53 години по-късно – спомен за най-мрачния момент от Виетнамската война
Източник: iStock
58

В иетнамската война е едно от най-мрачните и кървави събития в световната история. Конфликтът отнема живота на над 1 млн. души, а последиците от него се усещат и до днес. От всичките зверства, извършени по време на войната, едно се откроява със своите мащаби и шокираща жестокост. Става въпрос за клането в селото Ми Лай. На 16 март 1968 г. там нахлуват американски войници и убиват по брутален начин стотици жени, деца и възрастни мъже.

В навечерието на клането

През декември 1967 г. в Южен Виетнам пристига рота „Чарли“, част от 1-ви батальон на 20-и пехотен полк. През следващите няколко месеца тя претърпява серия от инциденти, които костват живота на петима войници (те стават жертви на капани и заложени мини). Така се стига до средата на март 1968 г., когато американското военно разузнаване докладва за разкрити убежища на бойци от Народния фронт за освобождение на Виетнам (НФОВ) в района на град Сонг Ми – включително в селото Ми Лай.

Рота „Чарли“ получила нареждане да атакува въпросния район. Заповедите били не само да се неутрализират вражеските сили, но и да се изгорят всички къщи, да се отровят кладенците и да се избие добитъка. В навечерието на офанзивата, капитан Ърнест Мелина обявил, че всички цивилни трябва да се съберат на местното тържище, а ако някой откаже – значи е член на НФОВ и трябва да бъде убит. Военните нахлуват в Ми Лай в ранните часове на 16 март.

Неописуема жестокост

Рота „Чарли“ атакувала след кратък артилерийски и въздушен обстрел. Вражески бойци, обаче, не са открити. В този момент повечето местни жители се готвели за пазарен ден и не се опитали да избягат. Стрелбата по тях започнала изневиделица. Хари Стенли, който е картечар от рота „Чарли“, по-късно си спомня как един американски войник намушкал с щика на своето оръжие възрастен мъж, а след това бутнал друг човек в кладенец и хвърлил вътре граната. Стенли видял още как около 20 души, основно жени и деца, били разстреляни пред храм, докато се молели.

Десетки цивилни били натикани в напоителни канали, където били екзекутирани. Много от тях били убити лично от втори лейтенант Уилям Калей, който ръководел един от взводовете, участвали в офанзивата. Американските войници стреляли и хвърляли гранати по всичко, което се движело. Зверствата продължили и през следващите два дни. Много жени били изнасилени и след това убити. Свидетелствата сочат, че повечето военни не участвали в издевателствата, но нито се опитали да ги спрат, нито докладвали за случилото се.

Проява на героизъм

На фона на тези жестоки кръвопролития, един американски военен се откроил с проявената от него смелост и доблест. Става въпрос за Хю Томпсън-младши. Когато прелетял със своя хеликоптер над Ми Лай, той веднага докладвал за голям брой убити и умиращи деца, жени и възрастни хора. Томпсън-младши и неговият екипаж станали свидетели на ужасяващи гледки – включително как капитан Медина прострелял в главата невъоръжена жена и как група войници разстреляли няколко цивилни, струпани в канал, пълен с тела.

С риск за собствения си живот, Томпсън-младши успял да спаси  и евакуира 16 жени и деца, скрити в землянка. Той наредил на своя екипаж да стреля по всеки американски войник, който се опита да нападне беззащитните хора. След първия изпълнен курс до Ми Лай, той отново се завърнал там, а член на неговия екипаж успял да спаси още едно дете, скрито сред телата на убитите местни жители. През 1998 г. трима ветерани, които предотвратили продължаването на масовите убийства, получили медали за проявената от тях смелост.

Спомените на оцелелите

На 16 март 1998 г. в Ми Лай се състояла церемония в памет на жертвите на клането. На нея присъствали местни жители, оцелели от кошмарните събития, както и виетнамски и американски военни. Сред тях бил Хю Томпсън-младши, както и Фан Ти Нан, която по време на клането била на 14 години. Спасил я Томпсън-младши. В речта, която произнесла по време на церемонията, тя споделила: „Ние никога няма да простим за случилото се. Опитваме се да не мислим за тези събития, но в сърцата си носим белези, които няма как да зараснат“. На събитието не присъствал нито един официален представител на САЩ.

Подобна церемония се състояла и на 16 март 2008 г. Тогава своите спомени споделила друга жена, която по време на клането била на 8 години: „Цялото ми семейство беше избито – майка ми, баща ми, брат ми и трите ми сестри. Бях захвърлена в канал, пълен с тела. Помня всичко толкова ясно, все едно се е случило вчера“. Година по-късно, Уилям Калей за пръв път публично се извинява за масовите убийства: „Не минава нито ден, в който да не се разкайвам за случилото се. Искрено съжалявам…ако се чудите защо не съм се опитал да защитя тези хора, то имайте предвид, че по това време аз бях втори лейтенант и просто изпълнявах дадените ми заповеди“.

