П о-малко от половин час в шоколадовата фабрика на 72-годишният италианец Клаудио Корало в столицата на Сао Томе и Принсипи са нужни на човек, за да разбере, че всичко, което е знаел за шоколада, е погрешно.

Неговият шоколад е от 100% какао, но не и горчив и се размеква докато го държите в устата си и тогава разбирате, че силно и горчиво не са едно и също нещо.

Казват ни, че добрият шоколад е тъмен и горчив, но горчивият е грешен, а черният е изгорен.

Сред множеството смеси, които можете да пробвате там, Ubric 1, 70% шоколад със стафиди, дестилиран в какаова каша е нещо, което трябва да опитате. Бялата вътрешност на плодовете от какаовите дървета са описани от Корало като "най-свежият и вълнуващ аромат, който познавам". За всеки имал късмета да опита това какао не е изненада, че италианският вестник Corriere della Sera го нарече "един от най-добрите производители на шоколад в света".

Малкият Сао Томе и Принсипи може да е втората най-малка държава в Африка, но преди малко повече от 100 години именно тази страна, състояща се от два острова, е била най-големият производител на шоколад в света. Сега са останали няколко местни производители като Корало, които съживяват търговията, като използват вековните, неопетнени сортове какао, част историческите насаждения и благоприятния климат на страната, за да създават органични шоколадови продукти.

Корало е учил тропическо агрономство в родната си Флоренция – „Като дете мечтаех за тропическите гори“, казва той. Преди да се премести в Сао Томе и Принсипи повече от 30 години той отглеждал кафе в Демократична република Конго (тогава Заир). Когато политическата ситуация в Заир се влошила през 90-те години. Корало решил да използва своя опит в кафето, за да създаде шоколад с високо съдържание на какао, който да не е горчив.

Така той намерил какаовите дървета, които търсел, в плантацията Terreiro Velho на по-малкия остров Принсипи, на около 130 км североизточно от Сао Томе, след което се заел да усъвършенства процеса. Занаятчийските производители на шоколад използват различни техники във всеки един от ключовите етапи на производство – прибиране на реколтата, ферментация, сушене и печене – за да постигнат фините нюанси във вкуса. Подходът на Корало съчетава времеемка работа с... инстинкт.

Той премахва както обвивката (дървесната обвивка, която покрива всяко зърно), така и твърдия, горчив корен на ръка (много малко производители на шоколад си правят труда изобщо да премахват корена) и след това оставя какаото да ферментира два до три пъти по-дълго от стандартното. Междувременно печенето е оставено да се случва под надзора на натрупаната от Корало интуиция. „Какаото е живо, иска да го опознаеш, да се отнасяш към него правилно“, казва Корало. „За да правите изключителен шоколад, трябва да живеете в измеренията на усещанията. Ако температурата е твърде ниска и времето за печене твърде дълго, това отнема радостта от какаото. Ако температурата е малко по-висока или времето за печене е дори момент по-кратко от нужното, зърната стават горчиви и с изострен вкус."

Дърветата, които растат в плантацията на Корало, са потомци на първите какаови дървета в страната. До началото на 1800 г. какаото се отглеждало само в Латинска Америка. Но португалският крал Жоао VI – съзнавайки, че е на път да загуби Бразилия като колония се опасявал и от загубата на доходи, които неговият двор получавал от какаовата индустрия в Бразилия. Затова наредил какаови дървета да бъдат изпратени и засадени в по-сигурната колония на Португалия Сао Томе и Принсипи.

Те пристигнали на Принсипи през 1819 г., а след тях дошли поробени хора от Западна Африка и наемни работници от други португалски колонии, особено Кабо Верде, Ангола и Мозамбик, за да работят в плантациите, които впоследствие били създадени. Дърветата процъфтявали в богатата вулканична почва и до началото на 1900 г. Сао Томе и Принсипи бил най-големият износител на какао в света, което му спечелило името „Шоколадовите острови“.

Плантациите, известни като „рокас“, били като самодостатъчни градове, с район с жилища за работниците църкви, болници и училища. Условията на живот на наемните работници обаче били толкова лоши и отношението от собствениците на плантациите толкова брутално, че до 1910 г. британските и немските производители на шоколад бойкотирали „португалското какао“ и индустрията на запада. Рокас били изоставени напълно, след като Сао Томе и Принсипи получили независимост от Португалия през 1975 г., и сега са в състояние на разпад, а бетонните им скелети, спомен от миналото, бавно се поглъщат от джунглата.

В рокас „Сънди“, някога втората по големина плантация на Принсипи, макар и да е имала по-добри дни, животът продължава. Сега плантацията е дом на около 300 души, потомци на наемни работници, които първоначално работили там.

Какаовите зърна от рокас „Сънди“ се продавали на кооператив в Сао Томе, който след това ги изнасял в Европа за преработка. Но през 2019 г. HBD открили Шоколадовата фабрика в сграда в централния двор на плантацията, където жените ръчно сортирали зърната за малки партиди блокчета шоколад, които да бъдат продавани на островите. Шоколадът се произвежда под марката „Пасиенсия Органик“ (Paciência Organic). Пасиенсия била част от рокас „Сънди“ в разгара на какаовата индустрия и сега е органична ферма, управлявана от HBD. (Както Шоколадовата фабрика, така и фермата са отворени за посетители.)

