4

В периода 1941-1945 г. нацистка Германия на Хитлер избива около шест милиона евреи, около две трети от европейското еврейско население, в рамките на това, което става известно като Холокост.

Въпреки че това е време, в което историите за надежда и спасение са малко, има истории за отделни хора и групи, които са проявили изключителна смелост, за да спасят живота си. Те са били лъч светлина в едно мрачно време, което е довело до малко щастливи краища.

На 27 януари се отбелязва Международният ден в памет на жертвите на Холокоста и за да отбележим тазгодишното честване, си спомняме една такава история за надежда и смелост. Разглеждаме една по-малко известната история за Синдром К - измислената болест, дело на италианските лекари, която заблуждава нацистите и спасява човешки животи.

Макар че преследването на евреите в Италия донякъде е засенчено от унищожаването на еврейските общности в Източна Европа по време на Втората световна война, по време на Холокоста загиват между 8 и 9 000 италиански евреи.

По време на италианския фашистки режим на Бенито Мусолини през 1938 г. срещу еврейското население на страната са приети множество закони, ограничаващи правата им. Италианските евреи обаче са изправени пред депортиране в концентрационни лагери едва в края на 1943 г., след като фашисткият режим е рухнал и нацистките германски сили са окупирали страната.

През септември 1943 г. вече марионетният режим на Италианската социална република, оглавяван отново от Мусолини, започва да арестува и систематично да депортира италиански евреи в концентрационните лагери в Централна и Източна Европа. До март 1945 г. по приблизителни оценки около 10 000 евреи са били събрани и изпратени в лагерите, като след края на войната всички, с изключение на 1000, се завръщат у дома.

На 16 октомври 1943 г. нацистки войници започват набег срещу еврейско гето в Рим. На един хвърлей от гетото се намира древната 450-годишна болница Фатебенефратели, разположена на малък 270-метров остров в средата на река Тибър в Рим.

Под ръководството на професор Джовани Борромео, човек, който преди това е отказал да се присъедини към фашистката партия, католическата болница вече е станала известна като убежище за евреи, позволявайки на лекари като Виторио Сацердоти, 28-годишен евреин, който е загубил предишната си работа заради религията си, да работят под фалшиви документи в болницата. Освен това в мазето на болницата Борромео е инсталирал нелегален радиопредавател и приемник, който е използван за връзка с местните партизани.

В деня на 16-ти болницата отваря врати за всички евреи, търсещи убежище от нацистките набези. Боромео знаел, че болницата със сигурност ще бъде претърсена, затова той, Сасердоти и друг лекар на име Адриано Осичини измислили гениален план. Те решават, че всеки евреин, дошъл в болницата да търси убежище, ще бъде приеман като нов пациент и ще бъде обявяван за болен от силно заразна и смъртоносна болест, известна като "Il Morbo di K", известна още като Синдром К или Синдром "К".

Операция Фортитюд: Кампанията за заблуда в Деня Х, която отвлича внимание на нацистите

Разбира се, тази болест не може да бъде открита в нито един медицински учебник, тъй като е напълно измислена. Осичини е измислил нейното име, като уместно е нарекъл смъртоносната болест на името на двама много смъртоносни мъже - Алберт Кесерлинг, германският командир, отговарящ за нацистките войски в Рим, и началникът на полицията на СС в града Херберт Каплер, човек, който през март 1944 г. ще бъде отговорен за клането в Ардеатин, репресивно убийство на 335 италиански цивилни.

Лекарите вече могат да правят разлика между истинските пациенти и тези, които търсят убежище. За да се подпомогне измамата, били създадени и стаи, за които се казвало, че в тях се намират страдащите от инфекциозното заболяване. Всички пациенти също трябвало да изиграят своята роля и били посъветвани да кашлят силно, ако нацистки войник се приближи.

Когато нацистите дошли да претърсят болницата, те били предупредени за силно заразното неврологично заболяване, известно като Синдром К, чиито симптоми включвали конвулсии и парализа и можели да доведат до обезобразяване и в крайна сметка до смърт. Планът проработил и войниците не посмели да влязат в сградата.

През 2004 г. д-р Сацердоти казва пред Би Би Си: "Нацистите си мислеха, че това е рак или туберкулоза, и бягаха като зайци.

След това лекарите премествали еврейските скривалища в различни убежища из града. С одобрението на Борромео и на отец Маурицио, настоятел на Фатебенефратели, Сасердоти също така е накарал пациенти да бъдат пренесени от еврейската болница в гетото, за да бъдат по-добре обгрижвани във Фатебенефратели - смела постъпка, която несъмнено е спасила още безброй животи.

През май 1944 г. нацистите най-накрая нахлуват в болницата, но хитростта е толкова внимателно изпълнена, че само петима полски евреи са хванати да се крият на балкона. Те ще оцелеят през войната, тъй като Рим е освободен само един месец по-късно.

Въпреки че точните цифри варират в зависимост от разказите, по приблизителни оценки лекарите от болница "Фатебенефратели" с прикритието си "Синдром К" спасяват живота на около 25-100 евреи и политически бежанци, включително на 10-годишния братовчед на д-р Сацердоти.

