2

З везди като Том Ханкс и Харисън Форд са подмладени с помощта на дигитални технологии, но гласове от бранша изразяват загриженост за това накъде се насочва Холивуд.

Сив, посивял и 80-годишен, Харисън Форд може да изглежда малко стар, за да си сложи отново кафявата шапка в стил "Федора" или да размахва камшика на Индиана Джоунс. Но трейлърът на предстоящия му филм "Индиана Джоунс и циферблатът на съдбата" предлага ретроспекция на Инди в дните на неговата слава.

"Това е действителното ми лице на тази възраст", обясни актьорът в "Късното шоу със Стивън Колбърт" по CBS. "Те имат тази програма за изкуствен интелект (ИИ). Тя може да премине през всеки метър от филма, за който „Лукасфилм“ държи правата, защото аз направих няколко филма за тях и те имат всички тези кадри, включително филми, които не са били излъчени. Могат да го извлекат от мястото, откъдето идва светлината, от изражението. Но това е истинското ми лице. След това слагам малки точки върху лицето си и казвам думите, а те го правят. Това е фантастично."

След като открива тайната на вечната младост, Форд се шегува: "Това виждам сега, когато се погледна в огледалото."

Той не е единственият актьор, който получава дигитален лифтинг с помощта на изкуствен интелект. Том Ханкс, Робин Райт и други актьори ще изиграят по-млади версии на себе си във филма „Here“, режисиран от Робърт Земекис, благодарение на инструмент, който според компанията за изкуствен интелект „Metaphysic“ може да създава "фотореалистични промени на лицата с висока резолюция и ефекти за намаляване на възрастта върху изпълненията на актьорите на живо и в реално време, без да е необходимо допълнително композиране или работа с VFX".

Уебсайтът на „Metaphysic“ обявява: "Ние сме световни лидери в създаването на съдържание, генерирано от изкуствен интелект, което изглежда реално" и предлага: "Използвайте ИИ, за да създадете свой собствен хиперреален аватар". Според "Холивуд рипортър" компанията току-що е сключила договор с Агенцията за творчески изкуства "за разработване на инструменти и услуги за генериращ ИИ за таланти".

Както нашумелият чатбот с изкуствен интелект ChatGPT заплашва да преобърне журналистиката, писането на речи и училищните есета, така и изкуственият интелект може да превърне дигиталното състаряване от нещо, което изисква многомесечен труд на висококвалифицирани специалисти, в нещо, което много хора могат да правят в спалните си. И тъй като технологията става все по-усъвършенствана, има опасения, че може да попадне в неподходящи ръце и да бъде използвана като оръжие.

Олкун Тан, ръководител на визуални ефекти от немски произход, живеещ в Лос Анджелис, разсъждава: "Преминаваме през голяма революция. Това е като изобретяването на ядрената енергия. Това е голямо събитие. То е подценявано и пренебрегвано. В момента се чувстваме като: "О, това е играчка, страхотно е, вижте какво може да направи", но това е само началото на голяма промяна в нашата икономическа структура, защото ще прави много повече, отколкото могат да правят нормалните хора."

Досега диейджингът е постигнал смесени резултати. Примери за това са Брад Пит в "Странният случай на Бенджамин Бътън", Джони Деп в "Карибски пирати: Отмъщението на Салазар", Джеф Бриджис в "Трон: Наследство", Робърт Дауни Джуниър в "Капитан Америка: Гражданска война", Майкъл Дъглас в "Ант мен", Кърт Ръсел в "Пазители на галактиката 2“, Уил Смит в "Близнакът" и Кери Фишър и Марк Хамил в различни части на "Междузвездни войни".

Един от по-впечатляващите е Самюъл Л. Джаксън, който в "Капитан Марвел" от 2019 г. свали около 25 години и участва в цялата история, а не само в епизодична роля. "Специалистите щателно сравняват Джаксън с това как изглежда във филмите си от средата на 90-те години, за да видят точно как кожата ще виси от лицето му или как светлината ще попада върху бузите му", според сайта Wrap.

Но защо да се притесняваме? Някои твърдят, че е по-добре да имаме неостаряващ Харисън Форд, отколкото друг актьор да изиграе една от незаличимите му роли, както се случи, когато той се превъплъти в младия Хан Соло в "Соло: История от Междузвездни войни". Много фенове смятат, че това е шокиращо преживяване.

Робърт де Ниро на 75 - как се е променял през годините

Дрексел Хърд, политически активист, който е работил в Холивуд, казва: "Стигаме до момента, в който зрителите искат да видят същия човек, при който това няма да ги извади от момента. Защото мозъците ни автоматично казват: "Е, това не е същият човек. Кой е този актьор? Дали този актьор ще бъде по-добър от актьора, който гледаме в момента? Никой не иска да мине през това като зрител."

