6

Р азликите между Европейския съвет, Комисията и Парламента продължават да диктуват дневния ред на Брюксел.

Точно когато Европейският съюз трябваше да се развива напред като по-обединен блок, трите му големи институции са отслабени и са във война помежду си.

Това трябваше да бъде годината, в която ЕС да сложи черта под тройната криза на еврозоната, миграцията и вота на Великобритания за излизане от съюза. След изборите през май Съюзът обеща да обърне внимание на своя електорат и да се справи с глобалните проблеми като изменението на климата, търговските войни, цифровата трансформация и миграцията с навременни и ефективни действия.

Вместо това от 1 ноември датата, на която следващият председател на Комисията Урсула фон дер Лайен трябваше да встъпи в длъжност, дойде и отмина,а капацитетът на ЕС да действа - камо ли да се промени изцяло - изглежда все по-изплъзващ се, пише Пол Тейлър в анализ за "Политико".

Вместо да доведат ЕС в по-интегрирана ера след Брекзит, трите основни институции, които трябва да си сътрудничат, за да осигурят ефективно функциониране на Съюза - Съветът, Комисията и Парламентът, се борят помежду си.

Когато Фон дер Лайен встъпи в длъжност на 1 декември, поредното забавяне, нейният авторитет ще бъде подкопаван от сблъсъци с Парламента, разногласия с националните столици и спорове относно назначенията и разпределението на труда в нейния екип.

Капацитетът на ЕС да изпълни амбициозните цели, които си е поставил, никога не е изглеждал по-несигурен.

Борисов: Гарантираме спокойствието на Европа

Раздробеният парламент

Вълната на избирателната активност на европейските избори през май показа, че все повече граждани гледат към ЕС за търсене на решения, но вотът също даде по-фрагментиран законодателен орган. Това означава, че политическите коалиции ще бъдат по-трудни за изграждане, а политиката ще бъде по-трудна за изпълнение.

Десноцентристката Европейска народна партия и лявоцентристките социалисти вече не командват мнозинство заедно. Появата на либералната група на Макрон Обновление - амбициозен центристки съперник на ЕНП - като незаменим трети партньор във всяка проевропейска коалиция, наруши тяхното уютно двуполюсно съществуване и дестабилизира системата.

Новият парламент все още страда по модела за Spitzenkandidat за определяне избора на председател на Комисията, който беше изхвърлен през прозореца. Експертите по уреждане на съюзи не се интересуват да улеснят нещата за председателя на Комисията, избран в задкулисни преговори между лидерите на ЕС.

Те отмъстиха с отхвърляне на трима кандидати за Комисията, което нанесе тежък удар на Фон дер Лайен и френския президент Еманюел Макрон с дисквалификацията на неговото протеже Силви Гулар.

"Комисията ще трябва да отдели много повече време, за да се опита да измисли компромиси по отношение на съдържанието", прогнозира един ветеран от ЕС.

Това е лоша новина за Фон дер Лайен, която спечели назначение само с девет гласа в Парламента и чиято водеща програма - т. нар. Европейска зелена сделка, предназначена да ускори куцащия преход на ЕС към нисковъглеродна икономика - ще се окаже особено тежка за прокарване между раздробените, враждебни институции, предвид радикалните промени в начина на живот, навиците и разходите, които налага за гражданите и бизнеса.

Парализиран Съвет

Докато Парламентът действа, Съветът е парализиран.

Разцепена на север-юг и изток-запад, групата от национални правителства - които все още контролират финансите и портфейлите на националните икономически и социални политики - не е в състояние да постигне редица ключови решения за укрепване на еврозоната, подкрепящи банковата дейност на блока система, провалилата се реформа в политиката за убежище и имиграция, борбата с глобалното затопляне и стабилизиране на Западните Балкани.

По ирония на съдбата, обединеното и сигурно поведение на ЕС на сложните и потенциално разделителни преговори за Брекзит предостави рядък модел на политическо и междуинституционално сближаване. Но това единство - което Мишел Барние, главният европейски преговарящ за Брекзит, прогнозира, че лидерите на ЕС ще "използват" за справяне с големи предизвикателства и определяне на "положителен дневен ред" - не показва признаци за разпространение и върху други въпроси.

Консултациите на Барние и изграждането на консенсус са в ярък контраст с усилията на Макрон да завладее Брюксел с меч. Изглежда, че днес мнозина се страхуват от френската хегемония в ЕС след Брекзит, отколкото се страхуват от колективна импотентност в глобалните отношения.

След като беше попарен в парламента, френският лидер се опитва да захлупи междуинституционалния конфликт, който заплашва да отрови председателството на Фон дер Лейен.

Уви, той може да влоши нещата. По време на последния Европейски съвет Макрон се опита да договори примирие на закуска с Фон дер Лайен, германския канцлер Ангела Меркел и националните лидери от трите основни политически групи, за да се опита да гарантира, че неговият кандидат за замяна на отхвърлената Гулар ще има осигурено сигурно преминаване.

Но парламентарните лидери не желаят да приемат заповеди от националните лидери или да приемат каквато и да е намеса в правото им на проверка на кандидатите за Комисията.

Бермудски триъгълник

Някои служители на Брюксел прогнозират неограничена, егоистична и нецивилизована война срещу всички, в която всяка институция се бори за своето и сили в рамките на всяка институция се бият със своите съперници – държавите, които са нетни вложители в бюджета, срещу нетни получатели; амбициозни вицепрезиденти на Комисията срещу Фон дер Лайен и един срещу друг; EНП срещу Обвонена Европа и обратното.

