0

К олие, „направено от зъб на акула мегалодон“, беше разкрито в нови изображения от останките на "Титаник".

Зашеметяващият артефакт беше идентифициран на кадри, заснети миналото лято от базираната в Гърнси фирма „Магелан Ltd“.

Кадрите са заснети по време на заснемането на първите дигитални сканирания на корабокрушението, които го представят в детайли - сякаш е изваден от водата.

Другите предмети около огърлицата все още не са идентифицирани, въпреки че приличат на колекция от малки пръстеновидни мъниста.

На „Магелан Ltd“, която работи с Atlantic Productions по документален филм за миналогодишната експедиция, обаче е забранено да ги изважда от морското дъно.

Приблизително 1517 от 2224-те души на борда на "Титаник" са загинали при потъването на луксозния океански кораб на 15 април 1912 г.

От „Магелан Ltd“ изпратили подводници, за да изследват останките, които се намират на около 13 000 фута под повърхността на Северния Атлантически океан, на около 350 морски мили от бреговете на Нюфаундленд, Канада.

Подводниците прекарали повече от 200 часа миналото лято, за да направят 700 000 изображения от всеки ъгъл на кораба и да създадат 3D реконструкцията.

Сега от компанията забелязали отличителната форма на зъб от акула в кадрите и при по-внимателно разглеждане разбрали, че това е огърлица.

Ричард Паркинсън, директор на „Магелан“, описал находката като „удивителна, красива и спираща дъха“.

Намерихме зъб от мегалодон, който е оформен като огърлица – това е невероятно, абсолютно невероятно“, каза той пред ITV News.

Известно е, че зъбите на изчезналия мегалодон – една от най-големите риби, съществували някога – достигат над седем инча дължина.

Не е ясно как от „Магелан“ са успели да идентифицират зъба в огърлицата като този на мегалодон, въпреки че MailOnline се е свързали с фирмата за повече информация.

Каталина Пимиенто, палеонтолог от университета в Суонзи, която специализирала в акули, каза, че е трудно да се каже дали е зъб на мегалодон без други разпознаваеми обекти, които да се използват за определянето на мащаба.

Изглежда, че зъбът има „шия“, което е по-тъмната област между зъбната корона и корена“, каза тя за MailOnline.

Но тъй като картината е с много ниско качество, е трудно да се види дали това е вярно.

Зъбите на мегалодона варират по цвят – от розово до синьо и черно – поради отлаганията на утайки от местата, на които биват откривани, както и поради размерите им.

Разбира се, те са много големи, но можете да намерите и зъби на млади индивиди, които могат да бъдат малки или от задната част на челюстта“, каза д-р Пимиенто.

Майкъл Бентън, професор по палеонтология на гръбначните животни в университета в Бристол, каза, че е „по-вероятно да е зъб от съвременна акула, а не фосил“.

Зъбите на мегалодона покриват ръката ви“, каза той на MailOnline. „Не може да се каже със сигурност дали е бяла или друга съвременна акула.

Подобно на хилядите лични предмети от корабокрушението, оригиналният собственик на огърлицата е неизвестен, въпреки че вероятно е бил пътник в първа класа.

Сега от „Магеланпланират да използват изкуствен интелект, за да идентифицират собствениците на огърлицата, както и на другите открити предмети.

AI ще изучава кадри на пътниците, като се фокусира върху лицата и дрехите, с които са били облечени, когато са се качили на борда на кораба, няколко дни преди "Титаник" да се удари в айсберга вечерта на 14 април 1912 г.

"Титаник" плавал с почти пълна мощност – около 22,5 възела или 25 мили в час – когато наблюдателите забелязали айсберга в 23:40 часа вечерта.

Въпреки усилията да заобиколят, "Титаник" се ударил в айсберга, и в резултат на щракване на нитове в корпуса се получили шест тесни отвора на десния борд на кораба.

"Титаник" започнал да потъва с носа напред, като водата навлизала от отделение в отделение, докато потъващата част ставала все по-стръмна.

Големият кораб се счупил наполовина точно преди да се потопи в ранните часове на 15 април 1912 г. Сега двете части на кораба – носът и кърмата – лежат на 2600 фута една от друга.

И двете половини са заобиколени от поле от отломки, състоящи се от парчета метал, мебели, обувки и дори неотворени бутилки шампанско.

Експертите смятат, че все още има обстоятелства около потъването, които предстои да бъдат установени повече от век след трагедията, като например точният начин, по който корабът се е ударила в морското дъно.

Това, което не е широко известно, е, че "Титаник" се състои от две части“, каза Паркинсън пред ITV.

Има нещо като поле от отломки с площ три квадратни мили между носа и кърмата, което сме картографирали с невероятни подробности.

Анализаторът на "Титаник" Паркс Стивънсън казал пред Би Би Си, че се надяват новите сканирания да отговорят на „основни въпроси“ за кораба и неговият трагичен край.

Това позволява да видим останките така, както преди не можеше да се видят от подводница. Могат да се видят останките в тяхната цялост, контекст и перспектива“, каза той.

И това, което се вижда сега, е истинското състояние на останките.

Хиляди предмети са били извадени на сушата от останките на "Титаник", откакто е открит през 1985 г., но сега споразумение между Обединеното кралство и САЩ не позволява на частни фирми да вадят каквото и да било.

