0

П рез 2005 г., пет години преди да се премести в общежитието на дъщеря си в колежа "Сара Лоурънс" и да завладее младите ѝ приятелки, въвличайки ги в култ, Лари Рей получава психологическа оценка. Тя е извършена като част от съдебен процес за попечителство с бившата съпруга на Рей и заключението е тревожно.

"Буквално е невъзможно да се направи оценка на г-н Рей по обичайния клиничен начин" - заключава оценителят. "Динамиката на личността му е така конфигурирана, че той е в състояние да манипулира и контролира почти всяка ситуация, в която попадне, включително психологическо интервю със съдебен експерт, независимо колко опитен е този експерт. Г-н Рей е много добър в това, което прави."

Докладът, който е разкрит в новия трисериен документален филм на "Открадната младеж", в него Рей е наречен "пресметлив, манипулативен и враждебен човек, който прикрива враждебността си, представяйки вместо това момчешка, очарователна фасада".

Обобщението се оказва пророческо през 2010 г., когато Рей започва да се представя за наставник на приятелите на дъщеря си в колежанска възраст и да им промива мозъците. Той систематично ги изолира от семействата и приятелите им, притиска ги да участват в унизителни и понякога сексуални сценарии, контролира какво ядат и с кого говорят и в крайна сметка ги експлоатира за стотици хиляди долари. 

В "Открадната младост" група последователи на Рей сядат с номинирания за "Оскар" режисьор Зак Хайнцерлинг (Cutie and the Boxer), за да проследят травматичното си пътуване с Рей - разкривайки как малко по малко са попаднали под странната магия на Рей.

"Мисля, че в ситуациите на култ може да има осъждане на жертвата - как бихте могли да се поддадете на това?" Хайнцерлинг разказва пред Vanity Fair. "Не се признава сложният характер на това преживяване." Оцелелите са били готови да се отворят пред камерата, за да преодолеят тази пропаст в съзнанието си, казва режисьорът - "да обяснят какво се е случило, какво е да си на 19 години и да те запознаят с бащата на приятелката ти или с бащата на приятеля ти. И как по време на бавното, методично развитие това се е превърнало в нещо ужасно."

Съдебният процес срещу Рей миналата година приключва с признаването на 62-годишния мъж за виновен по 15 федерални обвинения, включително изнудване, трафик на хора с цел сексуална експлоатация и заговор за рекет. Той е осъден на 60 години затвор. Най-разтърсващите показания на оцелелите са дадени от Клаудия Друри, бивша последователка, която по настояване на Рей станала проститутка - според нея работела седем дни в седмицата и печелела около 2,5 милиона долара.

Тя описва една вечер през 2018 г., когато Рей я приковава с белезници към стол, покрива главата ѝ с найлонова торба, души я и я заплашва, че ще я убие.

"По време на съдебния процес станаха известни неща, които могат да се опишат само като отвратителни", казва Хайнцерлинг, като отбелязва, че процесът включва видеозаписи, на които се вижда как Рей измъчва и разпитва своите последователи. В един от видеоклиповете последователка признава, че е отровила Рей с цианид, след като Рей я убеждава, че тя е направила това. На друго видео се вижда как Рей заплашва последовател от мъжки пол и напъхва клещи в устата му. Избрани от тези смущаващи и трудни за гледане видеоклипове са включени в документалния филм и допълват разказите на оцелелите за насилието.

"Голяма част от процеса на заснемане на филма се състоеше в това да решим какво да не включваме, защото всяко видео изглеждаше по-ужасно от следващото", казва Хайнцерлинг. Но странно, Рей предложил на режисьора да използва собствения му уличаващ аудиозапис. "Той ги описваше като признания", казва режисьорът, "но те бяха по-скоро разпити".

В един от аудиосегментите, представен по време на процеса, Рей иска "най-острия си бръснач", иска чук и крещи на млад мъж на име Сантос Росарио: "Кълна се, че ще ти пробия това през черепа".

Хайнцерлинг казва, че проектът е започнал, когато един от оцелелите, Даниел Левин, се е свързал с него с надеждата, че режисьорът ще направи документален филм, разказан от гледната точка на оцелелите. Хайнцерлинг се свързва с други жертви, които се намират на различни етапи от процеса на възстановяване, и ги убеждава също да участват.

"Братята и сестрите Росарио [Сантос и Ялица], когато за първи път разговарях с тях, бяха излезли от пленничеството на Рей физически, но все още не бяха сигурни как да възприемат случилото се и все още го преработваха", казва Хайнцерлинг. "Говоренето за техните [преживявания] беше начин да укрепят усещането си за собствената си история, която им беше открадната от Лари, който разказваше версия за тях самите и тяхната история, която не беше истинска."

Жертвите Фелисия Росарио и Изабела Полок обаче все още защитават Рей, когато Хайнцърлинг сяда с тях. "Това беше причината, поради която искаха да говорят с мен", казва режисьорът. "Те все още бяха под негова власт и бяха заинтересовани да изяснят щетите, които статията беше нанесла на репутацията на Лари."