Не всички обаче гледат на това по този начин. Тан, който използва инструмент с помощта на изкуствен интелект, наречен Shapeshifter, казва: "Време е старите кучета да освободят място. Това е досадно. Няма причина някой да е на 80 години и все още да изглежда като на 30. Няма смисъл. Това, което прави, е да създаде култура на рециклиране. Това е все едно Мики Маус да продължи да живее вечно. Имате един Мики Маус и той няма нужда от вода, от храна, от договор. Те могат да го монетизират по какъвто си искат начин. Не е нужно да спи. Работи 24 часа, ако искат в 10 или 30 копия едновременно. Това, което се случва в момента, е, че тези актьори стават все повече такива. Те се превръщат в нещо като марка."

Тан добавя: "В случая с Харисън Форд, той, разбира се, направи Индиана Джоунс, но лесно може да бъде представен нов Индиана Джоунс, следващо поколение. Защо изобщо да се рециклират всички тези неща постоянно? Защото очевидно това е сигурна печалба, но възниква въпросът какво прави това с нашето общество, ако на екрана се пресъздават все едни и същи идоли? Сякаш по някакъв начин сме заседнали в миналото и не искаме да гледаме в бъдещето."

Филмът на Мартин Скорсезе "Ирландецът" от 2019 г. свали четири десетилетия от Ал Пачино, тогава 79-годишен, и Робърт де Ниро и Джо Пеши, и двамата 76-годишни, но попадна в капана на "странната долина", тъй като беше разсейващ, зловещ и не достатъчно реалистичен. Ако тестът за визуални ефекти е да не ги забелязвате, то "Ирландецът" се провали. И при цялото дигитално майсторство телата на актьорите издаваха разрухата на времето.

Джо Павло, майстор на визуални ефекти, носител на награда "Еми", базиран в Лондон, казва: "Марти трябваше да дойде при мен. Щях да му кажа, че не можеш да направиш това с Робърт де Ниро и Джо Пеши - те са прекалено известни и всички ги познават. Ако искаш да го направиш, направи го с неизвестни актьори и ги състари, вземи млад човек и го състари. Да благословим сърцето му, но Робърт де Ниро се движи като човек на 70 години. Един стар човек не се движи като млад човек. Те не ходят по същия начин. Маниерите им не са същите. Има всякакви проблеми, но хората ще разберат това и то просто ще бъде още един инструмент за създаване на филми. Инструментът за правене на филми може да бъде използван от някой много артистично и с голяма визия или може да бъде използван хамалски като новост и трик“.

Запитан дали се притеснява, че ще се отвори кутията на Пандора с дълбоки фалшификати, Павло отбелязва, че софтуерът с изкуствен интелект се използва и за откриване на дълбоки фалшификати с висока точност. "Технологията за изкуствен интелект е болест и лекарство."

Тан обаче има опасения. Той казва: "ИИ е в известен смисъл готин и забавен в началото, но след това осъзнаваш, че всъщност е опасен. Той може да имитира хора и да ги кара да правят неща на екрана, а след това може да се създаде цялостно обществено убеждение, че тези хора са опозорени заради това, което са направили на екрана, а в действителност дори не са били те. Това е просто трик за разсейване на хората. Виждате го във военните действия, които според мен Русия опита с Украйна. Имаше тази употреба, при която украинският президент казваше, че те се предават и войниците трябва да сложат оръжия. Това беше направено с помощта на изкуствен интелект. Един прост инструмент, който не изглежда опасен, изведнъж може да се окаже много опасен, защото сега с него влияете на реалността."

Това е етично тресавище и държавните регулатори се опитват да наваксат. Един от източниците в индустрията за визуални ефекти, който не желае да бъде назован, пише в имейл: "В ръцете на добронамерени хора не мисля, че това преминава етична граница, тъй като вече десетилетия правим това ръчно с грим или CG и може да бъде наистина ефективна част от разказването на истории. Проблемът обаче е, когато то стане толкова достъпно, че се използва от по-малко съвестни хора, и когато обществото не е наваксало с разбирането как да се справи с това."

