0
Имената, които дават тон на технологиите за цялата ИТ индустрия, не са чак толкова много, а хората, които създават дневния ред и познават насоките за развитие, направо се броят на пръсти. По време на приключилото преди броени дни изложение CeBIT 2008 обаче наш екип успя да се срещне с един от тях ? проф. Пиер Брунсуик, вицепрезидент за маркетинга и продажбите на AMD за Централна и Източна Европа, Русия и бившите съветски републики. Ето какво разказа той пред PC World България за настоящите позиции, текущите проекти, плановете и гледната точка на компанията.

PC World BG:
Според много от медиите и пазарните аналитици 2007 не беше сред най-успешните за AMD - не само от пазарна гледна точка, но и в технологичното състезание с Intel. Смята ли AMD да предприеме нещо през тази година, с което да промени това положение? Какво?

П. Брунсуик:

Да, безспорно 2007-ма не беше от най-добрите ни години. Но не бива да се забравя, че това, което се случи, дойде след 17 поредни тримесечия на пазарен успех – растящ пазарен дял, отлични продукти, страхотни оценки и т.н. Съвсем нормално е един ден да се достигне върха и да последва спад, а конкуренцията да се събуди, така че всичко това беше предвидено. Междувременно придобиването на ATI, което е ключово за бъдещето ни, също оказа неизбежното си влияние върху финансите на фирмата – както всяка покупка на голяма компания. Но мога спокойно да кажа, че след края на 2007 г., ние постепенно започваме да възвръщаме позициите си – сегмент, след сегмент. При настолните компютри например вече възвърнахме всеки процент от пазарния дял, който беше загубен през миналата година. Всъщност възвърнахме си позициите и в друго отношение: имаме добри продукти, които потребителите обичат и при които имат свобода на избора. Всъщност ключовите ни клиенти не вземат толкова присърце този нормален спад, именно защото знаят колко важна е тази свобода. Интересен е и сегментът на ноутбуците, където ние нямахме най-добрата възможна технология и по-скоро следвахме, отколкото да водим, но въпреки това пазарният ни дял там се увеличи до 18%. Той със сигурност ще нарастне и още, особено след анонса на платформата Puma, който се състоя по време на CeBIT 2008 и който ще донесе истински качествен скок в мобилните решения на AMD. Имаме огромни амбиции за този сектор - много по-големи от тези конкуренцията, защото какво повече можеш да получиш, след като вече си лидер?!?
По подобен начин стоят нещата и в сървърния сегмент, където загубихме дял заради забавянето на Barcelona процесорите. Това също беше нормално, предвид факта, че става въпрос за съвсем нова технология – първите истински (native) 4-ядрени процесори. Сега обаче потребителите започват да оценяват и харесват новия продукт. Затова смятаме, че още към средата на 2008 г. или по някое време през втората половина на годината AMD не само ще възвърне позициите си в сектора, но ще завоюва и още.
Към всичко това ще добавя още, че сливането на ATI с AMD започва да се очертава като истински успех. Като пример мога да посоча изключително успешните графични продукти, които пуснахме напоследък и с които отново печелим лидерски позиции, тъй като на практика се движим два или три месеца пред конкуренцията. При това става въпрос не само за производителност, но също и за фактора “производителност за ват”. С последния даваме възможност на крайния потребител, вкл. на геймърите, да постигнат огромни спестявания в по-дългосрочен план и значително по-тиха работа на компютрите. Това стана възможно благодарение на технологиите на AMD, които съчетахме успешно с експертизата на ATI и в крайна сметка подобрихме графичните процесори, така че да работят на правилните волтажи, честоти и т.н. И тъй като вече постигнахме пълна хармония и познания за това как да обединим CPU и GPU блоковете в един чипсет, ние вече сме готови да стартираме една съвсем нова платформа без аналог, каквато е мобилната Puma.
Това е добра предпоставка за бъдещето ни, понеже имаме най-добрия възможен южен мост, най-добрите възможни компоненти и способността да обединим всичко в едно, както и много добри финансови възможности за осъществяването й. С други думи, днес всички в AMD сме много доволни и уверени във възможностите и бъдещето си.
[pagebreak]
PC World BG:
Както споменахте, AMD има някои важни идеи за интегрирането на графичните и CPU процесорите в един корпус. На какъв етап е работата по този проект (Fusion) и какво можем да очакваме от него през тази година (или през следващата)?



