11
Ме ете постъпват по-благородно в присъствието на красиви жени, установи британско проучване, цитирано от в. "Дейли мейл".

Нищо не трогва повече дамското сърце от гледката на кавалер, който помага на възрастен човек да пресече улицата или пренася тежкия багаж на непозната.

Но британски психолози предупреждават, че не трябва да вярваме прекалено много на добрите самаряни сред представителите на силния пол.

Мъжете се правят на по-благородни, отколкото са, за да привлекат вниманието на потенциални партньорки.

Явлението е познато на психолозите като рeacocking (паунско перчене).

Изследване, публикувано в авторитетното издание "British Journal of Psychology", установи, че колкото по-красиво е дамското присъствие, толкова по-зрелищни и чести биват благородните постъпки от страна на мъжете.

В рамките на проучването група доброволци, съставена от мъже и жени, била включена в компютърна игра.

В началото участниците получавали парична сума, която можели да вложат или в своя, или в колективна сметка.

Оказало се, че мъжете били много по-склонни към дарения в полза на другите, когато били наблюдавани от представителки на противоположния пол.

Те ставали особено щедри в присъствието на по-атрактивни жени.

При дамите нямало промяна в подаянията, в зависимост от това дали са били наблюдавани или не от другите участници в тестовете.

За разлика от тях мачовците променяли честотата и обема на дареното в зависимост от сексапила на присъстващата до тях дама.

Мъжете от експеримента се състезавали и помежду си, за да могат най-силно да впечатлят наблюдаващите ги красиви доброволки.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@