9

Xerox продължава да е световен лидер, Jeep дава името си най-популярния клас в момента, както и Golf, който е истински световен феномен, реализиран в тираж от над 35 млн. бройки за 45-те години по света. Дори в осмата си година на пазара, седмото поколение на Golf бе най-продаваният модел в Европа. Това плюс факта, че Golf е основоположник и кръстник на цял автомобилен клас, ме кара да изпитвам огромно уважение към тази кола.

Зад волана на Volkswagen Golf 8

Прочетох много мнения и определения, като не малка част от тях бяха крайни. Аз ще се опитам да ви изненадам като заявя, че макар и да е еволюция, новият Golf е много различен автомобил от „седмицата”. Докато се шегуваме с Грета Тунберг, коментираме на по ракия мръсния въздух и сменяме стария кросоувър за нов, новото, осмо поколение на абсолютния доминатор в Европа е нещо много повече от един всеобхватен фейслифт. По новия Golf не е останал един непроменен панел и елемент.

Предницата е снижена, а площта й намалена до 2,21 кв. м, което е довело до намаляване на челното въздушно съпротивление от 0,3 на 0,275 (а това от своя страна на разхода на гориво и шума).
Предницата е снижена, а площта й намалена до 2,21 кв. м, което е довело до намаляване на челното въздушно съпротивление от 0,3 на 0,275 (а това от своя страна на разхода на гориво и шума). Източник: Vesti.bg

Външният вид на Golf поляризира феновете. Много виждат в него прилики с негови конкуренти, а някои казват, че е „като стария”. Аз не съм съгласен с нито едно от двете твърдения. За модел, който в осмата си година на пазара е най-продаваният автомобил в Европа (реално се продава по един Golf на всеки 40 секунди), няма логика във Волфсбург да предприемат кардинални решения. Но аз виждам една много по-смела ринопластика от обикновения фейслифт. Това за мен значи, че създателите на новия Golf са искали да го дистанцират максимално от предходния модел във всяко едно отношения, включително и дизайна, колкото е странно да ви прозвучи това.

Това е първият VW, който стандартно е оборудван с Car2X. Чрез тази система Golf получава информация от останалите автомобили в радиус до 800 м, в допълнение на сигналите от пътната инфраструктура, за да предупреждава водачите за опасности и да препраща тези предупреждения към други автомобили с Car2Х.
Това е първият VW, който стандартно е оборудван с Car2X. Чрез тази система Golf получава информация от останалите автомобили в радиус до 800 м, в допълнение на сигналите от пътната инфраструктура, за да предупреждава водачите за опасности и да препраща тези предупреждения към други автомобили с Car2Х. Източник: Volkswagen

На живо „Голфът” е много по-атрактивен, като само стоповете ала Tiguan не ме привличат особено. Тънките фарове (които могат да са с по 22 „матрични светодиода), новата радиаторна решетка и лого, снижената надолу „муцуна” и намалената обща площ на предницата правят модела много по-спортен (и аеродинамичен). Като цяло отпред моделът е абсолютно нов за марката, а отзад – нов, но само за Golf. В същото време Golf се опитва да улови равновесието – да не е същият като всяко ново 911, но и да не е кардинално нов, за да не се губи идентичността на този абсолютен пазарен хит.

Travel Assist се внедрява за пръв път в модел на VW от компактния клас. Това осигурява второ ниво на автономност на Golf, което ще рече, че на магистрала моделът може да се движи с до 210 км/ч без да трябва да завивате, ускорявате и спирате.
Travel Assist се внедрява за пръв път в модел на VW от компактния клас. Това осигурява второ ниво на автономност на Golf, което ще рече, че на магистрала моделът може да се движи с до 210 км/ч без да трябва да завивате, ускорявате и спирате. Източник: Vesti.bg

Седмият Golf (който е реализиран в почти 6-милионен тираж) бе първият модел на Volkswagen, качен на модулната платформа MQB. Наследникът му използва еволюция на същата архитектура. Дължината на Golf VIII е 4282 мм, широчината е 1789 мм, височината 1456 мм, докато междуосието е 2636 мм. Това значи, че новият модел е с 26 мм по-дълъг, с един по-широк и с цели 36 мм по-нисък от предшественика си. Въпреки увеличаването на габаритите, новият Golf е с 35 до 70 кг (в зависимост от версията) по-лек от досегашния модел.

