15

Б олниците в Китай са препълнени от случаи на респираторни заболявания и болни деца, оплакващи се от симптоми, подобни на пневмония, което доведе до засилен контрол от страна на Световната здравна организация ( СЗО ).

Доц. Кунчев разкри застрашена ли е Европа от респираторното заболяване в Китай

Респираторното заболяване е причинено от известни патогени и няма признаци за нови инфекциозни заболявания, каза китайското здравно министерство, докато страната се подготвя за първата си зима след премахването на ограниченията за COVID-19.

Има увеличение на случаите, свързани с вируси като грип, риновируси, респираторен синцитиален вирус или RSV, аденовирус, както и бактерии като Mycoplasma pneumoniae, се казва в изявление на министерството.

Увеличаването на подобните на пневмония случаи в Китай се превърна в глобален проблем през последните две седмици. Няколко страни от Южна Азия, като Индия, Тайван, Сингапур и други, повишиха нивата на наблюдение и засилиха мерките.

Това също така накара няколко републикански сенатори в САЩ да призоват Джо Байдън да наложи ограничения за пътуване с Китай.

Скокът в случаите изглежда се дължи на заразяване на деца с патогени, от които две години ограничения на COVID-19 ги ​​държаха далеч. Инфекциите с Mycoplasma pneumoniae се наблюдават предимно при деца на възраст от 5 до 14 години.

Китайското министерство на здравеопазването поиска от местните власти да увеличат броя на клиниките за лечение на треска и призова хората да носят маски, за да спрат разпространението на болестите.

Миналата седмица най-голямата педиатрична болница в близкия Тиендзин е приела повече от 13 000 деца в своите амбулаторни и спешни отделения. Длъжностните лица твърдят, че големият брой пациенти не е претоварил болниците в страната, противно на съобщенията в местните медии.

Националната здравна комисия на Китай също предупреди, че разпространението на няколко патогена може да се превърне в голяма епидемия между тази зима и следващата пролет.

Световният здравен орган също така заяви в сряда, че засега не е ясна каквато и да е връзка между групи от недиагностицирана пневмония и нарастване на респираторните инфекции.

  • Какво се е случи досега?

Северен Китай отчита увеличение на „грипоподобните заболявания“ от средата на октомври в сравнение със същия период през предходните три години, според СЗО.

На 21 ноември обществената система за наблюдение на заболяванията ProMED издаде уведомление за съобщения за „недиагностицирана пневмония“. ProMED, която се управлява от здравни експерти, по-рано през 2019 г. вдигна тревога за вируса, който причинява COVID-19.

„С избухването на пневмония в Китай детските болници в Пекин, Ляонин и други места бяха препълнени с болни деца, а училищата и класовете бяха на ръба на спирането“, каза ProMED, като цитира доклад на FTV News.

„Изобщо не е ясно кога е започнала тази епидемия, тъй като би било необичайно толкова много деца да бъдат засегнати толкова бързо."

  • Какви са симптомите?

Според китайските здравни власти огнището може да е свързано с Mycoplasma pneumoniae, известна още като „ходеща пневмония“, често срещана бактериална инфекция, която обикновено засяга деца и циркулира от май.

Симптомите включват възпалено гърло, умора и продължителна кашлица, която може да продължи седмици или месеци. В тежки случаи това може в крайна сметка да се влоши до пневмония.

Повечето от заразените деца не кашлят и нямат симптоми. Те просто имат висока температура (треска) и много от тях развиват белодробни възли.

„Фактът, че само децата са засегнати, предполага, че това най-вероятно е съществуващ патоген“, каза Джин Донг-ян, професор в университета в Хонконг.

„Ако това е нов патоген, той би трябвало да засяга най-вече възрастните. Изглежда, че е нещо, с което възрастните са свикнали.“

Въпреки това Mycoplasma вече е предизвиквала епидемии в Китай на всеки две до четири години, като последният процент на положителност в Пекин е 40 процента - около 1,3 пъти по-висок от пика си през 2019 г.

  • Колко заразно е заболяването?

Брус Томпсън, ръководител на Мелбърнското училище по здравни науки към Мелбърнския университет, каза пред Ройтерс, че много предварителни данни предполагат, че няма нищо необичайно.

„На този етап нищо не подсказва, че това може да е нов вариант на Covid“, каза той.

„Едно нещо, което трябва да отбележим, е, че можем да бъдем спокойни, че процесите на наблюдение работят, което е много добро нещо.“

СЗО предложи на хората в Китай да се ваксинират, да се изолират, ако се чувстват зле, да носят маски, ако е необходимо, и да получат медицинска помощ.

„Докато СЗО търси тази допълнителна информация, ние препоръчваме на хората в Китай да следват мерки за намаляване на риска от респираторни заболявания“, каза агенцията.

  • Какво казват учените?

Марион Купманс, холандски вирусолог, каза, че трябва да има „повече информация, особено диагностична информация“.

„Предизвикателството е да разпознаем огнищата и да определим причината“, каза Дейвид Хейман от Лондонското училище по хигиена и тропическа медицина. Той посочи, че вероятно има предпоставка за сезонни респираторни инфекции.

„Няма да натискам пандемичния паник бутон въз основа на това, което знаем досега, но ще бъда много нетърпелив да видя отговора на СЗО от Китай и да видя оценката на СЗО след това“, каза Брайън Макклоски, публичен здравен експерт, който съветваше и СЗО относно пандемията.

„Това, което виждаме, е системата на международните здравни правила на СЗО в действие“, каза той, имайки предвид правилата, уреждащи как държавите работят със СЗО при потенциални огнища.

