1

П осещението на новия външен министър на Китай в Африка и съперничеството между Китай и САЩ в региона поражда няколко въпроса във връзка с нарастващото влияние на Китай на африканския континент.

Посещението на Цин Ган и приоритетити на Китай в Африка

По време на първото си посещение в Африка Цин се опита да увери африканските партньори на Пекин, че той цени отношенията си с континента, тъй като Китай се надява да затвърди влиянието си в Африка. Бившият китайски посланик в САЩ, към когото често се отнасяха хладно на фона на напрежението между Вашингтон и Пекин, приключи едноседмичното си посещение на 16 януари, след като обиколи Етиопия, Габон, Ангола, Бенин и Египет и се срещна с ръководителя на Африканския съюз.

През последните 32 години Китай неизменно изпраща своя външен министър на посещение в Африка - континент, на който досега през XXI век е установил огромно икономическо влияние. Това показва колко много Китай е поставил Африка на преден план в глобалната си външнополитическа програма, особено по инициативата на Си Дзинпин "Един пояс, един път" за разширяване на икономическото надмощие в Африка и Азия.

Посещенията на Цин в конкретни държави демонстрират желанието на Китай да си осигури влияние върху напрежението между Пекин и Запада и опасенията за нова Студена война.

Цин искаше да увери Африка, че подкрепя нейния независим икономически растеж. Той искаше да разсее разпространените схващания за китайската външна политика в Африка, че тя налага на континента "дългов капан" и "дворцова дипломация" - идеи, често цитирани от американските коментатори или политици, които целят да представят китайските инвестиции на континента като хищнически и целящи просто да си осигурят подкрепата на африканските правителства, вместо да помагат на хората.

По този начин посещението на такава авторитетна личност в световен мащаб спомага за гарантиране на нарастващото влияние на Китай в Африка, като същевременно има за цел да засили меката сила на Пекин на континента наред със значителното му финансово влияние.

Влиянието на Китай в Африка е по-силно от това на САЩ

Заедно с инициативата "Един пояс, един път", изпълнението на инициативата на Пекин "Go Global" през 2000 г. постави Африка като ключова цел в целите на китайската външна политика. Въпреки че китайските инвестиции в Африка достигнаха своя връх през 2013 г., те продължиха постепенно да изпреварват САЩ по отношение на влиянието си на континента. Днес Пекин е най-големият строител на инфраструктура в Африка, включително пътища, мостове, железопътни линии, електроцентрали и правителствени сгради.

Китай и САЩ в битка за Африка

Вярно е, че някога САЩ бяха водещи по отношение на помощта и развитието на континента, но вероятно много африкански правителства са оценили китайските инвестиции като по-привлекателни. Докато САЩ говорят за правата на човека и политически реформи като предварително условие за помощ в Африка, Китай представя политика на необвързаност на помощта си.

И като втората по големина икономика в света с ясни глобални амбиции, финансовата мощ на Китай и политиката му на ненамеса във вътрешните работи на други държави го поставят в изгодна позиция да предостави алтернатива на натиска на САЩ върху държавите да въведат демокрация в замяна на по-рестриктивна помощ за развитие.

Разбира се, Китай има известен интерес от стабилност. В края на краищата стотици хиляди китайски работници работят в световен мащаб в инфраструктурните проекти на Пекин в чужбина, което означава, че политическата стабилност е предпоставка за това Китай да може да си осигури инфраструктура. А комуникацията с Етиопия по време на войната в южната провинция Тиграй означава, че Китай все още подкрепя стабилността в тази страна.

САЩ отпуска 55 млрд. долара на Африка през следващите три години

Така че, въпреки че държавите все още могат да изберат както САЩ, така и Китай, целенасочените инвестиции на Пекин в Африка, както и ухажването на правителствата, са огромен фактор за това, че той изпреварва финансовото влияние на Вашингтон.

Реакцията на САЩ на експанзията на Китай в Африка

Въпреки че Китай представя програмата си в Африка като насочена предимно към развитието, САЩ със сигурност се чувстват застрашени от присъствието на Пекин. Наред с факта, че Китай е изпреварил САЩ в тази област, перспективата за военно присъствие на Китай в Африка също предизвиква тревога в САЩ.

Понастоящем Китай няма явно разположени войски на континента за разлика от САЩ и Франция. Вместо това нарастващото военно присъствие на Китай е кулминацията на инвестиции на континента, които са направени преди повече от две десетилетия.

Миналата година американското разузнаване изказа предположение, че Китай може да се стреми към изграждане на военноморска база в Западна Африка, по-точно в Екваториална Гвинея, където би могъл да проектира военно присъствие край бреговете на Атлантическия океан. Възможно е Китай да обмисля и други военни бази на континента. Възможни кандидати за това могат да бъдат Кения, Сейшелските острови или Танзания.