Стандартният дисплей на инфоразвлекателната система е с диаметър 8,25 инча, но опционалните Discover Media или Discover Pro са с 10-инчов дисплей. Опционална е и 480-ватовата Harman Kardon аудио системата с 10 високоговорителя.
Стандартният дисплей на инфоразвлекателната система е с диаметър 8,25 инча, но опционалните Discover Media или Discover Pro са с 10-инчов дисплей. Опционална е и 480-ватовата Harman Kardon аудио системата с 10 високоговорителя. Източник: Volkswagen

И ако външният облик предизвиква биполярни мнения, то мненията за интериора са еднозначни: Golf 8 блести в интериора. Ергономията е издигната до нови висоти, но акцентът (поне от пръв поглед) тук е пълната дигитализация и премахване на всякакви физически бутони. Такива са останали на волана и вратите, докато панелът за фаровете и четирите бутона за бърз достъп на централната конзола са сензорни.

Арматурното табло е обърнато към водача, а изчистената му линия и преминаващият по цялата му широчина вентилационен отвор придават чувство за простор и елитарност (не съм вярвал, че ще изрека това определение по адрес на Golf). Приборното табло стандартно е дигитално (10,25 инча), свързано с 8,25-инчов (стандартно) дисплей на централната конзола. Но като е гарга, нека е рошава – срещу доплащане получавате системи Discover Media или Discover Pro с 10-инчов дисплей, за да придобие картинката завършен вид.

Тестваме най-продавания модел в средния клас на планетата: VW Passat

1,4 л/100 км, но с 300 к.с. и 520 Нм: Opel Grandland X Hybrid4 (тест драйв)

Това е само видимата част от цифровизацията, което е повсеместна. В Golf 8 може да си комуникирате с гласовия асистент „Алекса” на Amazon. Чрез него може да контролирате и 3-зоновия климатроник (опция), като асистентът разчита от коя страна на пътническото отделение се подават командите, за да регулира температурата за съответното място.

Още по-любопитна е стандартната технология Car2X (първият модел в Европа на концерна), която се свързва със заобикалящата среда, за да получава eвeнтyaлни пpeдyпpeдитeлни cигнaли oт пътнaтa инфpacтpyĸтypa и инфopмaциятa oт ocтaнaлитe автомобили нa paзcтoяниe дo 800 мeтpa. Всичко това се извежда на арматурното табло, като Golf също споделя подобна информация с дpyги мoдeли, изпoлзвaщи Саr2Х ĸoмyниĸaция.

За пръв път Golf се предлага с 8 двигателя, чиято мощност варира от 90 до 300 к.с., като отново за пръв Golf идва с пет хибридна задвижващи системи.
За пръв път Golf се предлага с 8 двигателя, чиято мощност варира от 90 до 300 к.с., като отново за пръв Golf идва с пет хибридна задвижващи системи. Източник: Volkswagen

В сферата на задвижването Golf блести с общо 8 двигателя (бензин, дизел, природен газ, мек хибрид и плъг-ин хибрид). Моделът е оборудван и с нова 6-степенна механична скоростна кутия.

Трите меки хибрида eTSI се появяват за пръв път в гамата на VW именно с Golf. Тези турбо бензинови двигатели работят съвместно с 48-волтова система и 7-степенна автоматична трансмисия с двоен съединител. Те ще се предлагат с мощности от 110, 130 и 150 к.с. Технологията намалява разхода с до 0,5 л/100 км. На по-късен етап ще се присъединят и два плъг-ин хибрида, но за тях друг път.

Онлайн връзката е стандарт в Golf. Това значи, че We Connect (неограничен период) и We Connect Plus (безплатно в Европа за една или три години) може да се използват.
Онлайн връзката е стандарт в Golf. Това значи, че We Connect (неограничен период) и We Connect Plus (безплатно в Европа за една или три години) може да се използват. Източник: Volkswagen

При лансирането Golf ще заложи на 1,5 TSI със 130 к.с. или 150 к.с. и механична кутия, като и двете версии са оборудвани със система за изключване на два от цилиндрите, когато двигателят не е натоварен, за да се пести гориво. Мекият хибрид 1,5 eTSI (150 к.с.) върви със 7-степенна DSG.

