът само ще се задълбочава - учените предупреждават, че Европа се затопля два пъти по-бързо от останалата част на земното кълбо.

В зависимост от това дали температурата на планетата ще се повиши с 2 или 3 градуса по Целзий, допълнително 172-300 милиона души могат да бъдат изложени на екстремни горещини годишно, допълва Казмиерчак.

Това може да доведе до "30 000 до 90 000 смъртни случая годишно в зависимост от климатичния сценарий до края на века" в Европа, изтъкна тя.

Изменението на климата също така преначертава картата на болестите, пренасяни от заразени насекоми. 

"Пристигането на пътници и стоки в Европа от региони, в които денгата или маларията са ендемични, в съчетание с нарастващата пригодност на климатичните условия за комарите, които пренасят тези болести, да станат постоянни в някои части на Европа, увеличава вероятността от избухване на болести", се казва в доклада.

Климатът може да влоши 58% от инфекциите

Рискът от пренасяне на болести като денга и зика може да се увеличи в бъдеще, тъй като климатичните условия, подходящи за този вид комари, се увеличават в Европа, каза Казмиерчак.

В доклада се отбелязва, че градовете, които са най-предразположени към такива инфекции, са тези в близост до адриатическото крайбрежие, във Франция и Италия, както и няколко в Белгия и Нидерландия.

За да се справят с тези рискове, страните от ЕС трябва спешно да адаптират националните здравни политики и да подобрят устойчивостта на здравните заведения към горещи вълни и епидемии, се твърди в доклада.

Почти половината от болниците в големите европейски градове се намират в райони със силен ефект на градски топлинен остров, което излага персонала и уязвимите хора на опасни нива на топлина.

В по-широк план – не че здравите и младите хора по света трябва да бъдат оставени да се „пържат“ – за пореден път световен форум някак си подминава въпроса как се отразяват климатичните промени на хората с увреждания или на тези в неравностойно положение.

Като „голяма победа“ беше приветстван фактът, че миналата година активистите за климата, които се занимават с правата на хората с увреждания, извоюваха на конференцията на ООН за изменението на климата да получат официален статут на фракция, призната от Секретариата на ООН, посочва Асошиейтед прес. Те казват, че това е кулминацията на дългогодишните им усилия да бъдат официално включени в работата на конференцията. 

Въпросът е за каква част от световното население става дума. През 2011 г. Световната здравна организация (СЗО) и Световната банка излязоха с първия досега доклад за проблемите на хората с увреждания по света. Но и данните в него са неточни и варират в големи граници:

Има около 785 (15,6% според Световното здравно проучване) до 975 (19,4% според Global Burden of Disease) милиона лица на 15 и повече години, живеещи с увреждания, въз основа на оценки за населението от 2010 г. (тогава то наброява 6,9 милиарда с 1,86 милиарда под 15 години).

А колко са сега хората с увреждания, когато световното население надмина 8 милиарда души? И до какво състояние ги довежда резултатът от „така желания икономически напредък“ – превръщането на атмосферата на земята в тенджера под налягане? 

Редица „отговорни“ институции непрекъснато констатират очевидното – че с всяка година все повече и повече хора са засегнати от увреждане. Често най-уязвимите хора са изложени на най-голям риск. СЗО казва, че „броят на хората с увреждания се увеличава поради застаряването на населението и увеличаването на хроничните заболявания“.

След дългогодишна битка най-сетне за представителите на хората с увреждания организаторите на конференцията направиха форума достъпен за участниците, които използват инвалидни колички или проходилки, и могат да се движат свободно из мястото на провеждане, а на всички събития има жестомимични преводачи.

Това е оценката на Джейсън Боберг, председател на фракцията на хората с увреждания и основател на мрежата за действия за климата на хората с увреждания SustainedAbility (Устойчива способност).

Въпросът за заплащането на вредите, причинени от изменението на климата, известен на жаргон като "загуби и щети", също е на дневен ред за хората с увреждания. Активистите искат да включат правата на хората с увреждания в преговорите на конференцията по този въпрос.

Боберг заяви, че изясняването на въпроса откъде ще дойде финансирането за покриване на загубите и щетите и как да се осигури част от него за хората с увреждания, живеещи в райони, застрашени от бедствия, е "на преден план".

