С поред в. „Мирър“ днешният ден е най-депресиращият от годината. Датата е изчислена от психолога Клиф Арнал по формула, отчитаща фактори като студено и влажно време, дългове, изминалите дни след Коледа, общото чувство за ниска мотивация.
Ако тягостното настроение е обзело и вас, ви предлагаме да се разведрите с тази лесна и вкусна рецепта от кухнята на „Бон Апети“.
Необходими продукти:
600 мл прясно мляко
150 г захар
100 г черен шоколад (85%)
10 г бурбонска ванилова захар
6 яйца
1 портокал
1 консерва подсладено кондензирано мляко (400 мл)
Начин на приготвяне:
Кората на портокала се настъргва.
От половината от захарта и около 30 мл портокалов сок, на умерен огън, се приготвя карамел. Когато стане със светлокафяв цвят, се сипва в тава и се овкусява с портокаловата кора. Охлажда се.
Яйцата се разбиват и се прецеждат. Смесват се с кондензираното мляко и ваниловата захар.
Млякото и останалата захар се загряват.
Шоколадът се накълцва и се залива с топлото мляко. Оставя се да се разтопи.
Шоколадовата смес се прецежда и се разбърква с яйчената.
Налива се внимателно в тавичката върху охладения карамел. Тавичката се слага в друга по-голяма тава, застлана с кърпа.
В голямата тава се налива гореща вода и кремът се пече около 30 минути, на водна баня, в загрята на 160 градуса фурна, с вентилатор. Водата не трябва да завира. Охлажда се много добре.
Десертът се освобождава от форма внимателно с нож и се обръща, така че карамелът да е отгоре.
Нарязва се и се поднася.
Вижте още сладки предложения:
Десерт, който и деца могат да приготвят
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!