Минчо Спасов: Проектът НДСВ е изчерпан
Минчо Спасов   
Източник: БГНЕС
18

Оставката на Симеон Сакскобургготски от лидерския пост е ясен сигнал, че проектът НДСВ, макар и успешен, е вече изчерпан и трябва да прерасне в нов политически проект с нова политическа насока, каза в интервю за БТА зам.-председателят на партията Минчо Спасов.

На обратното мнение е друг от зам.-председателите на царската партия - Милен Велчев. "Не отписвайте НДСВ! Дори и без царя", е озаглавено негово интервю във в. "Труд" днес.

"Парламентът е само един от държавните органи, но ние присъстваме и в Европейския парламент, и в редица мандатни регулаторни органи, в местната власт. Имаме и нашите структури, на които много ще разчитаме при работата на терен със симпатизантите и членовете ни, както и за привличането на нови привърженици на идеите на НДСВ", казва Велчев.

Според Спасов, НДСВ се е отдалечило от истинската си политическа кауза, която стои доста по-вдясно.

Разбираме избирателите си, които се умориха четири години да ни виждат в една левоцентристка коалиция, но сега сме освободени от нея и се надявам, че ще се върнем към истинската си десноцентристка политика, казва Минчо Спасов, който в предишния парламент бе председател на вътрешната комисия.

Сред причините за ниското доверие на избирателите към НДСВ той откроява нерешителността, с която са действали спрямо коалиционните си партньори.

По думите му това е създало у избирателите впечатление за безсилие и аморфност, което е изиграло лоша услуга на НДСВ.

Минчо Спасов смята, че ръководството на партията трябва да депозира оставките си пред конгреса наесен, а НДСВ да бъде оглавено от жена с борбен дух. На шахматната дъска царицата е най-силната фигура, коментира той.

Следва пълният текст на интервюто:

- Г-н Спасов, оставката на вашия лидер Симеон Сакскобургготски няма ли да съкруши тотално НДСВ и доверието във вас да спадне още повече?

- Оставката на нашия лидер няма да съкруши тотално партията, но тя е ясен сигнал, че този макар и успешен проект НДСВ вече е изчерпан и трябва да прерасне в нов политически проект с нова политическа насока.

Новата политика, която НДСВ трябва да води, ще доведе и до повишаване доверието в партията.

- Очаква се наесен конгресът на НДСВ да избере нов лидер. Кой според вас трябва да поведе партията и какви качества трябва да има? Вие лично бихте ли станали председател на движението?

- Нямам афинитет към партийната и политическа работа и съм много резервиран към собствената си кандидатура. Уместно е НДСВ да бъде оглавено от млад, активен и борбен човек, а защо не и жена.

На шахматната дъска царицата е най силната фигура.

- Например?

- Ще се въздържа да дам конкретни имена, но има подходящи фигури, от които конгресът да избира. Моите лични предпочитания са това да бъде жена.

- Трябва ли ръководството на НДСВ да последва примера на лидера си и да подаде оставка? Антония Първанова вече съобщи, че се оттегля от политическия съвет на партията и призова и останалите членове да я последват.

- Да, трябва. Но не заради призива на Антония Първанова и не в медиите. Това се случва пред конгреса и там всички тези оставки ще бъдат депозирани и ще се пристъпи към избор на ново ръководство.

- Намирате ли прилика между изборите през 2001 г., когато спечелихте убедително над 40% от гласовете, и победата на ГЕРБ сега? Не е ли това сигнал, че хората търсят по-скоро "спасител", нещо ново, а не приемственост в политиката?

- Първо, искам да поздравя избирателите с високата активност. Българският избирател се увери, че да отидеш да гласуваш не боли. Разбира се, тази избирателна активност не помогна на НДСВ, но в общонационален план тя беше много полезна.

Поздравявам и победителите ГЕРБ, пожелавам им успех, но и малко повече смирение, защото големите очаквания на хората трябва да бъдат  вече посрещани не само с дела, но и с конкретни резултати.

Надявам се, че през следващите четири години България ще има едно успешно правителство, каквото беше правителството на НДСВ през 2001-2005 г.

- Разочаровани ли сте от избирателите или смятате, че това е реалната подкрепа, която НДСВ заслужава за всичко, което е направило до този момент? Чувствате ли, че партията е "недооценена"?

- За разлика от други политически партии ние не се сърдим на избирателите, а на себе си. Оценяваме, че НДСВ се отдалечи от истинската си политическа кауза, която стои доста по-вдясно.

Разбираме избирателите си, които се умориха четири години да ни виждат в една левоцентристка коалиция. Но, както казах, освободени сме от тройната коалиция и в новия политически проект се надявам, че ще се върнем към нашата истинска десноцентристка политика.

Смятам, че тя ще върне голяма част от нашите симпатизанти, които желаят воденето на такава политика.

- Ще изчезне ли "европейският тон" и воденето на балансирана политика от парламентарната дейност без НДСВ в 41-то Народно събрание?

