0

Д ържавната дума на Русия одобри кандидатурата на Владимир Путин за министър-председател. "За" гласуваха 392 депутати при 226 необходими за избирането му на поста.

Петдесет и шест души от комунистическата партия бяха против, а въздържали нямаше при вота в 450-местната долна камара на руския парламент.

Премиерът Владимир Путин ще играе ключова роля при изпълнението на поставените до 2020 г. задачи за развитието на Русия, увери Държавата дума новият президент Дмитрий Медведев, цитиран от ИТАР-ТАСС и Франс прес.

Всички задачи за развитието на страната бяха изработени под ръководството на Владимир Владимирович (като президент между 2000 и 2008 г.) и днес са заложени в стратегията за развитие до 2020 г., припомни Медведев на заседанието на долната камара на парламента, на което бе обсъждана кандидатурата на Путин за премиерския пост.

Новият президент е убеден, че тандемът им с бъдещия министър-председател ще укрепне и така ще бъде осигурена приемственост на курса за укрепване на Русия.

Ще продължим да работим заедно, обеща той.

Самият Путин обеща на заседанието да намали до няколко години покачващата се инфлация до едноцифрено число. В речта си, акцент в която бе поставен върху икономиката, той увери, че в скоро време руската икономика ще превиши като обем британската.

Представители на фракциите в Държавната дума разказаха пред кореспондент на "Время новостей" какво очакват от президента Дмитрий Медведев и от правителството на премиера Владимир Путин, какви са според тях основните им задачи, как си представят първите стъпки на двамата на новите им постове.

Олег Морозов, заместник-секретар на президиума на генералния съвет на партията "Единна Русия", първи заместник-председател на Държавната дума:

- Абсолютно очевидно е, че Дмитрий Медведев ще се опира на курса, воден от предшественика му в течение на осем години. Освен това в момента се обсъжда стратегията за развитие на страната до 2020 г., разработена с прякото му участие.

В дискусията са включени институциите на гражданското общество и партията "Единна Русия". Затова логиката на днешния ден и на плановете за утрешната работа в страната е доста ясна.

Смятам, че Дмитрий Анатолиевич Медведев ще действа именно в рамките на тази логика. Според мен стабилността, предсказуемостта, прозрачността на вземаните решения ще бъдат негов фирмен стил.

За Медведев навярно никога не е било твърде лесно да работи с един харизматичен лидер като Путин - и като ръководител на неговата администрация, и като първи вицепремиер.

От друга страна обаче, това улеснява задачата на новия президент, тъй като предшественикът му постигна изключителни успехи като мениджър от държавен мащаб и е човек с авторитет.

И доколкото самият Путин неведнъж е казвал, че има доверие на Медведев и смята, че той притежава всичко необходимо, за да изпълнява президентските задължения, това в известен смисъл облекчава задачата на Дмитрий Анатолиевич - той може да се опре върху авторитета на Путин.

Мисля, че те ще се сработят отлично. Всеки от двамата ясно разбира как ще градят и личните, и служебните си отношения. Щом човек започва една толкова сложна дейност - да управлява Русия, по-удобно е да има до себе си доброжелателен и авторитетен съратник като Путин.

Иван Мелников, първи заместник-председател на ЦК на Комунистическата партия на Руската федерация, заместник-председател на Държавната дума:

- Те вече направиха първите си стъпки на 6 май, когато правителството одобри повишаване на цените на електроенергията и на газа за населението, на услугите, предоставяни от железниците, и на телефонните връзки.

Тук не можеш да се скриеш зад досегашния премиер Зубков. Дмитрий Медведев и Владимир Путин винаги сами изтъкват тезата за единството и приемствеността във властта.

При всяко положение е напълно очевидно, че щем не щем, основна задача ще е борбата срещу инфлацията, дори може би срещу хиперинфлация.

Друг въпрос е, че през годините досега властта не е подготвила инструменти за такава борба. Вместо да имаме мощно селско стопанство, сме зависими от вноса и от цените на външните пазари.

