5

З а да продава вода и да изкарва прехраната си, Стив разчита изцяло на магаретата си. Те теглели каруцата му, натоварена с 20 кани, до всичките му клиенти. Когато магаретата на Стив били откраднати заради кожите им, той вече не можел да работи.

Този ден започнал като повечето други. Сутринта той напуснал дома си в покрайнините на Найроби и отишъл на полето, за да вземе животните си.

"Не можех да ги видя", спомня си той. "Търсих ги цял ден, цяла нощ и на следващия ден". Едва три дни по-късно му се обажда приятел и му казва, че е намерил скелетите на животните. "Бяха убити, заклани, кожата им не беше там".

Подобни кражби на магарета стават все по-чести в много части на Африка - и в други части на света, където има големи популации от тези работни животни. Стив - и неговите магарета - са странични жертви в противоречивата световна търговия с магарешка кожа.

В Китай традиционното лечебно средство, което се приготвя от желатина в магарешката кожа, е много търсено. То се нарича Ejiao.

Смята се, че то има укрепващи здравето и запазващи младостта свойства. Магарешките кожи се сваряват, за да се извлече желатинът, който се прави на прах, хапчета или течност, или се добавя към храната.

Участниците в кампанията срещу тази търговия твърдят, че хора като Стив и магаретата, от които те зависят, са жертви на неустойчивото търсене на традиционната съставка Ejiao.

В нов доклад организацията Donkey Sanctuary, която води кампания срещу търговията от 2017 г. насам, изчислява, че в световен мащаб най-малко 5,9 млн. магарета се убиват всяка година, поради тази причина. И според благотворителната организация търсенето нараства.

Много е трудно да се добие точна представа колко точно магарета се убиват за снабдяване на индустрията Ejiao.

В Африка, където живеят около две трети от 53-те милиона магарета в света, има множество различни разпоредби. Износът на магарешки кожи е законен в някои страни, а в други е незаконен. Голямото търсене и високите цени на кожите обаче подхранват кражбите на магарета, а от организацията "Donkey Sanctuary" твърдят, че са открили животни, които се пренасят през международните граници, за да достигнат до места, където търговията е законна.

Скоро обаче може да настъпи обрат, тъй като правителствата на всички африкански държави и на Бразилия са готови да забранят клането и износа на магарета в отговор на намаляването на популациите им.

Соломон Онянго, който работи за организацията Donkey Sanctuary и е базиран в Найроби, казва: "Между 2016 и 2019 г. според нашите оценки около половината от кенийските магарета са били заклани за снабдяване на търговията с кожи".

Това са същите животни, които пренасят хора, стоки, вода и храна - гръбнакът на бедните селски общности. Затова мащабът и бързото разрастване на търговията с кожи разтревожиха активисти и експерти и накараха много хора в Кения да участват в демонстрации срещу търговията с кожи.

Предложението за безсрочна забрана в цяла Африка е включено в дневния ред на срещата на върха на Африканския съюз, където на 17 и 18 февруари се събират всички държавни лидери.

Размишлявайки върху евентуална забрана в цяла Африка, Стив казва, че се надява тя да помогне за опазването на животните, "иначе следващото поколение няма да има магарета".

Но може ли забраните в Африка и Бразилия просто да преместят търговията на друго място?

Производителите на Ejiao използват кожи от магарета, добити в Китай. Но по данни на тамошното Министерство на земеделието и селските райони броят на магаретата в страната е спаднал от 11 милиона през 1990 г. до малко под два милиона през 2021 г. В същото време Ejiao се превръща от нишов лукс в популярен и широко достъпен продукт.

Китайските компании търсят доставки на кожа в чужбина. В някои части на Африка, Южна Америка и Азия са създадени кланици за магарета.

В Африка това довело до мрачна война за търговия.

В Етиопия, където консумацията на магарешко месо е табу, една от двете кланици за магарета в страната беше затворена през 2017 г. в отговор на обществени протести и възмущение в социалните медии.

Държави като Танзания и Кот д'Ивоар забраниха клането и износа на магарешки кожи през 2022 г., но съседът на Китай - Пакистан, приема тази търговия. В края на миналата година медийни съобщения там разтръбиха за първата в страната "официална ферма за развъждане на магарета", в която се отглеждат "някои от най-добрите породи".

И това е голям бизнес. Според изследователя на китайско-африканските отношения проф. Лорън Джонстън от Университета в Сидни, стойността на пазара на магарешко месо в Китай е нараснала от около 3,2 млрд. долара през 2013 г. до около 7,8 млрд. долара през 2020 г.

Той се превърна в проблем за служителите на общественото здравеопазване, активистите за хуманно отношение към животните и дори за разследващите международни престъпления. Проучванията разкриват, че пратките с магарешки кожи се използват за трафик на други незаконни продукти от дивата природа. Мнозина се опасяват, че националните забрани за търговия с магарета ще я превърнат в още по-нелегална.

За държавните ръководители стои основният въпрос: Дали магаретата струват повече за развиващата се икономика живи или мъртви?

"Повечето от хората в моята общност са дребни фермери и използват магаретата, за да продават стоката си", казва Стив. Той спестява парите от продажбата на вода, за да плати таксите за училище, където ще учи медицина.

Фейт Бърдън, която е главен ветеринарен лекар в магарешкия приют, казва, че животните са "абсолютно неразделна част" от селския живот в много части на света. Това са силни и приспособими животни. "Едно магаре може да издържи 24 часа без да пие и може да се рехидратира много бързо без никакви проблеми".

Но при всичките си качества магаретата не се размножават лесно или бързо. Затова активистите се опасяват, че ако търговията не бъде ограничена, популациите на магаретата ще продължат да намаляват, което ще лиши все повече от най-бедните хора от спасителен пояс и другар.