Тестваме върха в гамата на Volkswagen: Touareg 3,0 V6 TDI

Lexus RX: японска трактовка на определението луксозен (тест драйв)

Дизеловите мотори са с обем 2,0 литра и мощност 115 и 150 к.с. Cpeд инoвaциитe в гaмaтa oт ТDІ aгpeгaтитe ca тexнoлoгиятa зa тpeтиpaнe нa oтpaбoтилитe гaзoвe c двoйнo дoзиpaнe (cиcтeмa c двa ЅСR ĸaтaлизaтopa), ĸoятo cпoмaгa зa знaчитeлнo нaмaлявaнe c дo 80% нa eмиcиитe нa aзoтни oĸиcи (NОх). Hapeд c тoвa, cpeдният paзxoд нa гopивo нa ТDІ aгpeгaтa e нaмaлeн c дo 17% в cpaвнeниe c тoзи нa нeгoвия пpeдшecтвeниĸ.

На теста в Португалия взимам бензиновия 1,5 TSI с „ръчка”, но не успях да се добера до „автомата” с мекия хибрид. Не съжалявам, тъй като новата ръчна кутия работи перфектно с този мотор, който е чудесен. А и да ви кажа, този… регулатор (не знам как да нарека странното нещо, заместващо скоростния лост при автоматичната трансмисия) откровено не ми харесва.

Skoda Kamiq пасва точно по мярка (тест драйв)

Роди се звезда: тестваме новото Peugeot 208

Като критика ще отбележа материалите на нивото на коленете, когато седите в иначе удобните седалки. Не са на нивото на всичко останало в Golf, а и имах възможността да седна в новата Octavia: твърдя, че там тези материали са много по-приятни на допир.

Източник: Volkswagen

Иначе на пътя Focus може би е малко по-ангажиращ в завои, но новият Golf впечатлява с балансираното си поведение. Не е направен за състезатели (ще има и такъв, спокойно), но въпреки това държи повече от добре, наклон на каросерията не се усеща, а обезшумеността на интериора заслужи моите адмирации. Както вече отбелязах, бензиновият 1,5-литров мотор е чудесен, като на моменти слязох и под 6 л/100 км, но трябва да кажа, че не съм го напъвал много. Чух мнения, че Golf е „омекнал” спрямо предходното поколение, аз не можах да усетя този нюанс. Но това (ако е така), е повече от логично, масовият клиент не е състезател. Истината е, че трудно мога да се сетя за друг масов модел, който да е толкова добре балансиран и изпипан. Но се сещам за един, който тепърва предстои да стане масов. Това е „голфът” на бъдещето, а именно електрическият ID.3. Ако има някой да слага прът в колелата на Golf, то това би могъл да е само той.

Продажбите у нас стартираха в петък (21 февруари), като стартовата цена на модела е 41 693 лв. с ДДС за 1,5 TSI (130 к.с.) с ръчна кутия. Топ изпълнението на 2,0-литровия дизел стига 52 696 лв. Трябва да отбележа, че до няколко месеца ще бъде лансиран и 1,0 TSI със 110 к.с., като за тази модификация цената ще е още по-привлекателна. Ако ви се струва скъпо, то може да погледнете към Ford Focus. Там нещата са още по-впечатляващи: минималната цена за 1,5 EcoBoost (150 к.с., 6МТ, Titanium) е 44 800 лв. с ДДС, с 2800 над тази на аналогичния Golf.