Виновни или невинни?

Първите обвинения за предумишлени убийства, извършени в Ми Лай, са повдигнати срещу Калей и още 25 офицери и войници през септември 1969 г. Два месеца по-късно, шокиращи подробности за случилото излизат в пресата и предизвикват вълна от недоволство. Американската армия повдига обвинения срещу 17 офицери за прикриване на информация по случая. Повечето обвинения, обаче, са оттеглени, а единственият от въпросните военни, срещу когото е проведен процес, е оправдан.

От всички обвинени за участие в масовите убийства, единствено Калей е признат за виновен и е осъден на доживотен затвор. Само два месеца по-късно, американският президент Ричард Никсън решава да промени това и настоява за преразглеждане на присъдата. Така, тя е намалена на 4 години и 1 месец. Капитан Ърнест Медина на свой ред отхвърля твърденията, че е издавал заповеди, довели до клането и е оправдан по всички обвинения. По-късно става ясно, че повечето войници, участвали в офанзивата срещу Ми Лай, са напуснали служба и по тази причина срещу тях така и не са повдигнати обвинения.

Най-кървавите конфликти в историята на човечеството

"Искаше ми се тази снимка да не беше правена"

Коментари 58
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

58 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Нови разкрития за фиктивната операция на жената в Бургас

Нови разкрития за фиктивната операция на жената в Бургас

България Преди 6 минути

Източват ли се пари за здраве и какви мерки са нужни за справянето с проблема?

Снимката е илюстративна

Какво да направите, ако колегата ви дразни, съвет от експерт

Любопитно Преди 54 минути

Как да се справим с досадните колеги четете в следващите редове

Техеран: Има свалени дронове, но засега няма ракетна атака

Техеран: Има свалени дронове, но засега няма ракетна атака

Свят Преди 1 час

Иранските държавни медии съобщиха за експлозия в централната част на страната

Nvidia конкурира Optimus на Tesla със свой хуманоиден робот

Nvidia конкурира Optimus на Tesla със свой хуманоиден робот

Технологии Преди 1 час

Разчита на изкуствения интелект, за да имитира човешко поведение

<p>&quot;Победата на Русия ще доведе до Трета световна война&quot;</p>

Премиерът на Украйна: Победата на Русия ще доведе до Трета световна война

Свят Преди 1 час

Коментарите на министър-председателя повтарят тези на Зеленски, който отдавна настоява САЩ и Европа да предоставят по-голяма подкрепа на Украйна

Почитаме паметта на виден светец, кой е той

Почитаме паметта на виден светец, кой е той

Любопитно Преди 1 час

Неговият пример бил последван от десетки други монаси от лаврата в трудните времена на арабските нашествия в Светите земи

Парламентът гласува увеличения на заплатите в армията

Парламентът гласува увеличения на заплатите в армията

България Преди 2 часа

Според текстовете възнагражденията на военнослужещите ще се повишат средно с 30%

Радев и Главчев се срещат, за да обсъдят рокадите в кабинета

Радев и Главчев се срещат, за да обсъдят рокадите в кабинета

България Преди 2 часа

Служебният премиер иска нови министри начело на МВнР и Министерството на земеделието

а

Може ли да настъпи нова гражданска война в САЩ

Свят Преди 2 часа

Възможна ли е гражданска война в САЩ четете в следващите редове

Обвиниха в тероризъм 16-годишния, намушкал епископ в Сидни

Обвиниха в тероризъм 16-годишния, намушкал епископ в Сидни

Свят Преди 3 часа

Междувременно продължава разследването на бунта, избухнал след нападението

Meta AI вече е факт и ще помага за всичко

Meta AI вече е факт и ще помага за всичко

Технологии Преди 3 часа

Новият асистент ще "прескача" между приложенията

Облаци и дъжд в петък, става още по-студено

Облаци и дъжд в петък, става още по-студено

България Преди 3 часа

Максималните температури ще бъдат между 13° и 18°

На фона на експлозии: Иран задейства ПВО в няколко провинции

На фона на експлозии: Иран задейства ПВО в няколко провинции

Свят Преди 3 часа

За момента не е ясно дали страната е атакувана

Сините в Hell's Kitchen загубиха Славейко и получиха Симона

Сините в Hell's Kitchen загубиха Славейко и получиха Симона

Любопитно Преди 10 часа

Мони получи място в синия отбор по желание на своя любим Митко