22

П рез последната година правителствата в Пекин и Техеран бяха притиснати по няколко линии. Китай се намира в тежка търговска война с Вашингтон на фона на напрежение в Южнокитайско море и обтягане на дипломатическите отношения заради намесата в Хонконг. В същото време, Иран, който е основен партньор на Китай, издиша под икономически санкции след провала на ядреното споразумение от 2015, а от две години насам иранските градове са свидетели на протестни вълни. Ето защо не е случайно, че Иран и Китай опитват да намерят все повече допирни точки в опит да отговарят на натиска от САЩ.

Великобритания забрани 5G оборудване от Huawei, Китай я обвини в заговор със САЩ

В първата седмица на юли, външният министър на Иран, Мохамад Зариф, призна по време на парламентарна сесия, че правителството преговаря с Китай за 25-годишно партньорство, което ще включва над 400 милиарда долара китайски инвестиции в различни сектори на иранската икономика. Проект на споразумението беше пуснат в западни медии, като американското издание „Ню Йорк Таймс“ обобщи 18-те страници на документа. Според изданието, текстът на споразумението е от юни и изчаква одобрение от иранския парламент, което говори, че някои от точките все още не са изчистени и двете страни продължават разговорите и в момента.

Пактът между Техеран и Пекин ще е мащабен: той ще увеличи обмена на разузнавателна информация и партньорството в областта на сигурността, включително планирането на съвместни мисии в Сирия и Ирак, където Китай има интереси, а Иран установено влияние; споразумението предвижда също инвестиции през китайски компании в иранската железопътна система, пристанища и телекомуникационната инфраструктура, а в замяна Китай ще получава редовни доставки на петрол за срок от 25 години на ексклузивно ниски цени (които не се споменават в документа). По този начин, Пекин ще инкорпорира Техеран в своята глобална инициатива „Един път, един пояс“, която се простира чак до Африка и Европа.

Китай подписа спорния закон за националната сигурност на Хонконг

Отчаянието на Техеран го тласна в обятията на Китай, който има технологията и апетита за иранския петрол. Иран е един от най-големите нефтопроизводители в света, но износът му, който е и най-големият източник на приходи за хазната, се понижи рязко, след като администрацията на Тръмп започна да налага санкции през 2018 г. От своя страна, Китай е най-големият вносител на петрол в света с повече от 10 милиона барела на ден през 2019 г.

Сблъсъкът Индия - Китай е начало на по-голяма криза

За първи път идеята за това споразумение беше предложена от китайският лидер Си Дзинпин през 2016 година – преди избирането на Тръмп. Това показва колко трудно би било на американския президент да принуди Техеран да седне отново на масата за преговори за ядреното споразумение, което отне години на преговори, в които участие взе и Китай. Сега, когато икономиката им е пред колапс, иранците търсят спасителен пояс именно в Пекин. Китайската администрация, която също е в лоши отношения с Тръмп, изглежда е готова да поеме риска. Времето го позволяват – САЩ са във вътрешна криза, а Тръмп прави всичко възможно, за да изтегли все повече американски сили от горещи точки като Близкия изток и Африка: две зони, в които Китай е особено активен. Въпрос на време е и други държави да последват примера на Иран, и да подпишат договори с Пекин с желание да отслабят хватката на санкциите. За Иран подобно партньорство е добро дошло, защото би дало възможност не само за свежи средства в икономиката, но и за печелене на проекти за реконструкцията на Сирия в ущърб на Русия, с която оспорват влиянието си върху сирийското правителство. Това, че Китай е постоянен член на Съвета за сигурност на ООН също дава сигурност, тъй като Пекин прави всичко възможно да не позволи на администрацията на Тръмп да удължи оръжейното ембарго над Иран, което се очаква да изтече в края на тази година.

Възможността за толкова мащабно споразумение с Китай предизвика реакции от ирански политики и анализатори. Някои критикуват администрацията на президента Хасан Рухани, че си затваря очите за вкараните в лагери над 1 милион мюсюлмани в Западен Китай. Сделката трябва да бъде одобрена от парламента в Техеран, който е доминиран от хардлайнери, противници на Рухани. Наскоро те го обвиниха, че не е посрещнал сериозно пандемията от Covid-19, която направи от Иран най-голямото огнище на коронавируса в Близкия изток. Иранските националисти критикуват президента пък за провала на ядрената сделка.