Вместо да развиваме реалния сектор, търгуваме с петрол и газ. Вместо да правим сериозни инвестиции в науката, държим стабилизационния си фонд в сметки на Запад.

Така че в един момент или Медведев и Путин ще се замислят не е ли време за някакви системни промени, или народът ще се замисли не е ли време нещо да промени. Напрегнати времена очакват и Кремъл, и Дома на правителството.

Ако пък погледнем формално към предстоящите първи стъпки, те естествено ще засегнат кадрите. Тук обаче не се очакват изненади. Всички вече са свикнали, че щом основният критерий в подбора на кадри не е професионализмът, а лоялността, изборът не е голям.

Тъй че нещата не са толкова блестящи като на телевизионния екран. И властта ще може да се измъкне от забърканата каша само ако се опита да води политика въз основа на реалното обществено мнение, а не в интерес на големия бизнес и бюрокрацията.

Това естествено е само блян. Апаратите на Медведев и на Путин най-вероятно усилено ще готвят пропагандистки план, за да оправдаят онова, което става, и да внушат нови надежди за времето, когато ще се формира прословутата средна класа, сиреч тогава вече всичко ще тръгне по мед и масло.

А на първо място е необходимо друго - да се анализира критично от нови позиции извършеното досега, да се признаят редица грешки и да се направят сериозни промени във водената политика.

Александър Бабаков, първи секретар на централния съвет на партията "Справедлива Русия", заместник-председател на Държавната дума:

- Смятам, че можем да разчитаме на всичко позитивно, което видяхме през изтеклите осем години. Убеден съм, че имаме вече и надежда за едно позитивно бъдеще. А щом хората започват да планират личното си бъдеще, значи са сигурни, че ръководството на страната е избрало верен курс.

Затова - без гръмки думи, според мен ще видим продължение на курса, набелязан още през изтеклите години.

Върху новия президент ляга огромна отговорност за по-нататъшното постъпателно развитие на страната. Тя е в подем - стабилно се развива икономиката, расте авторитетът на държавата на международната арена.

Крайно важно е да се запази приемствеността на курса, да се опази и умножи постигнатото досега.

Мисля, че при това положение сред най-важните задачи на общонародно избрания президент ще е да се повиши жизненото равнище на обикновените граждани - да бъдат увеличени заплатите, пенсиите, дотациите, да се оптимизира и данъчната система.

Необходимо е да помним - конституцията определя Русия като социална държава, основното достояние на страната са нейните граждани. И държавата е длъжна да се погрижи за хората, особено за старците и децата.

Убеден съм, че тъкмо проблемите на социалното развитие в страната ще са приоритетни за Дмитрий Медведев.

Владимир Жириновски, лидер на Либерално-демократическата партия на Русия, заместник-председател на Държавната дума:

- Нашите очаквания са положителни. Надяваме се, че страната ще се развива само в положителен формат. Създадени са всички предпоставки за това. През осемте години, прекарани от Путин на президентския пост, бе направено твърде много, за да можем да се развиваме по-спокойно.

В повечето случаи насоките вече са определени - и глобалните, и информационните, и енергийните, и социалните, в решаването на жилищния въпрос и по сигурността. Затова можем да очакваме само добри инициативи.

Путин е подписал в понеделник указ, с които Русия се задължава да прилага новите санкции срещу Иран, решението за които бе взето от Съвета за сигурност на ООН, съобщиха от руското президентство.

Указът, който бе подписан два дни края на президентския мандат на Путин, бе публикуван на официалния сайт на Кремъл.