Едно е важен проблем да е „на преден план“, друго – да бъдат предприети реални и ефективни действия за неговото решаване, показва дългогодишното пренебрегване на действителността и оставяне за в „бъдещо неопределено“ време реалните стъпки. Всъщност в политиката изглежда е много популярна играта да завещаваш „горещия картоф“ на  тези, които идват на власт след тебе. 

Коментари 3
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

3 коментара
 
- Келнер, какво ми сервирахте, кафе или чай? - Какво, не можете да разберете сам? - Не. - Тогава какво значение има?
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Електроенергийна компания отвори първия си клиентски център в Пловдив

Електроенергийна компания отвори първия си клиентски център в Пловдив

България Преди 56 минути

С него групата стартира разширяването на търговската си мрежа в цялата страна

Освободиха от длъжност областния управител на Бургас

Освободиха от длъжност областния управител на Бургас

България Преди 1 час

Пламен Янев беше назначен за областен управител на Бургас на 28 юли 2023 година

д

Уникалните вина, родени от черни вулканични кратери

Любопитно Преди 2 часа

Вино се произвежда на архипелага от 15-и век, когато пристигат първите испански колонисти

Петков: Тайна координация между Борисов, Радев и Пеевски

Петков: Тайна координация между Борисов, Радев и Пеевски

България Преди 2 часа

Петков: Стефан Димитров „явно не е с евроатлантически поглед“

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Любопитно Преди 3 часа

Food quiz със Стефани от Hell’s Kitchen

България няма да „паркира“ МиГ-29 до 2028 г.

България няма да „паркира“ МиГ-29 до 2028 г.

България Преди 3 часа

Вдигат заплатите в армията

а

Пукане и бръмчене: Мистериозният свят на комуникацията между рибите

Любопитно Преди 3 часа

Повече за мистериозния свят на рибите четете в следващите редове

Древни скелети, открити във Франция, разкриват убийства в мафиотски стил

Древни скелети, открити във Франция, разкриват убийства в мафиотски стил

Любопитно Преди 4 часа

Повече за мистерията около скелетите четете в следващите редове

Как да организираме по-добре приложенията си

Как да организираме по-добре приложенията си

Технологии Преди 4 часа

Няколко съвета за по-практична работа със смартфона

Защо е важно да приемаме магнезий

Защо е важно да приемаме магнезий

Любопитно Преди 4 часа

Повишаването на магнезиевите нива в мозъка може да подобри когнитивните функции

<p>Всичко, което трябва да знаем, за да се предпазим от коклюш</p>

Всичко, което трябва да знаем, за да се предпазим от коклюш

България Преди 4 часа

Полезна информация и съвети от Европейският център за профилактика и контрол върху заболяванията

<p>Обмислят&nbsp;2 май да бъде неучебен ден в цялата страна</p>

Галин Цоков: Обмисляме 2 май да бъде неучебен ден в цялата страна

България Преди 4 часа

Според него има възможност издадените вече заповеди от някои кметове, които обявиха 2 май за неучебен ден, да отпаднат

БСП: България ще плати за газ с 1,2 млрд. лева повече, отколкото може да използва

БСП: България ще плати за газ с 1,2 млрд. лева повече, отколкото може да използва

България Преди 5 часа

От левицата представиха доклада от дейността на Временната комисия за установяване на факти и обстоятелства около подписването на договора с турската газова компания "Боташ"

ДНК проучване: Откриха неизвестна група предци на японците

ДНК проучване: Откриха неизвестна група предци на японците

Любопитно Преди 5 часа

Дълго време се е смятало, че съвременните японци произхождат от две групи

Електроразпределителна мрежа

На първо четене: Парламентът отложи либерализацията на пазара на ток за 2025 година

България Преди 5 часа

Реформата на електроенергийния пазар за битови потребители трябваше да започне частично от 1 юли

Служебният премиер след отказа на Митов: Нямам план Б за МВнР

Служебният премиер след отказа на Митов: Нямам план Б за МВнР

България Преди 5 часа

В петък по обед заместник-председателят на ГЕРБ обяви, че оттегля съгласието си да поеме поста в МВнР