84

Сър Тери Пратчет (TerryPratchett.co.uk), създателят на фентъзи историите от Света на Диска, обяви, че обмисля евтаназия. През 2008 г. стана ясно, че писателят страда от Алцхаймер.

Преди дни самият той сподели, че е започнал процедурата, която би му позволила да определи сам кога да приключи земния си път. За това той е избрал клиниката "Дигнитас" в Швейцария.

Пратчет, който работеше върху филм за асистираното самоубийство, излъчен от Би Би Си в понеделник, каза, че формулярите за прием в клиниката са му били изпратени и той планира да ги подпише незабавно.

Единственото, което ме спира е, че правих филм за това, а и имам книга за довършване, казва писателят, цитиран от в. "Гардиън".

По думите му обаче той се е решил на тази стъпка именно след като е приключил филма "Тери Пратчет: Избирайки да умреш".

В него е показан моментът на смъртта на милионера Питър Смедли, хотелиерски магнат, който имал моторно-невронно разстройство.

Страдащите от тази прогресираща болест не могат да извършват волеви движения на мускулите, губят например възможността да ходят, да говорят, да преглъщат, дори да дишат самостоятелно.

Тери Пратчет, който беше 60-годишен, когато му откриха Алцхаймер, подчертава обаче, че подписването на документите за прием в швейцарската клиника, не означава непременно, че ще сложи сам край на живота си.

Според статистиките на "Дигнитас" 70% от хората, подписали формулярите, всъщност не предприемат евтаназия, а просто искат да са сигурни, че имат тази възможност, ако състоянието им се влоши дотолкова, че стане непоносимо.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@