12

След военната инвазията на Русия в Украйна шегите за „приютяване на бездомни украински момичета“ започнаха да се разпространяват бързо в китайските социални медии. Но манията на Китай по „украинските красавици“ датира много назад. За това разказват от Vice.

Докато Русия започна инвазия в Украйна, бомбардирайки летища и жилищни сгради, а хората по света наблюдаваха мрачното развитие на събитията със затаен дъх, някои китайци се замислиха за нещо друго – украинските красавици.

Шега в социалните медии гласи, че китайските мъже биха искали да осигурят подслон на украинци, но само ако са млади, привлекателни и жени.

Стереотипите около „украинските красавици“ са в китайскоговорящия свят от години. Онлайн публикациите приписват изобилието от красиви жени в Украйна на нейния климат и етнически състав. В сайта за пазаруване Taobao човек може да плати около $30, за да му бъде прочетено персонализирано съобщение за рожден ден от група украински жени, облечени в костюми на зайче, въпреки че продавач каза, че услугата в момента не е достъпна поради войната.

Източник: iStock

Meilishka, услуга за запознанства, която е специализирана в сближаването на китайски мъже с източноевропейски жени, казва, че интересът към украинските момичета е се е увеличил след започването на руската инвазия в Украйна - от около пет запитвания на ден до почти 10.

„Сега има много клиенти, които искат украински момичета“, казва за VICE World News Павел Степанец, руснакът, който е собственик на бизнеса. „Тези клиенти знаят, че тези украински момичета са тъжни и биха счели Китай забезопасно място. Така че китайците смятат, че тези момичета ще обмислят да търсят съпруг китаец."

Интересът към срещи с украинки не е характерен само за китайските ергени. Украйна има процъфтяваща индустрия за интернет романтика, която свързва западни мъже с украинки, процес, наречен „булки по пощата“. Възприятието е, че украинските жени са по-красиви, по-малко феминистки и сега биха били готови да се омъжат за всеки средностатистически мъж, за да се измъкнат от поразената от войната, икономически застояла страна.

За китайските мъже желанието се изостря от желанието да бъдат с руси, бели жени, разглеждани като символ както на личния успех на мъжете, така и на възходящата сила на Китай.

Източник: iStock

Най-яркият пример е Мей Айси, който придоби национална слава около 2014 г., след като се ожени за украинка, 12 години по-млада от него. За много китайци животът на Мей е завидна история за аутсайдер от работническата класа, който печели жена от кавказката раса.

По-късно Мей стартира клуб за запознанства в Украйна, като таксува китайски мъже десетки хиляди долари, за да ги свърже с украинки. В Douyin, китайския TikTok, Мей споделя със своите 1,6 милиона последователи живота на двойката във вилата им в Украйна. Повечето от видеоклиповете се фокусират върху съпругата му, като на клиповете се вижда как тя танцува, ходи по модни подиуми и плува в басейна, привличайки поток от ревниви коментари.

Степанец стартира своя клуб за запознанства през 2017 г. и таксува мъжете между 6700 и 80 000 китайски юана ($1,060 до $12,700), за да ги събере с жени от Русия, Украйна и Беларус - жените, които могат да говорят мандарин и са по-млади и красиви, обикновено са "по-скъпи". В момента в клуба са около 70 китайци и според Степанец, около осем до девет двойки са се оженили чрез услугата от основаването на клуба.

Степанец казва, че китайците предпочитат жените от Източна Европа, защото в сравнение с китайките те не са толкова взискателни относно богатството. Мъжете също се стремят да създадат кавказко-изглеждащи потомци, каза той, поради което често се предпочитат жени със светли коси и сини очи.

А сред славянските жени, каза Степанец, украинките са най-търсените.

„Честно казано, украинските жени се смятат за едни от най-красивите в света“, каза той. "Всеки знае това."

Докато китайките, които излизат с чужденци, често са обвинявани в предателство на страната си, китайците са приветствани като герои, защото се женят за чужденки и ги правят част от нацията.

Интересът на интернет потребителите да видят кавказките жени, които учат китайски, готвят китайски ястия и се срещат с китайските си свекъри, накара много китайско-украински двойки да започнат да правят този вид видеоклипове.

Много китайци се оплакват, че не могат да намерят своята половинка. Китай има изкривено съотношение между половете поради многото аборти, а и защото китайките вече са по-образовани и финансово независими от преди, което ги кара да не желаят да се задоволят с нещастен брак.

„Демографски има милиони китайци, които не могат да намерят своята половинка в Китай поради политика за едно дете и вкоренената култура на предпочитане на синовете. Те се борят да намерят партньор“, каза Пан Уанг, който преподава китайски и азиатски изследвания в Университета на Нов Южен Уелс.

„В същото време изкривеното съотношение между половете в Украйна (повече жени, отколкото мъже) кара жените да желаят да намерят съпруг извън Украйна".

Докато кавказките съпруги се разглеждат като трофеи, небелите жени - например съпругите от Югоизточна Азия - често се възприемат като знак, че мъжът е твърде беден, за да привлича местни или бели жени, казва Уанг.

