6

Н АСА и компанията  "Аксиом Спейс" представиха на света първия, ограничен поглед към новите скафандри, които ще бъдат носени от следващите астронавти, които ще кацнат на Луната.

Скафандърът Axiom Extravehicular Mobility Unit (AxEMU), който ще бъде носен за мисиите Artemis, беше разкрит само частично на събитие в Космическия център "Джонсън" в Хюстън, за да не се издаде никаква поверителна информация за скафандъра.

Как НАСА ще избере астронавтите, които ще се отправят към Луната

"Тъй като скафандърът, носен на Луната, трябва да бъде бял, за да отразява топлината и да предпазва астронавтите от екстремно високи температури", заявиха от "Аксиом Спейс"  в съобщение за пресата, "в момента се използва покриващ слой само за демонстрационни цели, за да се скрие патентованият дизайн на скафандъра."

Скафандърът е с тъмно и оранжево подчертано покритие.

Този прототип използва тъмносив покривен материал, като окончателната версия вероятно ще бъде изцяло бяла, когато се носи от астронавтите на НАСА на повърхността на Луната, за да помогне на астронавтите да запазят безопасността и прохладата си, докато работят в суровата среда на космоса.

Това, което беше показано на един екран обаче, беше подобрената функционалност, ефективност и възможности на новия костюм в сравнение с костюмите "Аполо" и дори със сегашните скафандри, носени от астронавтите на Международната космическа станция, когато извършват EVA.

"Не сме имали нов скафандър от 40 години насам, откакто бяха създадени скафандрите за програмата "Космическа совалка" - каза Ванеса Уайч, директор на космическия център "Джонсън" на НАСА, говорейки по време на събитието за разкриване на скафандъра.

"Аксиом Спейс" използва данните и изследванията, предоставени от НАСА, и предложи по-функционален костюм. Ще продължим да работим заедно с тях, за да сме сигурни, че имаме безопасен костюм".

Инженерът от "Аксиом Спейс" Джим Стайн носеше прототип на новия костюм, като се разхождаше, правеше клякания, напади, коленичене и други, както и показваше колко гъвкавост осигуряват ръцете на новия костюм.

"Това представлява огромно подобрение в сравнение с костюмите "Аполо" - казва Ръсел Ралстън, заместник програмен мениджър за извънземна дейност в "Аксиом Спейс". "Астронавтите на "Артемида" ще се чувстват по-удобно и ще могат по-лесно да маневрират, като например ще могат лесно да се протягат надолу, за да вдигат камъни."

От НАСА заявиха, че скафандърът се основава на разработките на агенцията за прототипи на скафандри и включва най-новите технологии, подобрена мобилност и допълнителна защита от опасностите на Луната. НАСА също така заяви, че разработването на тези скафандри от следващо поколение от "Аксиом Спейс" е "значителен етап в изследването на космоса и дава възможност за по-дълбоко разбиране на Слънчевата система и отвъд нея".

Мисиите до Луната, които предстоят през 2023 г.

Програмата "Артемида" възнамерява да приземи на Луната първата жена и първия цветнокож човек. Мисията "Артемида III" е планирана да кацне близо до южния лунен полюс през 2025 г.

За разлика от предишните скафандри на НАСА новият AxEMU е скафандър от една част с "люк" на гърба - конструкция за влизане отзад - който позволява на астронавтите да влизат в скафандъра отзад. Той има твърдо туловище, което осигурява основната структура на костюма, с ръце и крака, които имат разнообразни подвижни стави.

Ръцете и краката могат да се сменят, за да се приспособят по поръчка. Преносимата животоподдържаща система, известна още като раницата в задната част на скафандъра, осигурява животоподдържащи системи за топлина и охлаждане, въздух за дишане и дори храна и вода.

Към твърдата горна част на торса е монтиран балон на шлема, а отгоре е сглобката на визьора, която включва светлини, позволяващи на астронавтите да виждат в сенчести зони или през лунната нощ. Ще има HD видеокамери, които ще записват и предават EVA, така че тези от нас на Земята да могат да ги следят.

Ралстън каза, че новите ръкавици са важна част от дизайна, тъй като дългогодишната работа на лунната повърхност изисква гъвкавост и издръжливост. Новите ботуши са напълно изолирани, тъй като работата в постоянно засенчените кратери на южния лунен полюс ще бъде особено студена.

Десетгодишните изследвания са проведени от офиса на програмата на НАСА за извънземна дейност и мобилност на човека на повърхността в JSC и са споделени с дизайнерите на скафандри в Axiom.

"Имахме много тежки изисквания", казва Лара Кърни, ръководител на тази програма. "Луната е враждебно място и южният полюс ще бъде предизвикателство, особено с термичните изисквания. Търсехме и по-голяма мобилност, за да могат астронавтите на "Артемида" да се движат по-ефективно, отколкото по време на "Аполо". Но ние вложихме всичките си знания и опит, за да предоставим експертиза, съвети и насоки за Аксиом Спейс."

За тъмната корица, показана в днешното разкритие, "Аксиом Спейс" заяви, че си е сътрудничила с дизайнера на костюми Естер Маркиз от сериала "For All Mankind" на Apple TV+, за да създаде персонализиран слой на корицата, използвайки логото и цветовете на марката  "Аксиом Спейс".

Коментари 6
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

6 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

България Преди 1 час

Това сочи доклад на ООН за здравословното поведение на децата в училищна възраст

Русия може да влоши отношенията си със САЩ в такъв случай

Русия може да влоши отношенията си със САЩ в такъв случай

Свят Преди 1 час

Рябков заяви, че Москва ще предприеме икономически и политически ответни мерки, ако руските активи бъдат конфискувани

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

България Преди 3 часа

Радев: Политиката и законодателството следва да се правят със загриженост и отговорност към България

Починa театралният режисьор Александър Илиев

Починa театралният режисьор Александър Илиев

България Преди 3 часа

Режисьорският му дебют е с „Адвокатът Пиер Патлен” във Видинския театър през 1986 г.

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

България Преди 4 часа

Министерство на младежта и спорта не е било уведомено

Електроразпределителна мрежа

Само в Унгария са плащали по-ниски цените на ток от нас за второто полугодие на 2023 година

България Преди 4 часа

Битовите сметки за електричество и газ в ЕС са намалели в сравнение с периода през 2022 г.

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Свят Преди 4 часа

В решението си съдиите се позовават на грешки в начина, по който е бил проведен процесът

о

Пеещите фонтани в Пловдив отново работят (ВИДЕО)

България Преди 5 часа

Музикално-светлинното шоу продължава 30 минути

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Любопитно Преди 5 часа

Изкуственият интелект ще направи картината още по-красива и реалистична

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

България Преди 5 часа

В мотивите е посочено драстичното намаление на електропроизводството от въглищни мощности

Инцидент с кран в София

Инцидент с кран в София

България Преди 6 часа

Инцидентът е станал около 15.00 ч. в четвъртък

Съученици, учители и близки на 15-годишния Филип, който загина блъснат от автомобил на пешеходна пътека в София, се събраха на мирно шествие в София.

Родителите на прегазения Филип: Отнеха ни мечтите и слънцето, крайно време е агресията да спре

България Преди 6 часа

Граждани се събраха на протест пред Съдебната палата преди делото за смъртта на 14-годишното момче

Либерализацията на пазара на ток се отлага за 1 юли 2025

Либерализацията на пазара на ток се отлага за 1 юли 2025

България Преди 6 часа

Решението беше взето със 152 гласа "за" на ГЕРБ-СДС, ДПС, "Възраждане", БСП и ИТН