0

"България никога вече няма да бъде сама. Когато България е изправена пред проблеми като с българските медицински сестри в Либия, всички останали 26 страни членки на ЕС ще застанат зад нея и ще бъдат солидарни."

Това заяви президентът на Франция Никола Саркози, който е на официално посещение у нас, след среща с българския си колега Георги Първанов, съобщава репортер на БГНЕС.

Той бе посрещнат официално пред паметника на Незнайния воин в София днес по обяд. Гостът и президентът Георги Първанов изслушаха химните на двете страни и приеха парад на гвардейската рота.

На площада, сред официалните лица, придружаващи френския държавен глава, беше и родената в България известна певица Силви Вартан.

Саркози поднесе венец пред паметника на Незнайния воин и се здрависа с граждани, дошли да засвидетелстват уважение към него.

По думите на Никола Саркози прекаралите близо осем години в либийски затвор сестри са не само българки, но и европейки, и французойки.

"Вие сами си извоювахте свободата, така че днес никой не може да ви смята за втора класа страна в Европа, вие сте равни с всички останали.

Европа има нужда от вас, от вашата надежда,

от вашето усещане за борба за бъдещето. Не се извинявайте, че искате да говорите пред Европа. Нуждаем се от вашия ентусиазъм, младост и енергия, Франция е ваш приятел. Ще направя всичко, което зависи от мен, за да работим ръка за ръка", увери още френският държавен глава.

Дължим своята голяма признателност на Никола Саркози за онова, което той направи в заключителния етап на усилията за спасяването на българските медици, осъдени в Либия, заяви от своя страна българският президент Георги Първанов.

Той връчи на френския си колега орден "Стара планина" с лента в знак на признателност за усилията му.

Това беше една голяма проява на европейска солидарност от страна на Франция към България и бих искал да изчистим и отклоним всякакви съмнения за наличието на други мотиви и аргументи за освобождаването на нашите медицински сестри, подчерта още Първанов.

Той подчерта, че разговорите с френския му колега не са били обърнати към миналото, а към стратегическите направления между двете страни. Двамата са коментирали важността в европейските процеси България да запази своята идентичност и да я отстоява.

В този смисъл Никола Саркози е приел предложението след влизането на страната ни в еврозоната паричната единица да се нарича "евро", което е знак, включително и за присъствието на кирилицата като официален език в ЕС.

На въпрос на френски медии защо съпругата му не го придружава в България, Саркози обясни, че Сесилия е засегната от всичките полемики около освобождаването на българските медици и не желае да се изтъква.

Бъдете страшно разумни -

така призова Никола Саркози българските студенти на срещата си с тях в СУ "Свети Климент Охридски". Френският президент започна лекцията си като подчерта, че България е държава с идентичност и история, от каквито се изгражда Европа.

Лекцията на френския президент бе силно емоционална и многократно прекъсвана от аплодисменти от препълнената със студенти и преподаватели зала.

Саркози бе категоричен, че за ЕС би било срамно да не приеме България. Дори думата "приемем" не е правилна, защото българите винаги са били и са европейци, подчерта той.

Френският лидер призова младите хора у нас да участват активно във формирането на новия образ и модел за Европа.

Запитан кога би променил отношението си към евентуалното приемане на Турция в ЕС, Саркози отговори, че това би било много рисковано на този етап, защото ЕС има други спешни проблеми и първо трябва да се определи моделът за бъдеща Европа.

В същото време той подкрепи присъединяването на държавите от Западните Балкани към голямото европейско семейство. Никола Саркози очерта приоритетите на френското председателство на ЕС от втората половина на 2008 г. Те са обща енергийна политика, обща европейска политика за емиграция, обща политика за отбрана и амбициозна екологична политика.

Сред международните приоритети на френското председателство Саркози открои отношенията с Русия: "Русия е една голяма страна, която дълго време бе унижавана и трябва да заеме полагащото й се място на международната сцена."

До края на годината работна група ще договаря параметрите за закупуването от страна на България на четирите корвети, каза президентът на Франция след среща с премиера Сергей Станишев.

Саркози уточни, че със Станишев са се разбрали за едно дългосрочно сътрудничество в областта на военната промишленост и Франция е много заинтересована да работи с България в тази област.

Френският президент подчерта и общите интереси и разбирания по отношение на развитието на атомната енергетика и аграрната политика.

За нас България е много важен партньор по отношение на Европа, защото е много близо до Сърбия и ние се обединихме около мнението, че Европа трябва да има единна политика по отношение на Косово, посочи Саркози.

Премиерът Сергей Станишев от своя страна съобщи, че с френския президент са се договорили за закупуването на 18 нови военни хеликоптера на стойност 360 млн. евро, като в момента сделката вече върви и се спазва ритмично. Станишев подчерта също избора на френската фирма "Арева" като подизпълнител на АЕЦ Белене.

