Още по темата

Кафенета в Шумен работят на принципа на етническа дискриминация и не обслужват клиенти, които са или приличат на роми.

Подобни основателни съмнения показа проверка на в. „Монитор“, предизвикана от сигнал на общинския съветник Асен Асенов.

Активисти: Прайдът излиза скъпо заради хомофобията

Осъдиха Мартин Карбовски за дискриминация, журналистът ще обжалва

Асенов бил потърсен от свой съгражданин от ромски произход, който от години живее в Германия. Това лято се върнал до Шумен и търсил място, където да се срещне със свои приятели. Седнал сам да ги почака в едно кафене, където обаче му отказали обслужване.  

"Бях с чисто облекло, с чисти обувки, единствено дето съм малко по-черен",

обяснява Митко Ж. пред вестника.

Въпросното заведение било полупразно, но сервитьорката не взела поръчката на Митко, а му поискала членска карта. Обяснила, че кафенето работи само с постоянни клиенти и посетители.

"Разбрах каква е работата, че съм нежелан в това заведение, и без да правя скандали, без да отговарям на сервитьорката просто се преместих нагоре през няколко кафенета“, разказва потърпевшия.

Впоследствие човека се връща на мястото, заедно с журналист. Двамата са обслужени.

Попитана за по-ранната случка, сервитьорката обяснила, че заведението има много клиенти и за постоянните трябва да има свободни места. По думите й, за обслужване на хора без членски карти, сервитьорът можело да бъде глобен с 50 лева.

Келнерката обаче не предоставила доказателства за съществуване на подобни карти, а собственичката на заведението не пожелала да коментира казуса по телефона.

Проверка на изданието показала, че много кафенета в Шумен не обслужват роми под различен предлог. Някъде отказът е на база членски карти, другаде чрез табелки „Reserve”, които се махат за подходящи клиенти.

Трети начин е обяснение, че свободните маси не се използват поради липса на персонал.

Очаква се емигрантът да подаде съответните жалби, което трябва да породи нужното полицейско разследване на възможните дискриминационни практики в заведенията. За случая е информиран и местния представител на Комисията за защита от дискриминация.