П редишни проучвания доказват, че вкусът, цветът и мирисът на храната оказват влияние върху начина, по който човек я консумира. Каква роля обаче играе текстурата й за консумацията?
Хората имат усещането, че по-твърдите храни и храните с по-грапава текстура са по-малко калорични,
показват резултатите от ново изследване на Дипаян Бисвас от университета на Южна Флорида в Тампа и колегите му от Мичиганския и от Колумбийския университет в Ню Йорк, предаде ЮПИ.
Изследването разкрива, че усещането ни за храна в устата влияе върху преценката ни за калорийния прием. Това означава, че хората могат да бъдат повлияни да консумират по-твърди храни и храни с по-грапава текстура.
Проучихме връзката между усещането за храна в устата си, количеството храна, което поглъщаме, видовете храна, които избираме, и количеството калории, които смятаме, че сме приели, поясняват учените.
Изследването им обхванало доброволци, които похапнали разнообразни храни - твърди, меки, с грапава или гладка текстура. След това от тях било поискано да направят преценка за калоричността на храните.
Оказало се, че участниците смятат, че са приели по-малко калории, отколкото са погълнали в действителност, когато са консумирали повече твърди храни и храни с грапава текстура.
Опознаването на начина, по който текстурата на храната може да повлияе върху усещането ни за калорийния прием и количеството храна, което консумираме, може да допринесе да се направи най-здравословният избор на храна, отбелязват учените.
Резултатите от изследването са публикувани в журнал "За консуматора".
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!