Още по темата

Ирина Бокова вече е на шесто място в надпреварата за поста генерален секретар на ООН след днешното тайно гласуване в Съвета за сигурност. Както и предишните пъти резултатите бяха огласени след вота. Бокова получи 6 гласа „насърчавам”, 7 „не насърчавам” и два „без мнение”.

Този резултат може да осуети шансовете ѝ да остане в надпреварата въпреки руската подкрепа за нея.

Заместник-председателят на Европейската комисия Кристалина Георгиева намекна в четвъртък, че може скоро да се включи в състезанието, ако Бокова бъде принудена да се оттегли.

По-рано българският премиер, който официално подкрепя Бокова, заяви, че може да преразгледа позицията си, ако тя не завърши на едно от първите две места в днешния вот.

„Ако този кандидат беше излъчен от ГЕРБ, аз да съм го отзовал много отдавна - както направих с външния министър Румяна Желева, когато не се представи добре”, коментира Бойко Борисов в началото на септември.

Португалецът Антониу Гутериш продължава да води в надпреварата, а на второ место е сръбският външен министър Вук Йеремич с 8 гласа „насърчавам”, 6 „не насърчавам” и един „без мнение”.

Гутериш получава 12 гласа „насърчавам”, 2 гласа „не насърчавам” и един „без мнение”. Той спечели и предишните четири тайни гласувания в Съвета за сигурност.

Трети е словашкият първи дипломат Мирослав Лайчак с 8 глас „насърчавам” и 7 „не насърчавам”.

Инициативният комитет, номинирал Бокова: Това е саботаж

Медии: Кристалина Георгиева ще бъде номинирана за шеф на ООН

Ирина Бокова е пета в надпреварата за ООН

Четвърта позиция делят аржентинският външен министър Сусана Малкора и бившият словенски президент Данило Тюрк със 7 гласа „насърчавам”, 7 „не насърчавам” и 1 „без мнение”.

След Бокова с еднакъв резултат са бившият премиер на Нова Зеландия Хелън Кларк и бившият македонски външен министър Сърджан Керим с по 6 гласа „насърчавам” и 9 „не насърчавам”. Последна е бившият молдовски външен министър Наталия Герман.

Съветът за сигурност ще организира тайни гласувания до постигане на консенсус за кандидат за следващ генерален секретар на ООН.

Следващият вот ще е на 9 октомври. Постоянният представител на Русия в ООН Виталий Чуркин заяви, че тогава бюлетините на петте постоянни членки на Съвета за сигурност - САЩ, Русия, Китай, Франция и Великобритания - ще са с различен цвят от тези на десетте непостоянни членки, но гласуването ще остане тайно.