След войната италианското правителство удостоява професор Борромео с много почести. През 1961 г., на 62-годишна възраст, той умира в собствената си болница. Около четиридесет години по-късно тези, които са били приютени от него, сигнализират Яд Вашем, официалния мемориал на Израел в памет на жертвите на Холокоста. По този начин Яд Вашем признава посмъртно Борромео за Праведник сред народите - чест, която се използва за описание на неевреи, рискували живота си, за да спасят евреи по време на Холокоста.

Малко повече от 10 години по-късно, през 2016 г., болница "Фатебенефратели" също ще получи отличие, като ще бъде обявена за Дом на живота от Международната фондация "Раул Валенберг" - американска организация, посветена на паметта и почитта към проявите на героизъм по време на Холокоста.

"Вие сте моите свидетели", изписано на стена в Мемориалния музей на Холокоста в САЩ

По този повод Осичини, който тогава е на 96 години, дава интервю за италианския вестник La Stampa. "Поуката от моя опит беше, че трябва да действаме не заради личния си интерес, а заради принципите", каза той. "Всичко друго е срамно."

Всички лекари, участвали в измамата със Синдром К, са знаели, че рискуват собствения си живот; една грешка е можела да им струва скъпо. И все пак техните необикновени действия са били лъч на надежда и спасение за техните съграждани, които са били подложени на преследване от нацистите.

Албумът на Карл Хьокер: Смях в "Аушвиц", 1944 г.
Коментари 4
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

4 коментара
 
Сержант обяснява на новобранците: - Ако камък бъде хвърлен нагоре, то той ще падне на земята. Това се дължи на земното притегляне. Новобранец: - А…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

“Шпионска заплаха от Китай“: Пекин с бурна реакция

“Шпионска заплаха от Китай“: Пекин с бурна реакция

Свят Преди 1 минута

Острото отхвърляне на обвиненията от страна на Пекин подчертава неговата чувствителност към обвиненията в задгранични разузнавателни операции

Какви са щетите след градушката в Старозагорско (ВИДЕО)

Какви са щетите след градушката в Старозагорско (ВИДЕО)

България Преди 58 минути

Силни бури се разразиха в централните и южни части на страната в четвъртък следобед

<p>Митов: Това е истинската причина да бъде свален Росен Желязков</p>

Митов: ПП-ДБ търси кризисен PR, затова беше свален Росен Желязков

България Преди 1 час

Така искат да излязат от темата с пуделите, пачките, митниците и връзките им с контрабандисти, отбеляза депутатът от ГЕРБ-СДС

<p>38 години по-късно: Какво остави след себе си ядрената катастрофа в Чернобил</p>

38 години от ядрената катастрофа в Чернобил, най-тежката в света

Свят Преди 1 час

В ранните часове на събота, 26 април 1986 г., реактор номер 4 в атомната електроцентрала в Чернобил претърпява катастрофална експлозия, изхвърляйки облаци от радиоактивен материал

Протести във Венеция след въвеждането на такса за туристи

Протести във Венеция след въвеждането на такса за туристи

Свят Преди 3 часа

Стигна се до сблъсъци между полицията и демонстрантите

Пускат движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас

Пускат движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас

България Преди 3 часа

От 5 март потокът от превозни средства се осъществяваше двупосочно в платното за София заради ремонт

Започва изплащането на великденските добавки за пенсионери

Започва изплащането на великденските добавки за пенсионери

България Преди 3 часа

Право на допълнителните средства имат около 534 хиляди българи

НС гласува увеличението на заплатите на военнослужещите

НС гласува увеличението на заплатите на военнослужещите

България Преди 3 часа

Според текстовете възнагражденият им ще се повишат средно с 30%

<p>Гърция няма да достави на Украйна системи за ПВО &quot;Пейтриът&quot; или С-300</p>

Мицотакис: Гърция няма да изпрати на Украйна нито С-300, нито "Пейтриът"

Свят Преди 3 часа

Той заяви, че страната му не може да достави оръжейни системи, които са от решаващо значение за самата Гърция

САЩ, Канада и Великобритания наложиха нови санкции срещу Иран

САЩ, Канада и Великобритания наложиха нови санкции срещу Иран

България Преди 4 часа

Мерките са насочени предимно към търговията и производството на безпилотни летателни апарати

Alphabet: AI е възможност, която идва веднъж в живота

Alphabet: AI е възможност, която идва веднъж в живота

Технологии Преди 4 часа

ИТ гигантът вижда огромен потенциал в технологията

Новият член на НАТО се подготвя за война с Русия

Новият член на НАТО се подготвя за война с Русия

Свят Преди 4 часа

Близостта на Швеция до Русия кара най-новия член на алианса да се замисли дали неговата инфраструктура може да понесе атака от страна на Москва

<p>Слънцето ще се покаже в петък, ще вали ли през уикенда</p>

Облачността се разкъсва в петък, какво ще е времето през почивните дни

България Преди 4 часа

Минималните температури ще са между 3° и 8°

ОССЕ описва в доклад руските престъпления

ОССЕ описва в доклад руските престъпления

Свят Преди 11 часа

Задържаните са били подлагани на сексуално насилие, глад и жажда

Столтенберг: Не е късно Украйна да победи Русия

Столтенберг: Не е късно Украйна да победи Русия

Свят Преди 12 часа

Той също така отправи упреци към Китай

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

България Преди 13 часа

Това сочи доклад на ООН за здравословното поведение на децата в училищна възраст