HBD дава работа на повече от 500 души в Принсипи и са построили новите къщи в Тера Прометида. Чрез отглеждането на какао в тропическите гори те се стараят да запазят насажденията си възможно най-разнообразни. „Ние знаем, че шоколадът ни ще има вкусът начина, по който се отнасяме към земята тук“, казват от фабриката. „И той има наистина добър вкус.

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни
<p>Ръст в&nbsp;стойността на малката потребителска кошница през септември, ето с колко</p>

КНСБ: С 0,5 процента се е повишила стойността на малката потребителска кошница през септември

Пари Преди 9 минути

Цените на дребно и на едро са със сериозни отклонения, отчитат също от синдиката

<p>Объркана поръчка предизвика кървава свада между 7 души</p>

Объркана поръчка предизвика кървава свада в ресторант в Тексас

Свят Преди 13 минути

Въпреки хаоса, не са съобщени сериозни наранявания

<p>Израел: Едно от телата, предадени от &quot;Хамас&quot;, не е на заложник</p>

Израел съобщи, че едно от телата, предадени от "Хамас", не е на заложник

Свят Преди 34 минути

"Четвъртото тяло, предадено на Израел от "Хамас", не съответства на нито един от заложниците“

<p>Пеевски се срещна с шампиона по вдигане на тежести&nbsp;Карлос Насар</p>

Делян Пеевски се срещна с шампиона по вдигане на тежести Карлос Насар

България Преди 36 минути

Пеевски поздрави шампиона за славата, гордостта и самочувствието, които носи на България с успехите си

Пожар в "Стомана Индъстри" в Перник

Пожар в "Стомана Индъстри" в Перник

България Преди 40 минути

По първоначални данни са се самозапалили стружки в Шредерен цех

Тодор Дърлянов: Наводнихме НAТФИЗ

Тодор Дърлянов: Наводнихме НAТФИЗ

Любопитно Преди 53 минути

В новия епизод на The Voice Cast гостува актьорът Тодор Дърлянов, познат от телевизионния сериал „Седем часа разлика“

<p>Тръмп награди Чарли Кърк с Президентския медал за свобода</p>

Доналд Тръмп посмъртно удостои Чарли Кърк с Президентския медал за свобода

Свят Преди 55 минути

Най-високото гражданско отличие на САЩ беше връчено на вдовицата на консервативния активист, Ерика Кърк

<p>Радев отличи трима офицери от ВВС с Почетния знак на президента</p>

Румен Радев отличи трима офицери от ВВС с Почетния знак на президента

България Преди 57 минути

В словото си държавният глава подчерта, че тримата отличени са пример за професионализъм, дълг и отдаденост на авиационната кауза

Актрисата Селма Блеър разказа за битката с множествената склероза

Актрисата Селма Блеър разказа за битката с множествената склероза

Свят Преди 1 час

Актрисата разкри, че въпреки наличието на симптоми още от детството, множествената склероза е диагностицирана едва когато е на 40 години

Еврото идва: КЗП и НАП разкриха вашите права при покупка

Еврото идва: КЗП и НАП разкриха вашите права при покупка

България Преди 1 час

Все по-често хората задават въпроси, свързани с рекламации и гаранции, но много от тях не са запознати с реалните си права по закон

Жесток побой на улица в Стара Загора, мъж е в болница

Жесток побой на улица в Стара Загора, мъж е в болница

България Преди 1 час

Пострадалият е подал сигнал за инцидента снощи малко преди 20:00 часа

Внимание! Фишинг имейли от името на ГДНП и Европол обвиняват в киберпрестъпления и налагат глоби

Внимание! Фишинг имейли от името на ГДНП и Европол обвиняват в киберпрестъпления и налагат глоби

България Преди 1 час

Съобщенията се изпращат от електронни пощи, нямащи нищо общо с институционални адреси

Мирният план за Газа: Неяснотите тласкат региона към нова война

Мирният план за Газа: Неяснотите тласкат региона към нова война

Свят Преди 1 час

Остават много въпроси, от чиито отговори ще зависи дали действително ще настъпи мир

5 части от човешкото тяло, които може скоро да изчезнат

5 части от човешкото тяло, които може скоро да изчезнат

Любопитно Преди 1 час

От мъдреците до космите по тялото - как напредъкът в храненето, дрехите и технологиите води до постепенното им изчезване

След трагедията в "Елените": Как се получава разрешително за строеж в България?

След трагедията в "Елените": Как се получава разрешително за строеж в България?

България Преди 1 час

Повече по темата прочетете в следващите редове

Ето как Анна Курникова надхитри папараци, за да скрие бременността си

Ето как Анна Курникова надхитри папараци, за да скрие бременността си

Любопитно Преди 1 час

Бившата руска тенис звезда намери интересен начин да скрие нарастващото си коремче