Близо 100 цивилни убити в Сирия
Проправителствени демонстранти развяват руското и китайското знаме, както и портрети на президента Башар ал Асад, на митинг в подкрепа на режима в Дамаск, ден след ветото в Съвета за сигурност на ООН   
Източник: ЕПА/БГНЕС
54

Близо 100 цивилни са били убити вчера в Сирия, съобщи неправителствената организация "Обсерватория за правата на човека", цитирана от АФП.

Според организацията общият брой на цивилните жертви е 98.

По-голямата част от тях са загинали при бомбардировките срещу няколко квартала на град Хомс. Близо 30 са били убити и в различни селища на провинциите Идлиб, Дамаск и Халеб.

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун осъди бомбардировките като

недопустими от човешка гледна точка и уронващи легитимността на правителството

в Дамаск, предаде Ройтерс.

В изявление говорителят на Бан - Мартин Несирки, подчертава, че генералният секретар на ООН е ужасен от растящия брой жертви. Това, че Съветът за сигурност на ООН не успя да приеме резолюция за Сирия заради ветото на Русия и Китай в събота, не дава на сирийските власти право да засилват атаките срещу сирийското население. Насилието трябва да спре незабавно, се посочва в изявлението.

Обстановката в Сирия и ескалацията на напрежението в международната общност по сирийския въпрос са сред водещите теми на чуждите вестници.

Разногласията между Русия и Запада прераснаха в

безпрецедентен дипломатически скандал,

пише руският в. "Комерсант".

Външният министър на Русия Сергей Лавров нарече "истерични" изявленията на западни лидери във връзка с ветото, наложено от Москва и Пекин. Западът пък настоява, че Москва е защитила един "кървав диктатор", пояснява изданието.

"Комерсант" отбелязва негативната реакция на САЩ, Великобритания, Германия и добавя, че най-суровата критика е прозвучала от Париж.

"Позорно е държави да се отказват да предприемат отговорни действия. Честно казано, някои политически култури заслужават ритник отзад", цитира всекидневникът думи на френския министър на отбраната Жерар Лонге пред радио "Европа 1". "От контекста бе трудно да се разбере кого точно има той предвид - Русия и Китай или все пак Сирия", уточнява "Комерсант".

Франция и Германия няма да изоставят сирийския народ, заяви френският президент Никола Саркози след среща с германския канцлер Ангела Меркел в Париж вчера. Случилото се в Съвета за сигурност е скандално. Няма да се съгласим международната общност да остане блокирана, заяви Саркози, допълвайки, че френският премиер Франсоа Фийон ще разговаря с руския си колега Владимир Путин. Очаква се тези дни самият Саркози да разговаря с руския държавен глава Дмитрий Медведев.

Според руския политолог Евгений Сатановски очакваното днес посещение на Сергей Лавров и директора на руското външно разузнаване Михаил Фрадков в Дамаск за среща със сирийския президент Башар ал Асад показва, че

Асад е готов да разговаря с Русия, макар да не желае преговори със Запада, Турция и Арабската лига.

"Днес нито Русия, нито Китай няма да воюват със Запада заради Сирия, а впрочем няма да участват и в евентуално сваляне на Асад", прогнозира Сатановски. След възможното сваляне на президента в Сирия със сигурност ще дойдат на власт радикални ислямисти, страната ще се разпадне и ще започнат "кланета на шиити и християни", добавя той.

САЩ също разчитат посещението на Лавров в Дамаск да допринесе за това Сирия да приеме плана, предложен от Арабската лига. "Надяваме се руският министър да използва случая, за да покаже ясно на режима на президента Асад колко е изолиран и да го призове да приеме арабския план, да постави началото на прехода и да се оттегли от власт", каза говорителката на американския Държавен департамент Виктория Нюланд, цитирана от ИТАР-ТАСС и АФП.

Като наложиха вето на резолюцията на ООН в неделя,

Русия и Китай блокираха за известно време международните усилия.

Тази смайваща реакция на двете страни породи критиките не само от страна на западните страни, но и от много страни в региона, които гледаха на резолюцията като на шанс да се подчертае изолацията на режима на Асад и да се засили доверието в ООН, коментира британският в. "Гардиън".