"Никога не сме отглеждали нашите магарета за масово клане", обясни Онянго.

Професор Джонстън каза, че магаретата "носят бедните" от хилядолетия. "Те носят деца, жени. Те са носили Мария, когато е била бременна с Исус“.

Ejiao е лекарство на хиляди години, за което се смята, че има многобройни ползи - от укрепване на кръвта до подпомагане на съня и повишаване на плодовитостта. Но именно китайското телевизионно предаване от 2011 г. "Императрици в двореца" - измислена история за императорския двор - повиши популярността на лекарството.

"Това беше умело позициониране на продукт", обясни Джонстън.

"Жените в шоуто консумираха Ejiao всеки ден, за да останат красиви и здрави - за кожата и плодовитостта си. Той се превърна в продукт на елитната женственост. По ирония на съдбата сега това унищожава живота на много африкански жени", заяви тя.

24-годишният Стив е притеснен, че когато е загубил магаретата си, е загубил контрол над живота и препитанието си.

"Сега съм просто в безизходица", заяви той.

В сътрудничество с местна благотворителна организация за хуманно отношение към животните в Найроби, благотворителната организация Brooke работи за намиране на магарета за млади хора - като Стив, които се нуждаят от тях, за да имат достъп до работа и образование.

Фейт Бърдън, заместник-изпълнителен директор на организацията Donkey Sanctuary, нарича търговията с магарешки кожи "неустойчива и нехуманна".

"Магаретата се крадат, потенциално се разхождат на стотици километри, държат се в претъпкана ограда и след това се колят пред очите на други магарета. Те се нуждаят от нас, за да се противопоставим на това", каза Бърдън.

Brooke е подарила на Стив ново магаре, женско, което той е нарекъл Джой Лъки, защото се чувства щастлив и радостен, че го има.

"Знам, че тя ще ми помогне да постигна мечтите си", каза той. "И ще се погрижа да бъде защитена".

Коментари 5
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

5 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Градушката в Сливенско уби бебе картал

Градушката в Сливенско уби бебе картал

България Преди 35 минути

Това съобщиха от природозащитната организация Фонд за дивата флора и фауна

Лувърът подготвя отделна зала за „Мона Лиза“

Лувърът подготвя отделна зала за „Мона Лиза“

Свят Преди 43 минути

Подобен ход би дал на посетителите по-добро изживяване

Кремъл обяви, че ще продължи да развива взаимоотношения с Пекин

Кремъл обяви, че ще продължи да развива взаимоотношения с Пекин

Свят Преди 1 час

Блинкен беше на посещение в Китай от сряда до петък

Украински дронове удариха две петролни рафинерии и военно летище в Русия

Украински дронове удариха две петролни рафинерии и военно летище в Русия

Свят Преди 2 часа

Нападението е било извършено от Службата за сигурност на Украйна

Руски съд пусна под домашен арест задържания журналист от Forbes

Руски съд пусна под домашен арест задържания журналист от Forbes

Свят Преди 2 часа

В петък беше съобщено, че Сергей Мингазов е арестуван по подозрения, че разпространява фалшива информация за руската армия

Мощно торнадо връхлетя централните части на САЩ (СНИМКИ/ВИДЕО)

Мощно торнадо връхлетя централните части на САЩ (СНИМКИ/ВИДЕО)

Свят Преди 2 часа

Стихията е причинила значителни щети, има и ранени

Силно земетресение край Япония

Силно земетресение край Япония

Свят Преди 3 часа

Няма издадено предупреждение за опасност от цунами

Иран: Екипажът на задържания кораб, свързан с Израел, ще бъде освободен

Иран: Екипажът на задържания кораб, свързан с Израел, ще бъде освободен

Свят Преди 3 часа

Иранският Корпус на гвардейците на Ислямската революция превзе контейнеровоза „Ем Ес Си Ариес“ с 25 души екипаж в Ормузкия проток на 13 април

Ваня Григорова: Нинова се опита да счупи БСП на предишните избори

Ваня Григорова: Нинова се опита да счупи БСП на предишните избори

България Преди 4 часа

Работеше срещу мен и собствените си кандидати за общински съветници, каза тя

Енергийният министър прави опит за предоговаряне на сделката с "Боташ" в Турция

Енергийният министър прави опит за предоговаряне на сделката с "Боташ" в Турция

България Преди 4 часа

Владимир Малинов ще разговаря с колегата си Алпарслан Байрактар

Инцидент с влак в Германия, има пострадали

Инцидент с влак в Германия, има пострадали

Свят Преди 4 часа

Композицията е спряла аварийно, след което в нея е избухнал пожар

<p>Fitch потвърди кредитния рейтинг на България, но отправи предупреждение за еврозоната</p>

Fitch потвърди кредитния рейтинг на България, но отправи предупреждение за еврозоната

Пари Преди 5 часа

Инфлацията в страната се е понижила значително, но остава над тази на трите най-добре представящи се държави членки на ЕС, посочва международната рейтингова агенция

Бум на кърлежи в Пловдив, двама души са в тежко състояние

Бум на кърлежи в Пловдив, двама души са в тежко състояние

България Преди 5 часа

Това са първите случаи за тази година след затоплянето на времето

Защо Eрдоган отложи посещението си в САЩ

Защо Eрдоган отложи посещението си в САЩ

Свят Преди 5 часа

Решението е взето поради промени в програмата на президента на Турция

Кой губи и кой печели от забраната на рекламата на хазарт?

Кой губи и кой печели от забраната на рекламата на хазарт?

България Преди 6 часа

С необичайна скорост за законодателна дейност, в последния си работен ден преди изборите, НС прие промени в Закона за хазарта на първо гласуване