Източникът добавя: "Това вече се вижда при създаването на дълбоки фалшификати за порнография на известни личности. Способността на обикновения човек да разбере дали нещо е фалшиво винаги изостава с години от съвременното ниво на технологиите и това е предпоставка за разпространение на дезинформация. Последните няколко години показаха колко силно фалшивите новини (често спонсорирани от чужди държави усилия) влияят на обществото, дори само като текст. Как ще се справим, когато не можем да се доверим на това, което виждаме или чуваме? Как ще можем да се доверим, че някоя знаменитост не е казала нещо отвратително преди години, а не е просто заснето видео с мобилен телефон? Или обратното - как ще държим хората отговорни, когато те просто могат да се преструват, че всичко е фалшиво?"

Коментари 2
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

2 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Макрон поиска франузите да започнат да пестят вода

Макрон поиска франузите да започнат да пестят вода

Свят Преди 59 минути

През есента той представи план за намаляване на потреблението на електроенергия

Мили: Там е касапница за руските войници

Мили: Там е касапница за руските войници

Свят Преди 2 часа

Мили: Украинците се бият много, много добре

Демерджиев: Няма как да има бомби, няма как да има реална заплаха

Демерджиев: Няма как да има бомби, няма как да има реална заплаха

България Преди 4 часа

МВР работи със службите от САЩ по проследяването на източника на заплахите

Подписаха договора за медицинските хеликоптери

Подписаха договора за медицинските хеликоптери

България Преди 5 часа

Започва процедура по изграждане на хангари за хеликоптерите

Български лекари спасиха мъж със запушени артерии и много придружаващи заболявания

Български лекари спасиха мъж със запушени артерии и много придружаващи заболявания

България Преди 5 часа

Преди няколко дни мъжът е постъпил в УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“ със силно главоболие, световъртеж, нарушение в равновесието и припадъци

Външният дълг на България е скочил с 4 млрд. евро

Външният дълг на България е скочил с 4 млрд. евро

България Преди 6 часа

В същото време краткосрочните задължения са нараснали до 8,204 млрд. евро

Крал Чарлз III произнесе реч при посещението си в Германия

Крал Чарлз: Войната в Украйна донесе невъобразими страдания на много невинни

Свят Преди 6 часа

По време на речта си в Германия крал Чарлз обърна специално внимание на обширната германска помощ за Украйна

<p>Колумбия ще изпрати хипопотамите на Ескобар в Индия и Мексико</p>

Колумбия ще изпрати хипопотамите на наркобарона Пабло Ескобар в Индия и Мексико

Свят Преди 6 часа

След смъртта на Ескобар стадото се разселва без контрол по поречието на река Магдалена и вече наброява около 150 хипопотама

Путин подготвя Русия за "вечна война“

Путин подготвя Русия за "вечна война“

Свят Преди 6 часа

Дугин: За любовта си към Русия хората в нашата страна трябва да платят с живота си

25 души са паднали в кладенец в хиндуистки храм в Индия

Поклонници паднаха в кладенец на храм в Индия, има загинали и ранени

Свят Преди 7 часа

Най-малко осем поклонници са загинали, а около дузина са били спасени, след като около 25 души са паднали в кладенец в хиндуистки храм в Индия

Кения – най-верните в света

Според Глобалният доклад за родителството "State Of The World’s Fathers", мъжете в Африка са по-склонни от останалия свят да имат деца от две или повече съпруги. Но кенийските мъже оглавяват в същото време списъка на най-верните на континента.

Ново изследване хвърля светлина върху произхода на народа суахили

Свят Преди 7 часа

След 1500 г. преобладаващата част от азиатския генетичен принос е от арабски източници, установява изследването

суша глобално затопляне

Сушата страшно надвисва над Европа: Никой вече не е предпазен

Свят Преди 7 часа

Понастоящем нивото на водата е около 28% от капацитета му и е по-малко от половината от обичайното за този период на годината

<p>Майката на загиналото в Русе дете е открита, носела хероин</p>

Майката на загиналото в Русе дете е открита часове по-късно, носела плик с хероин

България Преди 7 часа

Детето е било само в жилището по време на пожара

<p>Разкриха петокласнички, подали фалшив сигнал за бомба&nbsp;</p>

Разкриха ученици, подали фалшиви бомбени сигнали в Сливен и Нова Загора

България Преди 7 часа

В Нова Загора сигналът е подаден от четири момичета, ученички в 5 клас

Човек загина по време на изкопни работи в Шуменско

Човек загина по време на изкопни работи в Шуменско

България Преди 7 часа

Извършен е оглед, образувано е следствено дело

<p>ЕК призна, че вносът от Украйна засяга България</p>

Европейската комисия призна, че вносът от Украйна засяга България

България Преди 7 часа

Вносът на зърно, маслодайни семена, захар, яйца и други животински изделия от Украйна в ЕС се увеличи значително през 2022 г.