На 3 март Съветът за сигурност одобри почти единодушно, включително с подкрепата на Русия, резолюция, засилваща санкциите срещу Иран, заради отказа на страната да прекрати дейностите си в ядрената област.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Между възрастни приятели: - Как си? - Какво да ти кажа. Докато си спомня какво съм забравил, забравям какво съм си спомнил.
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

САЩ предупредиха, че може "да преоценят фундаментално" отношенията си с Грузия

САЩ предупредиха, че може "да преоценят фундаментално" отношенията си с Грузия

Свят Преди 6 часа

Причината за това е приемането на трето, последно четене на закона за чуждестранните агенти

Гимназисти и студенти влизат в ролята на журналисти

Гимназисти и студенти влизат в ролята на журналисти

Свят Преди 6 часа

В студентския вестник, наречен "The Pitch", студентите публикуват фрагменти от "Montgomery County Sentinel"

Да правиш изкуство от боклук: Венецуелски художник създаде 200-метров шедьовър

Да правиш изкуство от боклук: Венецуелски художник създаде 200-метров шедьовър

Свят Преди 8 часа

Капачките от бутилки са част от 200-те хиляди тона пластмасови отпадъци, които Панама генерира всяка година

"Изтощение, глад и страх": Израел навлезе още по-навътре в Рафах

"Изтощение, глад и страх": Израел навлезе още по-навътре в Рафах

Свят Преди 8 часа

Въоръжените сили на Израел засега не са коментирали тези твърдения

<p>Тежка автобусна катастрофа във Флорида, 8 загинали и много ранени (СНИМКИ/ВИДЕО)</p>

Тежка автобусна катастрофа във Флорида, 8 загинали и много ранени

Свят Преди 8 часа

В автобуса са пътували общо 53 души, като 37 от тях са били откарани в болница с наранявания

Какво е състоянието на двамата пострадали при катастрофата в Пловдив

Какво е състоянието на двамата пострадали при катастрофата в Пловдив

България Преди 9 часа

Влошило се е обаче състоянието на пожарникаря, върху когото падна дърво по време на спасителната акция

<p>&quot;Тези хора нямат място в Европа&quot;</p>

ЕС: Онези, които отричат геноцида в Сребреница, нямат място в Европа

Свят Преди 9 часа

В ООН бе предложена проекторезолюция, която призовава 11 юли да бъде обявен за Международен ден за възпоменание на геноцида, извършен в Сребреница

<p>Руски удар по жилищна сграда в Харков,&nbsp;има ранени, сред които и деца (СНИМКИ)</p>

Руски удар по жилищна сграда в Харков, има ранени, сред които и деца

Свят Преди 10 часа

Спасителите претърсват сградата за ранени хора

Министърът на културата отчита проблем в част от стрийминг платформите в България

Министърът на културата отчита проблем в част от стрийминг платформите в България

България Преди 10 часа

Хората в творческия сектор са обезпокоени от навлизането на ИИ и трябва да ги успокоим, допълни той

<p>Нападнаха затворнически микробус във Франция, двама надзиратели бяха убити (ВИДЕО)</p>

Нападнаха затворнически микробус във Франция, двама надзиратели бяха убити

Свят Преди 10 часа

Според френски медии избягалият затворник е 30-годишният Мохамед А.

<p>Университетски преподаватели излизат на протест, каква е причината&nbsp;</p>

В знак на протест: Всички държавни университети спират работа на 20 май

България Преди 11 часа

Съветът на ректорите определя 20.05.2024 г. като начална дата за стъпаловидни по продължителност протестни действия на всички висши училища

Как да започнем да инвестираме в криптовалута: Съвети за начинаещи

Как да започнем да инвестираме в криптовалута: Съвети за начинаещи

Пари Преди 11 часа

Следвайки тези съвети, начинаещите инвеститори могат да започнат да инвестират в криптовалути по-уверено и по-осведомено

Срутване във въглищна мина в Полша, има загинали

Срутване във въглищна мина в Полша, има загинали

Свят Преди 11 часа

Трусът е станал на 870 метра под земята

<p>Никой не може да издържи повече от час на най-тихото място на Земята</p>

Вътре чуваме сърдечния си ритъм: Най-тихото място на Земята

Любопитно Преди 11 часа

Рекордът на Гинес за най-тихото място на Земята се държи от безшумната тестова камера в лабораториите Орфийлд в Минеаполис

Повдигат обвинения на изгонения участник от ''Евровизия''

Повдигат обвинения на изгонения участник от ''Евровизия''

Свят Преди 11 часа

Ето каква е причината за обвиненията