Източник: Volkswagen

Технически характеристики:

Volkswagen Golf 1,5 TSI

Размери

Дължина, мм: 4284

Широчина, мм: 1789

Височина, мм: 1456

Междуосие, мм: 2636

Двигател

Вид: редови, 4-цилиндров, турбо

Работен обем, куб. см: 1498

Макс. мощност, к.с. при об/мин: 150 при 5000-6000

Макс. въртящ момент, Нм при об/мин: 250 при 1500-3500

Динамика

Макс. скорост, км/ч: 224

Ускорение 0-100 км/ч, сек: 8,5

Среден разход, л/100 км: 5,5

Вредни емисии СО2, г/км: 124

Базова цена за модификацията, лв. с ДДС: 42 003

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още любопитно съдържание от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Получавай безплатно най-горещите новини от Vesti.bg

Коментари 9
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

9 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Николай Василев: Няма причина за обедняване след влизането ни в еврозоната

Николай Василев: Няма причина за обедняване след влизането ни в еврозоната

България Преди 17 минути

Ще се променят обаче международният ни имидж и начинът, по който ни възприемат в бизнес средите по света, отбеляза бившият икономически министър

Работодатели и синдикати: С присъединяването на България към ERM ІI ще бъде ускорена пълната интеграция на страната ни към ЕС

Работодатели и синдикати: С присъединяването на България към ERM ІI ще бъде ускорена пълната интеграция на страната ни към ЕС

България Преди 30 минути

Бихме искали да Ви уверим, че ще продължим да оказваме пълната си подкрепа за всички необходими стъпки в изпълнение на договорените ангажименти както във връзка с членството ни във валутно-обменния механизъм ERM II, така и по пътя на приемането на България в Еврозоната, зявяват работодателите

Архив

Учени ще търсят черна дупка в Слънчевата система

Технологии Преди 1 час

Мистериозната "Планета Девет" може да се окаже не точно планета

Младежи загинаха след инцидент с водоструйка

Младежи загинаха след инцидент с водоструйка

България Преди 1 час

Причините за смъртта са в процес на изясняване, водоструйката е иззета за технически анализ

<p>Почина съпругата на Джон Траволта</p>

Почина съпругата на Джон Траволта - Кели Престън

Свят Преди 1 час

"Ще отделя известно време, за да бъда там за децата си, които са загубили майка си", каза Джон Траволта

Игнат Канев

Почина милиардерът-филантроп Игнат Канев

България Преди 1 час

Той е един от най-богатите българи отвъд океана

Излезе първото класиране след 7 клас

Излезе първото класиране след 7 клас

България Преди 1 час

Учениците могат да проверят къде са приети в сайта на МОН

ВАП възложи проверка на концесионера на "Росенец"

ВАП възложи проверка на концесионера на "Росенец"

България Преди 1 час

Върховна административна прокуратура е сезирала транспортния министър

Взрив на кораб в САЩ, 21 моряци са ранени

Взрив на кораб в САЩ, 21 моряци са ранени

Свят Преди 2 часа

Причините за инцидента все още се разследват

Красимир Янков: Раздорите в БСП са заради Корнелия Нинова

Красимир Янков: Раздорите в БСП са заради Корнелия Нинова

България Преди 2 часа

Левицата може да се превърне в алтернатива на ГЕРБ след отстраняването на сегашния лидер, коментира социалистът

Единственият внук на Елвис Пресли се самоуби

Единственият внук на Елвис Пресли се самоуби

Любопитно Преди 2 часа

Младежът е намерен мъртъв в апартамента си в Калифорния

Как ще пътуваме до Гърция и има ли нови опашки на ГКПП "Кулата"

Как ще пътуваме до Гърция и има ли нови опашки на ГКПП "Кулата"

България Преди 2 часа

От 15 юли в страната ще се влиза само с отрицателен тест за коронавирус

Анджей Дуда печели президентските избори в Полша

Анджей Дуда печели президентските избори в Полша

Свят Преди 3 часа

Настоящият президент на Полша се кандидатира за втори мандат и спечели балотажа на президентските избори

<p>Това е най-спортният електрически хечбек на VW Group</p>

Cupra el-Born е най-спортният електрически хечбек на VW Group

Технологии Преди 3 часа

Изглежда като концепция, но това е реален сериен модел, който ще излезе на пазара догодина. Ще държи горното определение, докато VAG не извади още по-спортно изглеждащ е-модел.

Рецепта за домашна баница със спанак и козе сирене

Рецепта за домашна баница със спанак и козе сирене

Любопитно Преди 4 часа

Едно универсално ястие, което можете да сервирате и на закуска, и на обяд, а защо не и на вечеря

Снимка: pexels

Прохладно и ветровито днес, ще се затопли ли

България Преди 5 часа

Какво време ни очаква в следващите дни