5

Л ятото е филмовият сезон на блокбъстърите, касовите поредици и масовото забавление, а няма по-дълголетна касова поредица, която е развличала повече поколения зрители, от тази за Джеймс Бонд. Лентите за приключенията на агент 007 вече излизат повече от 50 години и винаги са обект на какви ли не спекулации.

Нека вземем за пример нелепата информация, разпространена в последните 72 часа, че тъмнокожата актриса Лашана Линч ще поеме главната роля в поредицата от следващия филм за Бонд нататък. Фалшивата новина е плод на масово недоизчитане на непотвърдени слухове и лепене на гръмки заглавия.

Лашана Линч
Лашана Линч Източник: Getty Images/Guliver

Неназовани източници от снимачната площадка на 25-тия филм за Бонд пуснаха в циркулация слуха, че в началото на сюжетното действие на лентата главният герой ще се е оттеглил от MI6, което беше загатнато и в края на последната излязла част от поредицата за Бонд, „Спектър“. Екранните събития очевидно ще доведат до връщането му към активна служба и той ще открие, че в негово отсъствие MI6 са назначили номера „007“ на тъмнокожа дама, която също е шпионин към агенцията.

Това е цялата история. Не, героинята на Лашана Линч няма да бъде Джейн Бонд или друга подобна феминизирана версия на централния персонаж. Няма да бъде новото лице на поредицата, ролята ѝ ще бъде поддържаща и по всяка вероятност ще предаде номера „007“ обратно на емблематичния протагонист. Но технически тя ще бъде агент 007 в определена част от филма, което дава повод на всички гръмки заглавия, които може би сте видели да излизат през последните дни.

Източник: EON Productions. Разпространител за България: Форум Филм

Не за първи път медиите разпространяват слухове за оттеглянето на Джеймс Бонд

като екранен персонаж и като поредица на големия екран. Всъщност преди точно 30 години, през юли 1989-та, излиза филмът, който известно време мнозина смятат за финал на поредицата. „Упълномощен да убива“ е вторият и последен проект на Тимъти Далтън в легендарното амплоа на Бонд и се смята за относителен провал заради ниските си постъпления.

Но причината не е в главния актьор, нито в мрачния сюжет на лентата, далеч по-реалистичен от леко абсурдните космически похождения на агент 007, изигран от Роджър Мур, в „Муунрейкър“. Повечето ревюта в момента на излизането на филма, както и много ретроспективни текстове, оценяват високо именно по-реалистичното и по-напрегнато действие, от което отсъстват излишни шеги и любовни авантюри.

Източник: EON Productions. Разпространител за България: Форум Филм

Причината е в изцяло променената геополитическа ситуация в света в сравнение с момента, в който авторът Йън Флеминг пише романите си за Джеймс Бонд и EON Productions започва да създава филмите за прочутия шпионин. Мнозина започват да се съмняват дали в един свят без Желязна завеса и без голяма тоталитарна страна като Съветския съюз, която почти неизменно е илюстрирана като зла източна империя в американските и британските филми, има място за герой като агент 007.

Това довежда до най-дългата пауза между филми от поредицата за Бонд в цялата ѝ дълга история.

Минават цели шест години от 1989 до 1995 г. и премиерата на „Златното око“, вероятно най-важният и със сигурност един от най-добрите филми от поредицата, с който режисьорът Мартин Кембъл, продуцентката Барбара Броколи и новата звезда на поредицата Пиърс Броснан доказват, че агент 007 не е реликва от Студената война, а може да бъде модерен екшън герой.

Източник: EON Productions. Разпространител за България: Форум Филм

Оттогава насам сме гледали по кината четири филма с Броснан в главната роля и още толкова с Даниел Крейг. Догодина очакваме 25-ия филм за Бонд,

но какво всъщност знаем със сигурност за лентата на този етап?

На първо място, филмът се очаква по кината на 8 април, дата, която го отдалечава от премиерите на последните няколко части от поредицата, които бяха позиционирани през есента. Засега през същия месец не е насрочено излизането на каквито и да е други касови заглавия, тъй че box office успехът на лентата е математически гарантиран.

Източник: EON Productions. Разпространител за България: Форум Филм

Но потенциалът на филма за високи финансови постъпления е подкрепен не само от проста математика. Това ще бъде петият проект на Даниел Крейг в амплоато на Бонд, а актьорът дотук се е утвърдил като един от най-печелившите изпълнители на ролята. Всеки от филмите с негово участие е регистрирал приходи в размер над 500 милиона долара, а „Скайфол“ и до днес си остава единствената част от поредицата за агент 007 с постъпления над 1 милиард.

Фактът, че следващият му филм по всяка вероятност ще е и последната му поява в амплоато на Бонд ще подсили още повече зрителския интерес. Към този фактор трябва да прибавим и суперзвездния поддържащ състав, който продуцентите и режисьорът Кари Фукунага са събрали дотук.

Актуалният носител на наградата „Оскар“ за главна мъжка роля Рами Малек ще играе мистериозния главен злодей в действието, а Кристоф Валц ще се върне в амплоато на оцелелия антагонист от „Спектър“ - Ернст Ставро Блофелд. Ветеранът Ралф Файнс, Наоми Харис, Бен Уишоу, Рори Киниър и Джефри Райт ще се завърнат в традиционните си роли на Ем, госпожица Мънипени, Кю, Бил Танър и Феликс Лейтър, както е видимо от първия клип от снимачната площадка. 

Що се отнася до обичайните красиви дами,

Леа Сейду ще се превърне в едва втората актриса в историята на поредицата, която ще играе момиче на Бонд в два последователни филма. За вниманието на Бонд ще се бори и ослепителната кубинска актриса Ана де Армас, най-известна дотук с водещата си роля в космическия хит „Блейд Рънър 2049“. 