П. Брунсуик:

Програмата Fusion е един голям “чадър”, под който всъщност текат много инициативи. Но нека първо да обясня защо всъщност разработваме Fusion. В миналото имаше само две компании, които правеха наистина добри графични продукти – ATI и NVidia. Две компании правеха чипсети, две - процесори и т.н. Никоя от тях обаче не гледаше какво прави другия, всеки просто търсеше “най-добрата графика” … Но каква полза от нея, ако няма процесор, с който тя да може да работи ефективно? Та доскоро нямаше дори елементарна комуникация между операциите с плаваща запетая в графичните процесори и тези в централните! Затова с придобиването на ATI ние всъщност решихме да погледнем на нещата от друг ъгъл и да започнем постепенно да ги подобряваме.
Ще ви дам един пример: геймърите сигурно ще предпочетат да имат един процесор и 4 видеокарти – нещо, което вече е възможно с най-новите ни технологии. Но сървърните потребители вероятно ще заложат на 4 процесора и една видеокарта. И в двата случая обаче те ще имат нужда от подходящи чипсети, BIOS-и, дънни платки и т.н. – цяла екосистема, оптимизирана за различните нужди на пазара.
Погледнете и как се развиват нещата – днес имаме 4-ядрени процесори, утре ще имаме такива с по 8 ядра, после с 16 … Но на колко хора всъщност им трябват процесори с 16 CPU ядра? Просто няма такава нужда. От друга страна, Fusion може да вдигне разработките на ново ниво, където всяко от ядрата в процесора обслужва специфични задачи – графични, изчислителни, контролери за паметта и т.н. Ето това е идеята на програмата.
А първото нещо, което ще видите от Fusion, са разработките, които имат за цел да улеснят връзката на хората с Интернет. Те попадат и под една друга позната инициатива, наречена “50 by 15” , която пък има за цел да даде на 50% от хората по света връзка към световната мрежа най-късно до 2015 г. За да стане това, има нужда от устройства, които са не толкова за изчисления, колкото за достъп, за сваляне на музика, за споделяне на видео и картинки, за изграждането на една лична Интернет вселена … Иначе казано, трябва ви чип със сравнително малки CPU и графични възможности, но с много капацитет за трансфер на данни. Точно това смятаме да създадем първо с Fusion - евтино, специфично устройство, което да обслужва въпросната необходимост. И то ще се появи през 2009 г. Бих искал да подчертая, че този продукт няма да гони пазарен дял, а ще е изцяло за потребителите, отговор на това, което иска масовият пазар по света.

PC World BG:
А какви ще са акцентите в пазарните предложения на AMD за трите основни РС сегмента (преносими компютри, настолни системи и сървъри)? На какво ще разчита основно AMD, за да разшири и подобри позициите си в тях?

П. Брунсуик:

Акцентът ще е един и ще бъде фокусиран изцяло върху нуждите на пазара и потребителите. За нас важно е не как да спечелим още пазар, а какви точно са нуждите на потребителите и как ние можем да отговорим на тях. В този смисъл важно е да се отбележи също, че CPU продуктите са само една малка част от решенията, които използваме всеки ден. Софтуерът също е важен. За да можем да работим с Windows Vista например, трябва да имаме по-добри графични възможности. Това, което искам да подчертая е, че все повече и повече ще говорим за платформи. И все по-малко и по-малко за отделните парченца от компютърния пъзел.
И така, да погледнем от гледна точка на платформите и да се върнем към въпроса ви за отделните сегменти. При настолните компютри има нужда от няколко различни платформи. Хората, които търсят повече връзка към Интернет, отколкото от мощ, ще търсят евтини интегрирани в дънните платки графични карти. Други пък ще търсят повече видео мощност, за да играят или да гледат филми. Точно такива платформи ще предложим за всички.
Потребителите на ноутбуци пък обикновено искат пълна свобода на използване. Когато съм в самолета например, аз искам да си гледам спокойно филмите. Това означава, че ми трябва хубав графичен процесор, който може да свърши работата, докато CPU блокът си “спи”, така че да спестя достатъчно от батерията, за да видя края на филма, преди да е паднал зарядът. С платформите си за ноутбуци ще опитаме да покрием както този, така и останалите модели на използване.
Същото ще бъде и при сървърите, където потребителите напоследък най-много от всичко искат да пестят енергия и, съответно, от сметките си за ток, които са най-голямото разходно перо за бизнеса. Ето защо минаваме към новите 45-нанометрови технологии, но и намаляваме консумацията във всяко ядро, във всеки гейт, в системите за охлаждане и т.н. Ще наблегнем и върху другия основен фактор при сървърите, а именно възможностите за виртуализация – като предложим напълно готови решения за целта, способни да работят безпроблемно с тези на VMWare, Microsoft и останалите софтуерни разработчици от сферата. Така ще имате една истинска, завършена екосистема в платформа, която ще предложим заедно с партньорите си до края на тази година.

PC World BG:
 
Можете ли да ни кажете нещо повече за предвидените платформени и/или продуктови дебюти до края на 2008?

П. Брунсуик:
Мисля, че вече споменах доста от нещата, които предстоят, но лично за мен сред най-важните са 3-ядрените продукти. А те са важни, защото запълват много съществената ниша между двуядрените, които все повече ще изместват от ниския клас процесорите с по едно ядро, и четириядрените – които все още са твърде скъпи или ненужни за голяма част от хората. Триядрените чипове са идеални за всички, които имат нужда от тази категория междинно решение. Оставям настрана факта, че засега ние сме единствените, които имат такова. Но да се надяваме, че конкуренцията ще навакса.

PC World BG:

И накрая, ако може да се говори за някакво основно послание на AMD към РС потребителите за 2008 г., как би звучало то?