Много китайки изразиха гняв онлайн заради шегата за подслон на украински жени. Във видео, публикувано миналата седмица, китайски студент в Украйна каза, че безчувствените коментари за „украинските красавици“ са допринесли за антикитайски настроения и са изложили на опасност китайците в чужбина.

След това социалните платформи, включително Weibo, Douyin и WeChat, преминаха към изтриване на шегите за украинските жени. Държавните медии казват, че вулгарните забележки са направени само от няколко социални мрежи, но след това са били подсилени от антикитайските кръгове.

Мей, влиятелният човек, известен с това, че има украинска съпруга, закри акаунтите си, след като публикува военни клипове, за които зрителите казаха, че не са от Украйна.

Елена Барабанцева, учен от университета в Манчестър, разказва, че китайците са започнали да публикуват шегите за „украинските красавици“ по време на конфликта през 2014 г. в източния украински регион Донбас, който се контролира от проруски сепаратистки групи. В действителност китайско-украинските двойки остават рядко явление и често се разглеждат с любопитство от публиката.

Китайското правителство отказа да осъди нахлуването на Москва и обвини за конфликта водения от САЩ западен блок. Китайският интернет стана доминиран от проруски гласове и много хора, които подкрепят мира в Украйна, мълчат.

Украинските влиятелни лица в Китай, някои от които съпруги на китайски мъже, са сред редките гласове, предоставящи алтернативна гледна точка.

Коментари 12
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

12 коментара
 
Блондинка в банката: - Здравейте, бих искала да отворя обща сметка... - С кого? - Все ми е едно... Важното да е с някой, който…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Украйна чака американските оръжия за контраатака

Украйна чака американските оръжия за контраатака

Свят Преди 1 час

Черник: Украинските въоръжени сили могат да прережат сухопътния коридор към Крим

Повдигнаха две обвинения на Димитър Стоянов

Повдигнаха две обвинения на Димитър Стоянов

България Преди 2 часа

Спрямо обвиняемия е взета мярка за неотклонение „гаранция в пари“ в размер на 5000 лева

САЩ с доклад за човешките права в България

САЩ с доклад за човешките права в България

България Преди 4 часа

Значимите проблеми с правата на човека включват достоверни доклади за изтезания или жестоко отношение

АЕЖ: МВР превиши правомощията си по случая с Димитър Стоянов

АЕЖ: МВР превиши правомощията си по случая с Димитър Стоянов

България Преди 5 часа

Според АЕЖ вътрешното министерство трябвало да публикува всички записи, а не част от тях

Гражданите на ЕС с право на ремонт

Гражданите на ЕС с право на ремонт

Свят Преди 5 часа

Новите правила въвеждат засилено „право на ремонт“

Комисията за "Турски поток" прекрати заседанието си заради спорове за дневния ред

Комисията за "Турски поток" прекрати заседанието си заради спорове за дневния ред

България Преди 5 часа

Сабрутев отрече, че прекратяването му е по вина на ПП-ДБ

БГ фестивал в Йокохама

Български фестивал се проведе за втора поредна година в японския град Йокохама

България Преди 6 часа

Целта на събитието е да представи България като "привлекателна туристическа дестинация"

Министърът на труда и социалната политика Ивайло Иванов

Националният съвет за тристранно сътрудничество обсъжда обезщетенията при безработица

България Преди 6 часа

Предстои и избор на ротационни заместник-председатели на Националния съвет

Започна излъчването на сериал за живота на кралица Максима

Започна излъчването на сериал за живота на кралица Максима

Свят Преди 6 часа

Първият епизод на телевизионната продукция "Максима" беше излъчен през уикенда

<p>Тодоров: Виждал съм Димитров пред кабинета на Рашков</p>

Петър Тодоров: Виждал съм Стефан Димитров пред кабинета на Бойко Рашков

България Преди 6 часа

По думите му е засичал в МВР и бащата Марин

Бабата на Габриела Славова: Моята внучка не е убийца

Бабата на Габриела Славова: Моята внучка не е убийца

България Преди 7 часа

Габриела Пеева остава в ареста

Десет партии и осем коалиции са подали документи за регистрация за изборите

Десет партии и осем коалиции са подали документи за регистрация за изборите

България Преди 7 часа

От подалите документи до момента са регистрирани пет парти и две коалиции

Сградата, където се помещава СГС

Съдът остави Марин Димитров в ареста

България Преди 7 часа

Синът му Стефан Димитров и Петя Банкова също са окончателно в ареста

<p>Разкриха причината за рекордната градушка в Испания</p>

Какво причини градушката с големина на бейзболна топка в Испания

Свят Преди 7 часа

Заради гигантската градушка, връхлетяла Жирона, загина дете

Главчев официално стана и външен министър

Главчев официално стана и външен министър

България Преди 7 часа

В сградата на Министерство на външните работи Главчев проведе и работна среща с ръководния състав