  • Държавите, които вдигат тревога

Въпреки продължаващите уверения на Китай, страните в Азия, включително Индия, Тайван, Тайланд и Непал, са нащрек или засилват наблюдението в подготовка за възможно нарастване на респираторните заболявания при хората.

Петима американски републикански сенатори, водени от Марко Рубио, също поискаха от администрацията на Байдън да забрани пътуванията с Китай.

„Трябва незабавно да ограничим пътуването между Съединените щати и Китай, докато не разберем повече за опасностите, породени от това ново заболяване“, се казва в писмото, подписано от г-н Рубио, най-добрият републиканец в комисията по разузнаване на Сената.

Представител на администрацията на Байдън каза, че САЩ следят отблизо нарастването на респираторните заболявания в Китай, но добави, че „виждаме сезонни тенденции. Нищо не изглежда необичайно”.

„В момента няма индикации, че има връзка между хората, които търсят помощ в спешните отделения на САЩ, и избухването на респираторни заболявания в Китай“, добави служителят.

Американските здравни служители наблюдават отблизо епидемия от пневмония, засягаща деца в окръг Охайо, като подчертават, че епидемията изглежда е причинена от добре известни патогени и не е свързана с клъстери от пневмония, докладвани в Китай и части от Европа.

Още по темата:

Бум на респираторно болни деца в Китай: Болниците в Пекин са претъпкани

Китай отрече нов вирус да причинява бума на заразени

Респираторно заболяване и огнища на пневмония при деца в Китай, СЗО иска информация

Коментари 15
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

15 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Георги Георгиев: Терзиев да покаже документите от избирането на съпругата на Цеков за консултант

Георги Георгиев: Терзиев да покаже документите от избирането на съпругата на Цеков за консултант

България Преди 1 час

Той обяви, че още в понеделник ще бъде внесен сигнал за откритите нарушенията в общинското предприятие „Гробищни паркове“

Градушката в Сливенско уби бебе картал

Градушката в Сливенско уби бебе картал

България Преди 2 часа

Това съобщиха от природозащитната организация Фонд за дивата флора и фауна

Мощно торнадо връхлетя централните части на САЩ (СНИМКИ/ВИДЕО)

Мощно торнадо връхлетя централните части на САЩ (СНИМКИ/ВИДЕО)

Свят Преди 4 часа

Стихията е причинила значителни щети, има и ранени

<p>Северна Корея с остро предупреждение към&nbsp;САЩ</p>

Северна Корея обвини САЩ в политизиране на въпроса с човешките права

Свят Преди 4 часа

Ще предприемем твърди и решителни стъпки в защита на своята неприкосновеност и сигурност в отговор на Вашингтон, заяви Пхенян

Силно земетресение край Япония

Силно земетресение край Япония

Свят Преди 5 часа

Няма издадено предупреждение за опасност от цунами

Иран: Екипажът на задържания кораб, свързан с Израел, ще бъде освободен

Иран: Екипажът на задържания кораб, свързан с Израел, ще бъде освободен

Свят Преди 5 часа

Иранският Корпус на гвардейците на Ислямската революция превзе контейнеровоза „Ем Ес Си Ариес“ с 25 души екипаж в Ормузкия проток на 13 април

Митовете, свързвани с работната етика на поколението Z

Митовете, свързвани с работната етика на поколението Z

Любопитно Преди 5 часа

Работодателите изпитват ужас от Gen Z, защото вярват на митове за тяхната работна етика, затова е удачно да разбием някои от тях

Ваня Григорова: Нинова се опита да счупи БСП на предишните избори

Ваня Григорова: Нинова се опита да счупи БСП на предишните избори

България Преди 6 часа

Работеше срещу мен и собствените си кандидати за общински съветници, каза тя

Енергийният министър прави опит за предоговаряне на сделката с "Боташ" в Турция

Енергийният министър прави опит за предоговаряне на сделката с "Боташ" в Турция

България Преди 6 часа

Владимир Малинов ще разговаря с колегата си Алпарслан Байрактар

Инцидент с влак в Германия, има пострадали

Инцидент с влак в Германия, има пострадали

Свят Преди 6 часа

Композицията е спряла аварийно, след което в нея е избухнал пожар

<p>Fitch потвърди кредитния рейтинг на България, но отправи предупреждение за еврозоната</p>

Fitch потвърди кредитния рейтинг на България, но отправи предупреждение за еврозоната

Пари Преди 7 часа

Инфлацията в страната се е понижила значително, но остава над тази на трите най-добре представящи се държави членки на ЕС, посочва международната рейтингова агенция

Бум на кърлежи в Пловдив, двама души са в тежко състояние

Бум на кърлежи в Пловдив, двама души са в тежко състояние

България Преди 7 часа

Това са първите случаи за тази година след затоплянето на времето

Защо Eрдоган отложи посещението си в САЩ

Защо Eрдоган отложи посещението си в САЩ

Свят Преди 7 часа

Решението е взето поради промени в програмата на президента на Турция

Кой губи и кой печели от забраната на рекламата на хазарт?

Кой губи и кой печели от забраната на рекламата на хазарт?

България Преди 7 часа

С необичайна скорост за законодателна дейност, в последния си работен ден преди изборите, НС прие промени в Закона за хазарта на първо гласуване

Христо Гаджев: Отстраняването на Росен Желязков беше излишна проява на заяждане

Христо Гаджев: Отстраняването на Росен Желязков беше излишна проява на заяждане

България Преди 8 часа

То е зловредно, а мотивите са зашити с бели конци, заяви народният представител от ГЕРБ-СДС