Говорихме и по отношение на сътрудничеството в областта на аграрната политика, защото е известно, че Франция е водеща в тази сфера в Европа, каза българският премиер. Той подчерта и традициите в областта на образованието и културата, като съобщи, че във Франция учат 5000 български студенти, а в у нас още повече млади хора изучават езика в средното образование.

В интервю за четири български вестника, публикувано днес, френският президент казва: "Държа да ви припомня, че успехът бе постигнат единствено защото бе плод на колективни усилия: Европейската комисия, като започнем от председателя й Жозе Мануел Барозу и комисаря Бенита Фереро-Валднер, но също така и държавите членки на ЕС и по-специално германското и португалското председателство, и естествено самите българи.

Те се мобилизираха по впечатляващ начин - както политическите власти, така и българското гражданско общество.

Никой обаче не може да отрече, че усилията на традиционната дипломация бяха останали прекалено дълго напразни. Тогава реших, че е настъпил моментът да променя метода и да се намеся лично в този случай, и то по различен начин.

Обсъдихме със Сесилия ролята, която тя би могла да изиграе. Надделя така очевидният хуманитарен аспект. Сметнах, че казусът си заслужаваше да поема политическата отговорност, дори това да не беше лишено от рискове..."

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Черните куртки от Hell's Kitchen 6 победиха своите предшественици

Черните куртки от Hell's Kitchen 6 победиха своите предшественици

Любопитно Преди 18 минути

Чоткин получи романтична вечеря със своята любима Камелия

Седем деца са ранени при руски удар в Харков

Седем деца са ранени при руски удар в Харков

Свят Преди 1 час

76-годишен мъж също е бил ранен

Турция прекратява търговските отношения с Израел

Турция прекратява търговските отношения с Израел

Свят Преди 3 часа

Миналия месец Турция ограничи износа за Израел заради войната в Газа

Сърбия избра ново правителство

Сърбия избра ново правителство

Свят Преди 4 часа

Премиер ще бъде Милош Вучевич, а вицепремиер ще бъде Александър Вулин

САЩ са „дълбоко обезпокоени“ от ситуацията в Грузия

САЩ са „дълбоко обезпокоени“ от ситуацията в Грузия

Свят Преди 4 часа

Съединените щати изразиха загриженост относно грузинския законопроект за "чуждестранно влияние"

Главчев: Очаква се България да се присъедини към ОИСР до края на 2025 година

Главчев: Очаква се България да се присъедини към ОИСР до края на 2025 година

България Преди 4 часа

Премиерът Главчев припомни, че България много отдавна е заявила желанието си за присъединяване към ОИСР

д

Как да ядем хляб и да отслабнем?

Любопитно Преди 4 часа

Дори диетолозите вече не препоръчват пълно премахване на хляба от вашата диета

Пърженото пиле, сервирано на "Титаник"

Пърженото пиле, сервирано на "Титаник"

Любопитно Преди 5 часа

На борда на кораба са били както най-богатият човек по онова време, Джон Джейкъб Астор, така и имигрантски семейства, всеки с мечта да започне нов живот

Жена загина заради буря в Северна Франция

Жена загина заради буря в Северна Франция

Свят Преди 5 часа

57-годишната жена загина днес при свлачище

Снимката е илюстративна

Поглед към древното минало: Реконструираха лицето на 75 000-годишна неандерталска жена

Любопитно Преди 6 часа

40-годишната неандерталска жена е починала в спяща позиция под огромен вертикален каменен знак

Лошо време в почти цяла България: Валежи, градушки и гръмотевици в петък

Лошо време в почти цяла България: Валежи, градушки и гръмотевици в петък

България Преди 6 часа

Жълт код за потенциално опасно време е обявен в почти цялата страна

.

Защо интернет се влюби в историята за късметлията, спечелил $1,3 млрд. от лотарията

Свят Преди 6 часа

„Как ще имам време да похарча всички тези пари? Колко дълго ще живея?“

Ето какви ще бъдат промените в движението на София за Великден

Ето какви ще бъдат промените в движението на София за Великден

България Преди 6 часа

Столична община въвежда временна организация на движението на пл. "Св. Александър Невски"

Полицията арестува младеж, хвърлил бомбички срещу синагога във Варшава

Полицията арестува младеж, хвърлил бомбички срещу синагога във Варшава

Свят Преди 7 часа

Посегателството срещу синагогата „Нозик“ беше извършено към 1 ч. в нощта срещу сряда, като са нанесени щети по фасадата на сградата

Арести на пропалестински демонстранти от Колумбийския университет в САЩ

Достигнаха точката на кипене: Сблъсъци между протестиращи и полиция в САЩ

Свят Преди 7 часа

Протестиращите срещу войната между Израел и Газа използваха лютив спрей, полицията отвърна с електрошок

Карла Бруни-Саркози е заподозряна в разследването, свързано със съпруга ѝ

Карла Бруни-Саркози е заподозряна в разследването, свързано със съпруга ѝ

Свят Преди 7 часа

Бившият модел беше изслушана като обикновен свидетел през юни 2023 г.