Опасностите от ветото в Съвета за сигурност са няколко - засилване на въоръжената опозиция в Сирия, увеличаване на потока от оръжия за антиправителствените сили, гражданска война, която може да увеличи напрежението и в съседните на Сирия страни, по-специално в Турция. Иран, който подкрепя значително режима в Дамаск, също ще бъде по-замесен в кризата. А Западът рискува постепенно да бъде въвлечен в нова студена война, пише още изданието.

Френският в. "Либерасион" коментира, че с ветото си

Китай е реагирал като сила, която знае, че е на върха.

Единственото което притеснява Китай, е вятърът на свободата, защото диктатурите не обичат непредвидимите неща, казва пред изданието Жан-Люк Доменаш, специалист по китайските въпроси. Китай освен това показа, че също може да има влияние в Близкия изток, допълва експертът.

Москва и Пекин прикриват жестокостите на Сирия, пише в. "Монд" в редакционен коментар. Изданието припомня, че резолюцията на Съвета за сигурност, на която наложиха вето Русия и Китай, взимаше предвид техните възражения. В нея не се споменаваше за необходимостта от промяна на режима в Дамаск, за което настоява Арабската лига. Освен това в текста не се споменаваше нищо за продажбите на оръжия за Сирия в момент, когато Москва подписа нови оръжейни договори с правителството на Асад. Причината за това вето е, че Русия е стар съюзник на семейство Асад и има големи интереси в Сирия. Сирия е важен пазар за руските оръжия. Китай пък следва Русия във враждебната й позиция срещу всичко, което повече или по-малко прилича на намеса във вътрешните дела на дадена страна.

Режимите в Пекин и Москва не понасят идеята, че един народ може да се разбунтува срещу лидерите си. Това пречи на Китай и на Русия да се държат като отговорни сили, заключава вестникът.

Британският "Дейли телеграф" прогнозира

какво могат да направят сега Великобритания, Франция и САЩ по сирийския въпрос.

Прогнозите включват дипломатически и икономически мерки срещу Сирия и подпомагане на Сирийската свободна армия, като помощта ще бъде основно логистична, разузнавателна и комуникационна.

Като малко вероятни се очертават сценариите за директни оръжейни помощи за тази армия. Като средно вероятен се определя сценарият Западът да се направи, че не вижда оръжейните доставки на арабски страни за тази армия. Малко вероятен е вариантът за директна военна намеса срещу режима на Асад.

Междувременно в резултат от заседанието на Съвета за сигурност на ООН Белгия, Великобритания, Франция, Италия и Испания привикаха спешно посланиците си в Сирия, а

САЩ затвориха посолството си в Дамаск.

Сирийският посланик в Лондон също е бил извикан във Форин офис, за да изслуша британски протест срещу насилието в Сирия.

Министърът на външните работи на Белгия Дидие Рейндерс е поискал от върховния представител на ЕС за външната политика Катрин Аштън да организира спешно координацията между държавите от Общността по повод сигурността на европейските дипломатически мисии в Сирия.

От ЕК отговориха, че отзоваването на посланиците и дипломатическия състав от мисиите на държавите от ЕС в Сирия следва да бъде решение на отделните страни.

ЕК обаче няма намерение да връща ръководителя на делегацията си в Дамаск, защото там трябвало да останат хора, които да наблюдават и да докладват обективно и задълбочено развитието на ситуацията в Сирия.

Държавите от Съвета за сътрудничество в Залива (ССЗ) - Саудитска Арабия, Кувейт, Катар, Бахрейн, Обединените арабски емирства (ОАЕ) и Оман, съобщиха днес, че отзовават своите посланици в Сирия.

Те освен това поискаха от съответните сирийски посланици в страните им да напуснат незабавно.

Страните от ССЗ отзоваха миналия месец своите наблюдатели от мисията на Арабската лига в Сирия.