Скандално: САЩ се опитват да спрат "Северен поток" с брутални методи

Макар партньорството с Китай да има потенциал да повлияе на живота на милиони иранци с проекти в по-слаборазвити райони като Северозападен Иран, то стана повод за междуособици сред елита в Техеран. Най-видим критик до този момент е бившият президент Махмуд Ахмадинеджад, който предупреди в своя реч миналия месец, че ръководството на страната „разпродава държавата“ и подписва споразумения „зад гърба на иранския народ“. Повод за коментарите му са китайски проекти, включени в споразумението, които се отнасят към летища и пристанища от жизненоважно значение за Иран. Едно от въпросните пристанища е в Джаск, намиращо се точно на входа на Персийския залив, откъдето преминава и голяма част от световния петрол. Протокът е от стратегическо значение за САЩ, чиято Пети флот е разположен в Бахрейн. Китай вече изгради серия от пристанища в Индийския океан, създавайки линия от Южнокитайско море до Суецкия канал. Привидно търговски по характер, пристанищата имат и военна стойност, което позволява на бързо развиващия се флот на Китай да разшири обхвата си.

Тръмп: Китай е виновен за "масово убийство"

Въпреки опозицията, има силни сигнали както в Пекин, така и в Техеран, че споразумението ще бъде прието. В този случай, това партньорство ще създаде сериозно напрежение в Азия, като Индия – която съвсем наскоро влезе в пограничен сблъсък с китайската армия – вече даде заявка, че ще противодейства на китайския проект „Един път, един пояс“. Много вероятно е споразумението да има отражение както в икономическо, така и геополитическо отношение в момент, когато САЩ, Великобритания и други западни държави, дават заявка, че смятат да контрират влиянието на Пекин в глобален план. Лондон вече обяви, че ще извади „Хуауей“ от изграждането на 5G мрежата във Великобритания, а до 2027 ще бъде прекъсната изцяло инфраструктурата на компанията, обвинявана , че шпионира в полза на Китайската комунистическа партия. На фона на тези новини, навлизането на Китай в Иран, през който може да бъде достигната гладната за проекти Сирия и пазарите в Йордания, Египет и Ирак, е не само добре дошло, но и нужно за Пекин.

Коментари 22
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

22 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Любопитно Преди 6 часа

Седмичното изпитание за жените свали всички маски във Вилата на любовта

Промени в Надзорния съвет на НОИ, Петкова оглави два съвета

Промени в Надзорния съвет на НОИ, Петкова оглави два съвета

България Преди 10 часа

Людмила Петкова става председател на два съвета – Съвета за икономически анализи и Съвета за административната реформа

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

България Преди 12 часа

Проучването на ОИСР представя изводи по пет ключови области

Унижение

Коя е най-силната психическа травма за човек?

Любопитно Преди 13 часа

Според специалистите, отговорът е само един.

<p>Как е реагирал Георги Блажев на новината, че ще става баща</p>

Георги Блажев: Да си добър родител не облагодетелстваш само твоето дете, ти си в плюс на обществото

Любопитно Преди 13 часа

Това сподели от личен опит писателят и панелист в „На кафе“ Георги Блажев в подкаста „Ох, на мама! Podcast”, който е и баща на две деца

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

България Преди 14 часа

Те използвали фалшиви решения на ТЕЛК

Аварирал камион причини километрично задръстване

Аварирал камион причини километрично задръстване

България Преди 14 часа

От полицията съобщиха, че към мястото на инцидента пътуват екипи

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Свят Преди 14 часа

Вижте как може да подкрепите някой от най-забележителните успехи на страната ни

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 14 часа

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Любопитно Преди 15 часа

Те ще играят нестандартна игра на покер

<p>&bdquo;Който разбие тази гробница, ще срещне смъртта от болест, която никой лекар не познава&ldquo;</p>

Проклятието на фараона: Води ли до смърт отварянето на гробница

Любопитно Преди 15 часа

Интересни и мистериозни факти за гробниците може да прочетете в следващите редове

Събуждате се уморени с болки в цялото тяло?

Събуждате се уморени с болки в цялото тяло?

Любопитно Преди 15 часа

Неправилната позиция на сън води до проблеми с гърба

Ще ваксинират безплатно срещу коклюш бременните жени у нас

Ще ваксинират безплатно срещу коклюш бременните жени у нас

България Преди 15 часа

Това обявиха на брифинг в Министерския съвет здравните власти

Русия арестува журналист на Forbes

Русия арестува журналист на Forbes

Свят Преди 15 часа

Задържането е по обвинение в разпространение на „невярна” информация за войната в Украйна

<p>Нова арт инсталация на мястото на бившия Мавзолей в София (СНИМКИ/ВИДЕО)</p>

На мястото на бившия Мавзолей в София: Пейки с формата на букви

България Преди 15 часа

Идеята на художника Красимир Терзиев - автор на проекта, е да се развие място, на което човек може мислено да се освободи от инерцията на ежедневието

Неочакваният арест на Тимур Иванов: Какво се крие зад това

Неочакваният арест на Тимур Иванов: Какво се крие зад това

Свят Преди 16 часа

Обвиняват Иванов, че е взел подкуп в особено големи размери