Първият голям тест за това дали има надежда да се постигне много през следващите пет години ще бъде, ако правителствата на ЕС и Парламентът могат да постигнат съгласие за дългосрочен бюджет за периода между 2021 и 2027 г., след като Великобритания напусне блока.

Засега нещата не изглеждат добре. Разговорите спряха на срещата на върха на Европейския съвет по-рано този месец, където лидерите признаха, че все още са далеч от компромис по отношение на размера на бюджета, как ще се изразходва и кой може да получи отстъпка.

Въпросът дали да се обвърже финансирането с критерии като спазване на върховенството на закона също изостря разделението между лагерите, като се увеличи възможността бюджетът да бъде забавен.

Европейските избиратели, които през май се оказаха рекордни като брой, ще се надяват лидерите в Брюксел и други национални столици да намерят начин да работят заедно. Има някаква причина за надежда.

Предишните битки в междуинституционалните боеве често завършваха с конструктивни компромиси след период на премерване на сила. "Евросклерозата" в началото на 80-те години предшества голям пробив, когато председателят на френската социалистическа комисия и консервативният премиер на Великобритания изработиха заключение за изграждането на единния пазар.

Същите бързи смени на властта, които поставят институциите една срещу друга, също предлагат възможности за пробиви.

Настъпващото напускане на Великобритания променя баланса на силите в рамките на Съвета, който ще трябва да намери новата си стабилност. На новия парламент, в който повече от половината от членовете са новодошли, също ще му отнеме време, докато свикне с неговите три или четири способи за споделяне на властта. Един от начините за това би било да се договори съвместна политическа платформа, подобна на германско коалиционно споразумение, за да се изгради взаимно доверие и да се даде на депутатите конструктивна, а не обструктивна роля.

Каквото и да решат в крайна сметка, независимо дали говорим за Съвета, Комисията и Парламента или ЕНП, социалистите и Обновяване на Европа - в Европа след Брекзит за танго ще трябват трима.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Коментари 6
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

6 коментара
 
Във форум: "Как се чистят петна от червено вино и черен хайвер???" Отговор: "Оставете ги като скъп спомен..."
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

ЕК прекрати проверката за доставката на влакове за България от Китай

ЕК прекрати проверката за доставката на влакове за България от Китай

България Преди 3 минути

Това съобщи еврокомисарят по въпросите на вътрешния пазар Тиери Бретон

Почитаме паметта на виден светец, кой е той

Почитаме паметта на виден светец, кой е той

Любопитно Преди 44 минути

Живял в III век, бил свят по живот и усърден в разпространението на истинската вяра

US Air Force налива $28 млрд. за следващото поколение изтребители

US Air Force налива $28 млрд. за следващото поколение изтребители

Технологии Преди 2 часа

Те ще бъдат ескортирани от нов безпилотен дрон

Изкуственият интелект достига и до Google Maps

Изкуственият интелект достига и до Google Maps

Технологии Преди 2 часа

Чрез него приложението ще дава повече информация

Катастрофа в София, моторист е в много тежко състояние

Катастрофа в София, моторист е в много тежко състояние

България Преди 8 часа

Ударили са се кола и два мотора

Шеф Ангелов шокира всички с решението си в Hell’s Kitchen

Шеф Ангелов шокира всички с решението си в Hell’s Kitchen

Любопитно Преди 9 часа

Той даде втори шанс на талантливата Никол, която беше на крачка от напускане на надпреварата

Поне 45 души загинаха при падането на автобус от мост Република Южна Африка

Поне 45 души загинаха при падането на автобус от мост Република Южна Африка

Свят Преди 10 часа

Автобусът е паднал от височина от петдесет метра

Скандал, Русия наложи вето на резолюцията на ООН за КНДР

Скандал, Русия наложи вето на резолюцията на ООН за КНДР

Свят Преди 11 часа

Гласуването в 15-членния съвет завърши с 13 гласа "за", Русия гласува "против"

Полиция с кучета в бежанския център в "Овча купел"

Полиция с кучета в бежанския център в "Овча купел"

Свят Преди 12 часа

Целта е проверка за лица, които са нерегламентирано в тях, опасни предмети, наркотици и забранени вещи

Колко ще струват избори 2 в 1

Колко ще струват избори 2 в 1

България Преди 12 часа

Дотук за три години и седем вота държавата е похарчила 710 милиона лева

Полша разкри руска шпионска мрежа

Полша разкри руска шпионска мрежа

България Преди 13 часа

Обиски в столицата Варшава и южния град Тихи

МВР: Сигналите за бомби в София са подадени от държава извън ЕС

МВР: Сигналите за бомби в София са подадени от държава извън ЕС

България Преди 14 часа

Сигналите са фалшиви и екипите не са открити съмнителни предмети

Русия обвини Украйна за атентата край Москва

Русия обвини Украйна за атентата край Москва

Свят Преди 14 часа

Според експерти Путин може да готви нова мобилизация в Русия

Археолози откриха древно пристанище на дъното на Черно море

Археолози откриха древно пристанище на дъното на Черно море

Свят Преди 14 часа

Разкопките са извършени в района на град Кандира в Турция

Европейската прокуратура с обиски в два български хотела в ски курорт

Европейската прокуратура с обиски в два български хотела в ски курорт

България Преди 15 часа

Разследват измама със субсидия, свързана а с пандемията от COVID-19

Убиха най-голямата змия в света, открита от Уил Смит

Убиха най-голямата змия в света, открита от Уил Смит

Свят Преди 15 часа

Колосалната змия се появи от дълбините на тропическите гори на Амазонка