- Надявам се, че не. Но сега нямаме лостове за въздействие, така че зависи от тези шест политически сили, които са в парламента сега.

- От днешна гледна точка, кой беше най-големият компромис през тези осем години в управлението, който НДСВ направи? Ако бяхте излезли, или изобщо не бяхте влизали в тройната коалиция, щяхте ли според Вас сега да се сте в парламента или дори в управлението?

- Сред причините, поради които избирателите отнеха доверието си от нас, е недостатъчната решителност, с която ние се дистанцирахме от недобрите прояви в управлението.

Включително и от последните думи на лидера на ДПС Ахмед Доган, които са очевидно азиатска практика, която НДСВ трябваше да заклейми много ясно и категорично.

- Кои бяха най-големите грешки на партията през изминалия мандат?

- Грешките са вероятно много. Разбира се, имаше и положителни неща в работата на НДСВ. Петимата ни министри бяха сочени единодушно за най-успешните в кабинета. Усвояването на еврофондовете беше най-успешно в нашите министерства.

Но нерешителността, с която ние действахме спрямо коалиционните ни партньори, създаде у избирателите впечатление за някакво безсилие и аморфност, което ни изигра лоша услуга.

- Г-н Спасов, ще Ви липсва ли Народното събрание и парламентарната дейност?

- Не.

- Какво предстои оттук нататък за НДСВ? Какво смятате да правите като извънпарламентарна опозиция? Какво ще промените в поведението си като партия, в политиките си, за да спечелите обратно доверието на избирателите?

- Първо, трябва да преместим политиката си по-близко до десния профил на нашите избиратели. Второ, трябва да дадем ясна кауза и послание на избирателите. За мен либералната идея означава по-малко "государство" повече "стейт" (state).

"Государство" идва от господар, държава, от самодържец - от глагола държа, стискам. Азиатският й прочит за съжаление битува и в българския език.

Докато европейският прочит на държавност е "стейт" (state) - състояние, стабилност.

Нашата кауза е да има повече живот по правилата с по-малко азиатски методи, с повече свобода и инициативност, по-малко разрешителни режими в общините и държавните институции. По-малко администрация, по-голям хоризонт за инициативните и работливите хора.

Ще се разграничим от азиатската практика на самодържавието, която е антипод на либерализма.

Ще работим активно за предстоящите местни избори през 2011 г., за да убедим кандидатите за кметове и общински съветници, че експертният европейски потенциал на НДСВ ще отвори пътя им, за да бъдат успешни местни управленци, работещи добре с европейските фондове.

- Смятате ли, че е добро решението на ГЕРБ да състави самостоятелно правителство, а не коалиция, за да има по-стабилно мнозинство?

- Времето ще покаже.

Коментари 18
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

18 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

България Преди 1 час

Това сочи доклад на ООН за здравословното поведение на децата в училищна възраст

Русия може да влоши отношенията си със САЩ в такъв случай

Русия може да влоши отношенията си със САЩ в такъв случай

Свят Преди 1 час

Рябков заяви, че Москва ще предприеме икономически и политически ответни мерки, ако руските активи бъдат конфискувани

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

България Преди 3 часа

Радев: Политиката и законодателството следва да се правят със загриженост и отговорност към България

Починa театралният режисьор Александър Илиев

Починa театралният режисьор Александър Илиев

България Преди 3 часа

Режисьорският му дебют е с „Адвокатът Пиер Патлен” във Видинския театър през 1986 г.

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

България Преди 4 часа

Министерство на младежта и спорта не е било уведомено

Електроразпределителна мрежа

Само в Унгария са плащали по-ниски цените на ток от нас за второто полугодие на 2023 година

България Преди 4 часа

Битовите сметки за електричество и газ в ЕС са намалели в сравнение с периода през 2022 г.

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Любопитно Преди 5 часа

Спекулациите започнаха да набират скорост заради нейна снимка

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Свят Преди 5 часа

В решението си съдиите се позовават на грешки в начина, по който е бил проведен процесът

о

Пеещите фонтани в Пловдив отново работят (ВИДЕО)

България Преди 5 часа

Музикално-светлинното шоу продължава 30 минути

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Любопитно Преди 5 часа

Изкуственият интелект ще направи картината още по-красива и реалистична

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

България Преди 5 часа

В мотивите е посочено драстичното намаление на електропроизводството от въглищни мощности

Инцидент с кран в София

Инцидент с кран в София

България Преди 6 часа

Инцидентът е станал около 15.00 ч. в четвъртък

Съученици, учители и близки на 15-годишния Филип, който загина блъснат от автомобил на пешеходна пътека в София, се събраха на мирно шествие в София.

Родителите на прегазения Филип: Отнеха ни мечтите и слънцето, крайно време е агресията да спре

България Преди 6 часа

Граждани се събраха на протест пред Съдебната палата преди делото за смъртта на 14-годишното момче