0

Д а се съмняваме в себе си е една от най-големите трудности, с която се срещаме преди всяко ново начинание.

Ако веднъж успеете да превърнете упражненията си в рутина, да продължите да ги правите е доста по-лесна задача.

За да превърнете тренировките в навик е необходимо да си поставяте краткосрочни цели, да си откриете приятни упражнения.

Често се случва хората да се отказват от ежедневните си тренировки, защото не им остава време или се чувстват прекалено уморени в края на работния ден. Въпреки че в Европа често успяваме да вмъкнем движението в ежедневието си - като ходим или караме колело до работното си място, не е излишно да се запасим с някой и друг съвет за моментите, в които това стане трудно или за да помогнем на онези от нас, на които ходенето не им е достатъчно.

 

Мотивация

Едва ли има някой, който да не е чувал, поне веднъж досега, за ползите от ежедневните тренировки както върху физическото, така и върху емоционалното ни състояние: правят ни по-силни; енергизират; предотвратяват диабет, сърдечни заболявания и деменция; премахват симптомите на депресия и тревожност; подобряват съня, способността да се фокусираме и продуктивността. Едва ли са ни нужни повече причини за да започнем да спортуваме, но пък вероятно е добре да открием повече начини да превърнем тренировките в навик.

Разбира се, има много пречки пред нас когато искаме да изградим нови навици, като един от първите е самото започване. Затова ви предлагаме 12 съвета как да превърнете тренировките в неделима част от вашето ежедневие, вдъхновени от специалиста по формиране на навици Джеймс Клиър, както и от основните принципи за изграждане на навици.

Ето и 12-те съвета

1. Поставете си лесни, краткосрочни цели. Започнете с 10мин. упражнения на ден. Проучване, публикувано в журнала на Американската медицинска асоциация, показва, че дори минималната физическа активност може да спаси живота ви, особено ако сте над 40.

2. Изберете такива упражнения, които да са ви приятни. Ето и няколко предложения: разходки навън; каране на колело, танцуване вкъщи; вдигане на тежести; кикбокс. Ако ви е скучно да вървите, може да си пуснете да слушате подкаст докато ходите.

3. Награждавайте се всеки ден, в който изпълните целта си, поне през първата седмица. Това е едно от основните правила при изграждането на навици. Всяко действие, което бъде възнаградено има по-голям шанс да бъде повторено. Изберете здравословна и безвредна награда. Това може да е както потупване по рамото, така и парче черен шоколад. След първата седмица можете да увеличите целта при, която да се възнаграждавате.

4. Помолете приятел или партньора си да тренира с вас. Дори да ви придружават само понякога, тяхното участие подкрепа е важна подкрепа в новото начинание.

5. Запишете се на тренировки, ако се чувствате по-добре в група. Има много места, които предлагат всякакъв вид дейности като йога, танци, бойни изкуства.

6. Бъдете много конкретни когато си задавате навика, който искате да изградите. Обмислете кога и къде ще тренирате, за да имате реалистичен план, което ще ви доближи още повече до осъществяването му. Ето и пример: вместо да си кажете „утре ще вървя“, кажете си „в 5 сутринта, утре ще направя обиколка на квартала.“

7. Използвайте метода „последователни навици“, описан в книгата на Джеймс Клиър „Атомни навици“. Обвържете новия навик с вече съществуващ такъв. Например можете да сложите 10-те минути упражнения точно преди да вечеряте. Като не е нужно да имате установено време, в което вечеряте, важното в случая е самата последователност.

8. Използвайте времето като напомняне ако имате много плътен график. Да предположим, че си определите 6 часа следобед за тренировка, то тогава не трябва да пропускате, освен ако не се появи спешна или животозастрашаваща ситуация, която би наложила подобно нещо.

9. Направете си „физически подсказки“. Ако рутината ви включва ходене във фитнеса, то тогава оставете обувките, с които тренирате до входната врата.

10. Повярвайте в способността ви да постигате целите си. Този съвет се изпълнява много по-лесно, ако първата ви цел е била лесна за вас. С времето можете да надграждате предизвикателствата, които си поставяте или времето, за което ги изпълнявате.

11. Бъдете гъвкави в резултатите, към които се стремите. Може би сте започнали новата си рутина с надеждата да отслабнете, но сте се обезкуражили, когато това не се е случило. Друго често срещано очакване е да заякнете и то би могло да замени първоначалното желание да отслабнете, и да се превърне в новия ви мотиватор.

12. Важно е да можете да си простите в дните, в които наистина не можете тренирате. Да сте 100% постоянни е малко вероятно, освен ако не сте пристрастени към спортуването, което си е съвсем друг проблем. Когато пропуснете един ден, просто се настройте да продължите на следващия.

Заключение

Една от най-големите трудности при изграждането на навици е съмнението в собствените ни сили и възможности. Изникват въпроси като: „Ще успея ли да се справя?" или "Ще успея ли да задържа навика?“.

Тези съвети са разработени, за да ви помогнат да започнете своята рутина с каквито и да били упражнения. И не забравяйте - веднъж успели да превърнете упражненията си в ежедневие, да продължите да ги правите е вече доста по-лесна задача.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Сержант обяснява на новобранците: - Ако камък бъде хвърлен нагоре, то той ще падне на земята. Това се дължи на земното притегляне. Новобранец: - А…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

България Преди 5 часа

Това сочи доклад на ООН за здравословното поведение на децата в училищна възраст

Русия може да влоши отношенията си със САЩ в такъв случай

Русия може да влоши отношенията си със САЩ в такъв случай

Свят Преди 6 часа

Рябков заяви, че Москва ще предприеме икономически и политически ответни мерки, ако руските активи бъдат конфискувани

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Свят Преди 7 часа

Шикорски: Единствената надежда на Путин е нашата липса на решителност

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

България Преди 7 часа

Радев: Политиката и законодателството следва да се правят със загриженост и отговорност към България

Починa театралният режисьор Александър Илиев

Починa театралният режисьор Александър Илиев

България Преди 7 часа

Режисьорският му дебют е с „Адвокатът Пиер Патлен” във Видинския театър през 1986 г.

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

България Преди 8 часа

Министерство на младежта и спорта не е било уведомено

Електроразпределителна мрежа

Само в Унгария са плащали по-ниски цените на ток от нас за второто полугодие на 2023 година

България Преди 9 часа

Битовите сметки за електричество и газ в ЕС са намалели в сравнение с периода през 2022 г.

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Свят Преди 9 часа

В решението си съдиите се позовават на грешки в начина, по който е бил проведен процесът

о

Пеещите фонтани в Пловдив отново работят (ВИДЕО)

България Преди 9 часа

Музикално-светлинното шоу продължава 30 минути

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Любопитно Преди 10 часа

Изкуственият интелект ще направи картината още по-красива и реалистична

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

България Преди 10 часа

В мотивите е посочено драстичното намаление на електропроизводството от въглищни мощности

Инцидент с кран в София

Инцидент с кран в София

България Преди 10 часа

Инцидентът е станал около 15.00 ч. в четвъртък

Съученици, учители и близки на 15-годишния Филип, който загина блъснат от автомобил на пешеходна пътека в София, се събраха на мирно шествие в София.

Родителите на прегазения Филип: Отнеха ни мечтите и слънцето, крайно време е агресията да спре

България Преди 10 часа

Граждани се събраха на протест пред Съдебната палата преди делото за смъртта на 14-годишното момче