П. Брунсуик:
Посланието е само едно: ние заставаме зад свободата на избор на потребителя. За да имате такава свобода, трябва да можете да сравнявате ябълките с ябълки. Не се поддавайте на рекламни внушения, опитайте се да оценявате образовано и критично, без да се концентрирате върху бенчмарк тестовете. Защото последните всъщност вадят на бял свят характеристики, които не представят действителна картина на приложенията в реалността. Затова тествайте не със синтетични програми, а по-възможност с истински приложения, за да видите дали конкретния продукт наистина ще ви свърши работа.

---------------
Б. Р.: Публикуваме интервюто с незначителни редакции и съкращения на оригинала. Още по темата за предстоящите анонси и инициативи на AMD можете да намерите и в други публикации на сайта ни, като
“Плановете на AMD за 2008 г.”
http://www.pcworld.bg/?call=USE~home;&page=paper&n=5537
и
“AMD: Всичките ни ядра работят !”
http://www.pcworld.bg/?call=USE~home;&page=paper&n=4876




Източник: IDG.BG
Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Фаворитите Петър и Галена напуснаха “Един за друг”

Фаворитите Петър и Галена напуснаха “Един за друг”

Любопитно Преди 3 часа

Симпатичният фермер и неговата любима са ексклузивни гости в подкастa “Един без друг”

"Демократическата партия ни приема за даденост": Предизборната борба в САЩ

"Демократическата партия ни приема за даденост": Предизборната борба в САЩ

Свят Преди 4 часа

В неделя Байдън ще продължи информационната си кампания, като ще говори пред чернокожи абсолвенти

Станислав след Hell’s Kitchen: Чоткин изгради по-лесно меню и това му донесе победата

Станислав след Hell’s Kitchen: Чоткин изгради по-лесно меню и това му донесе победата

Любопитно Преди 5 часа

Станислав сподели, че като малък е бил палаво дете, а майка му често е ходила на родителски срещи

Откриха тялото на един от заложниците в Газа

Откриха тялото на един от заложниците в Газа

Свят Преди 5 часа

Армията потвърди, че 53-годишният Рон Бенджамин е бил намерен заедно с телата на други трима заложници

<p>Екстремна жега обхвана Югоизточна Азия&nbsp;&nbsp;</p>

Рекордно високи температури през април регистрираха в Югоизточна Азия

Свят Преди 5 часа

Природното бедствие стана причина за десетки смъртни случаи в целия регион

В Украйна влезе в сила спорният закон за мобилизацията

В Украйна влезе в сила спорният закон за мобилизацията

Свят Преди 5 часа

Законодателите се бавиха месеци наред и приеха закона едва в средата на април

<p>Шарл Мишел с призив към&nbsp;грузинските политици</p>

Шарл Мишел: Ветото върху закона "за чуждото влияние" дава на правителството "миг за размисъл"

България Преди 6 часа

По-рано днес Зурабишвили обяви, че е наложила вето на закона, предизвикал масови протести в продължение на седмици

Физически и психически тормоз: Твърдения за полицейско насилие при акция в Бургас

Физически и психически тормоз: Твърдения за полицейско насилие при акция в Бургас

България Преди 6 часа

Задържани за разпити твърдят, че униформените са издевателствали над тях

<p>Ричард Гиър: Този филм резонира със собственото ми емоционално пътуване (СНИМКИ)&nbsp;</p>

Ричард Гиър: "О, Канада" резонира със собственото ми емоционално пътуване

Любопитно Преди 7 часа

Актьорът казва, че се е върнал към чувствата, които е изпитвал след смъртта на баща си

<p>Румен Радев разговаря с президента на Косово, какво обсъдиха&nbsp;</p>

Румен Радев разговаря с президента на Косово

Свят Преди 8 часа

Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава

Тестови полет на "Старлайнър" е отложен за пореден път

Тестови полет на "Старлайнър" е отложен за пореден път

Технологии Преди 8 часа

"Боинг" залага много на тази тестова мисия, тъй като ако е успешна, то "Старлайнър" може да започне редовни мисии до МКС

Екшън на "Шанз Елизе": Дързък обир за 78,9 милиона евро от магазин в Париж

Екшън на "Шанз Елизе": Дързък обир за 78,9 милиона евро от магазин в Париж

Свят Преди 8 часа

Парижките прокурори съобщиха, че тече разследване

Президентът на Грузия наложи вето на закона за чуждестранните агенти

Президентът на Грузия наложи вето на закона за чуждестранните агенти

Свят Преди 8 часа

Законът противоречи на конституцията на Грузия и на "всички европейски стандарти", каза тя

<p>Убит е командир на &quot;Ислямски джихад&quot; близо до Рафах</p>

Израел: Убит е командир на "Ислямски джихад" близо до Рафах

Свят Преди 9 часа

Израелски войници са убили няколко бойци при сблъсъци през последното денонощие

86-годишна пешеходка загина при катастрофа в Сливен

86-годишна пешеходка загина при катастрофа в Сливен

България Преди 9 часа

По случая е образувано досъдебно производство

Оставиха в ареста обвинения за убийството в село Новачене

Оставиха в ареста обвинения за убийството в село Новачене

България Преди 9 часа

По първоначални данни смъртта е причинена посредством нанесени удари с брадва