По време на снимките Хайнцерлинг поддържа връзка със специалиста по култовете Рейчъл Бърнстейн и помага да се свържат Фелисия и Полок с организации, които помагат на двете млади жени с жилища, работа и правна помощ. Третият епизод на документалния сериал проследява Фелисия, която бавно се събужда от магията на Рей.

Хайнцерлинг също така се среща със самия Рей в закусвалня в Ню Йорк, преди той да бъде задържан и обвинен. Режисьорът казва, че Рей е "говорил 99% от всичко показано" по време на срещата: "Той си купи раница и документи, които използвал, за да покаже защо е надежден.Той рецитираше същите конспиративни теории за жертвите", които Хайнцерлинг вече бил чул от устата на оцелелите.

"В разговора с него нямаше много прозрения", казва режисьорът. Той интервюира Рей, но в крайна сметка решава да не използва материала. "Той не беше с голяма стойност или проницателност. Не мисля, че можеш да получиш нещо легитимно от такъв човек - не знам дали има нещо отвъд заблудата, или то е твърде дълбоко, за да имаш достъп до него. Много повече ме интересуваха Изабела, Даниел и другите жертви, отколкото да говоря с Лари".

Хайнцерлинг смята, че с 60-годишната присъда на Рей е възтържествувала справедливостта. Той изказва похвала на съдия Луис Джей Лиман за това, че е наложил наказание, съответстващо на "степента на жестокост, проявена при тези престъпления, и на това колко коварно е било то".

Режисьорът отбелязва, че Рей лесно би могъл да продължи да промива мозъците на впечатлителни млади хора, ако списание "Ню Йорк" не беше публикувало първоначалното си разкритие за него. А това разкритие можеше и да не се случи, ако възпитаник на Сара Лоурънс не беше съобщил на репортерите за това, което изглеждаше като уебсайт за изнудване, създаден от Рей, за да държи Дръри под свой контрол.

"Човекът се измъкна от отговорност в продължение на 10 години и това щеше да продължи", казва Хайнцерлинг. "Изабела и Фелисия вероятно все още щяха да живеят с Лари." Въпреки че отношенията на Лари с последователите му са били "очевидно жестоки" в ретроспекция, последователите му са били възрастни - това затруднява търсенето на отговорност от Рей.

"Има много неща, които правосъдната система и широката общественост могат да разберат за контрола и неправомерното влияние - тези идеи, които изглеждат езотерични, но всъщност се случват постоянно около нас", казва режисьорът. "Ако можем да имаме общи познания за това, тогава се надяваме, че хората, които виждат ситуации, които изглеждат подозрителни, ще направят нещо по въпроса. Защото това е трагично."

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Свят Преди 5 часа

Националната противопожарна агенция съобщи, че няма незабавни съобщения за щети

Шойгу: Русия няма интерес да напада държави от НАТО

Шойгу: Русия няма интерес да напада държави от НАТО

Свят Преди 6 часа

Според Шойгу САЩ са увеличили усилията си за възстановяване на позициите си в Централна и Южна Азия

Назначиха нов областен управител на София

Назначиха нов областен управител на София

България Преди 10 часа

Още пет области са с нови управители

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

България Преди 10 часа

АБРО с официална позиция във връзка с приетия на първо четене Законопроект за изменение и допълнение на Закона за хазарта

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

България Преди 11 часа

Проучването на ОИСР представя изводи по пет ключови области

<p>&quot;Скриването на тялото беше трудна задача&quot;: Учителка призна хладнокръвно убийство</p>

"Раздвоена личност”: Начална учителка признава, че е убила приятеля си

Свят Преди 11 часа

"Все още действията ми ме преследват. Понякога ми се налага да си спомням какво съм направила”, коментира обвиняемата пред съда

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Свят Преди 11 часа

Ахлам Албашир и част от задържаните обвиняеми присъстваха на заседанието

Зеленски: Радиацията не признава граници

Зеленски: Радиацията не признава граници

Свят Преди 12 часа

Зеленски: Дълг на целия свят е да окаже натиск върху Русия

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

България Преди 12 часа

Те използвали фалшиви решения на ТЕЛК

Аварирал камион причини километрично задръстване

Аварирал камион причини километрично задръстване

България Преди 12 часа

От полицията съобщиха, че към мястото на инцидента пътуват екипи

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Свят Преди 13 часа

Вижте как може да подкрепите някой от най-забележителните успехи на страната ни

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 13 часа

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Любопитно Преди 13 часа

Те ще играят нестандартна игра на покер

Събуждате се уморени с болки в цялото тяло?

Събуждате се уморени с болки в цялото тяло?

Любопитно Преди 13 часа

Неправилната позиция на сън води до проблеми с гърба

Ще ваксинират безплатно срещу коклюш бременните жени у нас

Ще ваксинират безплатно срещу коклюш бременните жени у нас

България Преди 13 часа

Това обявиха на брифинг в Министерския съвет здравните власти

Русия арестува журналист на Forbes

Русия арестува журналист на Forbes

Свят Преди 14 часа

Задържането е по обвинение в разпространение на „невярна” информация за войната в Украйна