Коментари 54
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

54 коментара
 
- Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си? - Вземам те! - Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Франция ще посредничи за деескалация на конфликта между "Хизбула" и Израел

Франция ще посредничи за деескалация на конфликта между "Хизбула" и Израел

Свят Преди 3 часа

Министърът на външните работи на Франция Стефан Сежурне пристигна в Ливан днес

<p>Френският правосъден министър призова за борба с организираната престъпност</p>

Мафията е активна: Френският правосъден министър призова за борба с организираната престъпност

Свят Преди 3 часа

Основната цел на министърa е с новите мерки да се пребори с трафика на наркотици

Израел увери САЩ, че няма да нахлуе в Рафах

Израел увери САЩ, че няма да нахлуе в Рафах

Свят Преди 5 часа

Вашингтон бе обявил, че не би подкрепил израелска операция в град Рафах без съответен надежден хуманитарен план

Нейнски: ЕС ни даде свобода, той е възможност за лични постижения

Нейнски: ЕС ни даде свобода, той е възможност за лични постижения

България Преди 5 часа

Политологът от „Галъп интернешънъл“ Първан Симеонов посочи, че алиансът представлява идентичност, принадлежност и възможности

<p>Ситуацията на фронта в Източна Украйна се влошава</p>

Олександър Сирски: Ситуацията на фронта в Източна Украйна се влошава

Свят Преди 5 часа

По думите на Сирски има признаци, че Русия се готви за настъпление в северната част на страната

<p>Принц Хари готви пътуване до Великобритания, ето защо</p>

Принц Хари на визита във Великобритания заради игрите "Инвиктус"

Любопитно Преди 6 часа

Последното посещение на Хари беше през февруари т.г., когато той пристигна за среща с баща си

Джорджа Мелони се кандидатира за евродепутат

Джорджа Мелони се кандидатира за евродепутат

Свят Преди 6 часа

При издигането си на власт Мелони като лидер на „Братята на Италия“, често осъждаше ЕС

Лодка с мигранти потъна в Егейско море, има жертва

Лодка с мигранти потъна в Егейско море, има жертва

Свят Преди 7 часа

Тази година Гърция изпитва засилен миграционен натиск

<p>Василев отговори на лидера на ГЕРБ: Той&nbsp;не е в положение да поставя условия</p>

Асен Василев: Борисов не е в положение да поставя условия

България Преди 7 часа

Съпредседателят на ПП заяви, че първото нещо, на което Борисов трябва да отговори, е дали ще се "откачи" от зависимостите от Пеевски

Преговори за примирие в ивицата Газа започват в Кайро

Преговори за примирие в ивицата Газа започват в Кайро

Свят Преди 7 часа

Западни страни, включително и най-близкият съюзник на Тел Авив - САЩ, призоваха Израел да се въздържа от атаки срещу граничния град

<p>Берачи на гъби и горски плодове&nbsp;подготвят&nbsp;протест в София (ВИДЕО)</p>

Берачи на гъби и горски плодове подготвят протест в София

България Преди 7 часа

Какво предизвика недоволството на този сектор?

<p>Карлос Насар подобри световен рекорд, но няма да бъде признат, ето защо&nbsp;(ВИДЕО)</p>

Карлос Насар подобри световен рекорд, но няма да бъде признат

България Преди 8 часа

Със своите постижения 19-годишният Насар помогна на своя отбор Хайнсхайм да се изкачи в Първа Бундеслига

Електрически високоскоростен влак ще свързва Лас Вегас и Лос Анджелис

Електрически високоскоростен влак ще свързва Лас Вегас и Лос Анджелис

Свят Преди 8 часа

Високоскоростните влакове ще съкратят четиричасовото пътуване през пустинята Мохаве

<p>Песков отправи остро предупреждение към Запада&nbsp;</p>

Кремъл: Руските активи не трябва да бъдат докосвани, ще има суров отговор на тази кражба

Свят Преди 9 часа

След началото на руската инвазия в Украйна ЕС и други страни замразиха активи на РЦБ

<p>Обстрел в контролираните от Русия части на Запорожка област, има жертви&nbsp;</p>

Украински обстрел в контролираните от Русия части на Запорожка област, има жертви

Свят Преди 9 часа

Това съобщи в канала си в „Телеграм“ губернаторът на руската Пензенска област Олег Мелниченко