1

У чени постигнаха "медицински пробив“ като отпечатаха 3D прототип на сърце с човешка тъкан и кръвоносни съдове.

Сърцето, което е с размерите колкото сърцето на заек, дава по-добри възможности при извършването на трансплантации, казват учените.

Разработен в университета в Тел Авив, екипът зад проекта казва, че това е първото такова сърце в света.

Досега учените съумяваха да принтират само обикновена тъкан, без кръвоносни съдове. Професор Тал Двир - ръководителят на проекта изтъкна, че за пръв път е принтирано сърце с клетките и биологичен материал от самия пациент, при което ще бъде избегнато отхвърлянето на органа при трансплантация.

Какво предстои

Клетките могат да се свиват, но учените трябва да ги научат и да изпомпват. След това планът е да прототипите да бъдат трансплантирани върху опитни животни след около година. 

Сърдечно-съдовите заболявания са основната причина

за смъртността в световен мащаб и в момента трансплантациите са единствената останала възможност на тежко болните пациенти, казват от Световната здравна организация. Много хора умират докато чакат донор или пък се получава несъвместимост след трансплантацията.

Учените работят за преодоляване на тези проблеми като взимат биопсия на мастна тъкан от пациенти, която е била използвана при разработването на т. нар. "мастило“ за 3D прототипа. Целта е да се елиминира рискът от отхвърляне, казва Тал Двир. 

Израелският екип се надява до десетина години принтирани органи да има в повечето водещите болници по света и подобни операции да станат рутинни.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@