Американската фирма за спасяване на останки от кораби RMS Titanic Inc е единственото юридическо лице, което има законно право да изважда предмети от останките на "Титаник".

Въпреки че някои останки от кораби са били пренесяни на сушата, вероятно това никога няма да се случи с "Титаник".

Експертите смятат, че е твърде крехък, за да бъде преместен. Заради влошаване на корозията, биологичната активност и дълбоки океански течения, както и моралните последици, засега спират подобни дейности.

Британката Ева Харт, оцеляла от "Титаник", която загубила баща си при катастрофата, казала малко преди смъртта си през 1996 г.: „Силно се надявам, че никога няма да се опитат да извадят части от него.

Надявам се, че ще осъзнаят, че това е гроб – гроб на 1500 души, които никога не е трябвало да умират, и не мисля, че трябва да се ходи там и да се ограбват гробове и аз съм много против това.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Годеж. Бащата на булката се обръща към зетя: - Зетко, къде смятате да живеете след сват бата?! - Амиии... ще поживеем с вас известно време...…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

"Топлофикация София" обещава по-ниски сметки за парно

"Топлофикация София" обещава по-ниски сметки за парно

България Преди 6 минути

Какви са причините и ще се оправдаят ли очакванията на експертите?

Поразяващата уста Фънки жури в Hell’s Kitchen заедно с шеф Ангелов

Поразяващата уста Фънки жури в Hell’s Kitchen заедно с шеф Ангелов

Любопитно Преди 20 минути

Четирите оранжеви престилки ще се борят за мястото си в шоуто срещу четирима нови топ готвачи

Проверка установи системни нарушения и пропуски в СРП

Проверка установи системни нарушения и пропуски в СРП

България Преди 42 минути

Докладът е изпратен до ВСС и Софийската градска прокуратура

<p>&quot;Опенхаймер&quot; разбуни духовете</p>

"Опенхаймер" разбуни духовете: Има ли реална заплаха за ядрена война

Свят Преди 58 минути

В този много критичен момент "Опенхаймер" върна дискусиите за ядрените оръжия в публичното пространство

След 5 години затвор за групово изнасилване: Освободиха бивш K-pop изпълнител

След 5 години затвор за групово изнасилване: Освободиха бивш K-pop изпълнител

Свят Преди 1 час

Бившият певец беше осъден за две изнасилвания през 2016 г., както и за това, че се е снимал да прави секс с жени без тяхно знание

<p>Утре конвоират в България обвинения за убийството в Цалапица</p>

Конвоират в България обвинения за убийството в Цалапица

България Преди 1 час

Рангел Бизюрев ще бъде предаден на българските съдебни власти утре

На първо четене: Шофьорските книжки в ЕС стават електронни

На първо четене: Шофьорските книжки в ЕС стават електронни

Свят Преди 1 час

Младите шофьори да имат изпитателен срок в първите си две години зад волана, предвиждат още промените

Продажбите на смартфони записаха рекорден спад

Продажбите на смартфони записаха рекорден спад

Технологии Преди 1 час

Миналата година те са се свили с 36 млрд. долара

От 1 май: По-евтини карти за градски транспорт за ученици и студенти в София

От 1 май: По-евтини карти за градски транспорт за ученици и студенти в София

България Преди 1 час

Това обяви общинският съветник от ГЕРБ-СДС Георги Георгиев

Пожар в ученическо общежитие в Стара Загора

Пожар в ученическо общежитие в Стара Загора

България Преди 1 час

Децата незабавно са били евакуирани

<p>След 12 години дело: Условна присъда за депутат от ДПС</p>

След 12 години дело: Условна присъда за депутата от ДПС Димитър Аврамов

България Преди 1 час

Признатият за негов помагач Методи Петков получи ефективно наказание

Над 100 представители на голям телекомуникационен оператор се включиха във второто издание на вътрешния гейминг турнир Gaming Thursday

Над 100 представители на голям телекомуникационен оператор се включиха във второто издание на вътрешния гейминг турнир Gaming Thursday

Любопитно Преди 2 часа

Вътрешният корпоративен турнир по електронни спортове на А1 е част от инициативите в компанията за изграждане на позитивна работна среда

<p>На ски по бански в Пампорово</p>

На ски по бански: Организират спускане в плажен стил в Пампорово

България Преди 2 часа

Спускане на скиори и сноубордисти по бански се организира на 6 април от връх Снежанка

Независимо от международния натиск: Нетаняху се зарече да щурмува Рафах

Независимо от международния натиск: Нетаняху се зарече да щурмува Рафах

Свят Преди 2 часа

Израелският министър-председател демонстрира твърда решимост да действа самостоятелно на фона на призиви на ключови партньори като САЩ и Германия да не го прави

"Радваме се да те видим, Кейт": Публикуваха нови снимки на принцесата (ВИДЕО)

"Радваме се да те видим, Кейт": Публикуваха нови снимки на принцесата (ВИДЕО)

Свят Преди 2 часа

Здравният статус на принцесата е тема на множество спекулации седмици наред

Най-големият купувач на петрол от Русия нанесе удар на Путин

Най-големият купувач на петрол от Русия нанесе удар на Путин

Свят Преди 2 часа

Индия се е превърнала в основен купувач на руски петрол, като доставките за страната са се увеличили до около 40%