Поради това официални представители на САЩ се опитват да отклонят африканските държави от хватката на Китай, като предлагат нова помощ. Степента, до която това може да отклони африканските държави от Пекин, не е ясна, но е важно да се отбележи, че след 2018 г. годишният размер на китайските заеми за развитие спадна под американската помощ за развитие. Така че можем да очакваме да станем свидетели на наддаване между Вашингтон и Пекин за континента. Напрежението между Франция и Китай може да се увеличи и в Западна Африка, тъй като Париж смята този регион за част от традиционната си сфера на влияние.

Възможно е да се наложи САЩ да приемат, че вече не могат единствено те да упражняват влияние в Африка. Разбира се, други въпроси като Южнокитайско море и Индийско-Тихоокеанския регион са стратегически приоритети за САЩ, а Тайван е неотложен проблем. И все пак китайската и американската конкуренция в Африка може да се окаже ключова точка за наблюдение през 2023 г. и след това. 

Коментари 1
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

1 коментар
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Щастлива вест: Ивет Лалова роди момченце

Щастлива вест: Ивет Лалова роди момченце

Любопитно Преди 6 часа

Това съобщи самата тя в профила си във Фейсбук

Шеф Виктор Ангелов напусна Hell's Kitchen

Шеф Виктор Ангелов напусна Hell's Kitchen

Любопитно Преди 7 часа

Той сам свали куртката си след грандиозен провал на Сините и Червените

Регистрацията за изборите приключи

Регистрацията за изборите приключи

България Преди 10 часа

Общо 23 партии и 11 коалиции са подали в ЦИК заявление за регистрация

United Group B.V. продължава позитивната тенденция на растеж с рекордни резултати през 2023 година

United Group B.V. продължава позитивната тенденция на растеж с рекордни резултати през 2023 година

България Преди 10 часа

Консолидираните приходи на Групата за 2023 г. нарастват със 7% на годишна база, достигайки до 2 791 млн. евро

За първи път в Европа един от големите телекомуникационни оператори  демонстрира на живо непрекъсваеми 5G и роуминг услуги на границата с Гърция

За първи път в Европа един от големите телекомуникационни оператори демонстрира на живо непрекъсваеми 5G и роуминг услуги на границата с Гърция

Технологии Преди 11 часа

Това приложение на технологията ще допринесе значително в областта на транспорта на бързооборотни малотрайни стоки и храни

Димитър Стоянов: Да вляза и да го ритам, докато шава, или да туширам конфликта

Димитър Стоянов: Да вляза и да го ритам, докато шава, или да туширам конфликта

България Преди 12 часа

Димитър Стоянов: Аз не разбрах, че е служител на НАП

Асен Василев: Не познавам Марин и Стефан Димитрови

Асен Василев: Не познавам Марин и Стефан Димитрови

България Преди 12 часа

Василев: Тази изфабрикувана информация нека си я проверят всички разследващи органи

о

30% ръст на туристите у нас за зимния сезон

България Преди 12 часа

По данни на НСИ общият брой регистрации на туристи у нас е над 1,8 млн.

Румен Спецов: Истинските журналисти не се разхождат с пистолети в джоба

Румен Спецов: Истинските журналисти не се разхождат с пистолети в джоба

България Преди 13 часа

Румен Спецов: Не се интересувам кой и защо изкривява фактите

Обмислят обявяване на епидемия от коклюш у нас

Обмислят обявяване на епидемия от коклюш у нас

България Преди 13 часа

Ето кога се очаква това

Снимката е илюстративна

"Потъвах и само още няколко минути щяха да ме провалят": Невероятното спасяване на Чарлз Лайтълър от "Титаник"

Любопитно Преди 13 часа

Вдъхновяващата история на Чарлз Хърбърт Лайтълър четете в следващите редове

Разкриха подробности за случая с Димитър Стоянов

Разкриха подробности за случая с Димитър Стоянов

България Преди 13 часа

Според полицията това е рутинен случай

Видео: Украински дрон унищожи танк Т-72 и друга руска техника

Видео: Украински дрон унищожи танк Т-72 и друга руска техника

Свят Преди 13 часа

Унищожена е и руска техника в Донецкия регион на Украйна

Дисциплинарно производство срещу скандален прокурор в София

Дисциплинарно производство срещу скандален прокурор в София

България Преди 14 часа

То е по искане на и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов, който настоява за неговото уволнение

Тристранният съвет прие Наредбата за обезщетения при безработица

Тристранният съвет прие Наредбата за обезщетения при безработица

България Преди 14 часа

Административните органи следва да извършват служебна проверка в съответния регистър

Мистерията на българските гласове

Джейкъб Колиър със съвместен концерт с "Мистерията на българските гласове" в София

Любопитно Преди 14 часа

Шоуто ще се състои в София на 11 юли в зала 1 на Националния дворец на култура