„Блейд Рънър 2049“ - поляризиращият шедьовър на годината

Леа Сейду
Леа Сейду Източник: EON Productions. Разпространител за България: Форум Филм

Вече споменатият режисьор Кари Фукунага също буди интерес с изградената си репутация.

Филмите му дотук, макар и високо оценени от критиката, нямат нищо общо с динамичните екшъни за агент 007, но и Сам Мендес не бе известен с експлозивните си блокбъстъри преди да поеме режисурата на „Скайфол“ и „Спектър“. Фукунага е познат и харесван и от почитателите на малкия екран за това, че бе режисьор на хитовия първи сезон на сериала „Истински детектив“.

Източник: EON Productions. Разпространител за България: Форум Филм

Поради всички изброени причини можем само да заключим, че 30 години след предполагаемия си край, поредицата за агент 007 всъщност е в по-добро здраве от всякога. Що се отнася до по-далечното ѝ бъдеще, изразил съм категоричното си мнение по въпроса в тази статия:

Перфектният следващ агент 007 на големия екран

Дотогава Брекзит може да доведе до нови радикални промени в геополитическата обстановка, които да засегнат поредицата на много нива. Но независимо от това, а и от каквото и да е друго, името на Джеймс Бонд ще си остане безсмъртна икона на шпионския жанр в седмото изкуство, която още много творци ще се опитат да интерпретират по свой начин – и ние ще гледаме.

Още за кино четете тук!

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още любопитно съдържание от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Коментари 5
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

5 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>Делото срещу Джулиан Асанж (ВИДЕО)</p>

Риск от смъртно наказание и дискриминация: Делото срещу Джулиан Асанж

Свят Преди 6 минути

Асанж е прекарал пет години в британския затвор “Белмарш” с максимална сигурност

Руски военни кораби навлязоха в Червено море

Руски военни кораби навлязоха в Червено море

Свят Преди 12 минути

Това става на фона на атаките от йеменските бойци хути срещу търговското корабоплаване

Веселин Андреев - Head of AdOps and Programmatic Team в NetInfо

Privacy Sandbox: Голямата картина - как да оцелеем без бисквитки?

Любопитно Преди 47 минути

Отговор на този въпрос ще даде Веселин Андреев, Head of AdOps and Programmatic Team в NetInfо

Костадинов: Най-хубавото е, че отиваме на избори, остава само да разберем кога

Костадинов: Най-хубавото е, че отиваме на избори, остава само да разберем кога

България Преди 56 минути

Той определи като „лоша новина“, че не се знае как точно ще бъде съставен служебният кабинет

Повторното явяване на матура да се заплаща, предлага МОН

Повторното явяване на матура да се заплаща, предлага МОН

България Преди 1 час

До нея ще бъдат допускани зрелостници, които искат да повишат оценката си, за да кандидатстват във висше учебно заведение

Вестник „Мач Телеграф“ със специален подарък за футболните фенове на 29 март

Вестник „Мач Телеграф“ със специален подарък за футболните фенове на 29 март

Любопитно Преди 1 час

През април очаквайте още изненади със спортното издание

НС прие да се увеличат граничните полицаи срещу нелегалната миграция

НС прие да се увеличат граничните полицаи срещу нелегалната миграция

България Преди 1 час

Вносители на предложението са председателите на ПГ на ГЕРБ-СДС и ДПС Бойко Борисов и Делян Пеевски

Нинова: Действията на ИТН бяха абсолютно логични

Нинова: Действията на ИТН бяха абсолютно логични

България Преди 1 час

Тя припомни, че от БСП публично са заявили, че не желаят третия мандат и президентът е взел предвид тази тяхна позиция

"Булгаргаз" предлага по-висока цена на природния газ през април

"Булгаргаз" предлага по-висока цена на природния газ през април

България Преди 2 часа

КЕВР ще реши окончателната цена на синьото гориво

Apple патентова нов тип батерия за смартфони

Apple патентова нов тип батерия за смартфони

Технологии Преди 2 часа

Тя е по-мощна, по-здрава и по-малка

Кирил Петков: Всеки трябва да си поеме отговорността, ред е на президента

Кирил Петков: Всеки трябва да си поеме отговорността, ред е на президента

България Преди 2 часа

Ако направим вота 2 в 1, това дава възможност едно цяло провеждане на избори да бъде спасено, каза съпредседателят на ПП-ДБ

Бойко Борисов с молба към президента

Бойко Борисов с молба към президента

България Преди 2 часа

Лидерът на ГЕРБ с молба кой да не бъде служебен премиер

Тошко Йорданов: Отговорността за това служебно правителство е на управляващата "сглобка"

Тошко Йорданов: Отговорността за това служебно правителство е на управляващата "сглобка"

България Преди 2 часа

Това каза председателят на ПГ на „Има такъв народ“ на излизане от сградата на президентството

Раздадоха наградите "Икар", ето кои са отличените артисти

Раздадоха наградите "Икар", ето кои са отличените артисти

България Преди 2 часа

Театралните награди бяха връчени от Съюза на артистите в България (САБ) снощи на церемония в Народния театър

Северна Корея цензурира дънките на британски телевизионен водещ (ВИДЕО)

Северна Корея цензурира дънките на британски телевизионен водещ (ВИДЕО)

Свят Преди 2 часа

"Никога не съм се възприемал като опасен подривен империалист - обикновено ме смятат за доста уютен и безобиден", казва телевизионният водещ

Разбиха мащабна схема за търговия с лекарства

Разбиха мащабна схема за търговия с лекарства

България Преди 2 часа

При обиските е открит е инсулин, който липсваше на пазара