Още по темата

"Газпром" обмисля да предложи отстъпки, включително ценови, за да уреди антимонополния спор с ЕК и да избегне продължителна съдебна битка, която може да доведе до глоба от милиарди долари за руския газов гигант.

ЕК обвини "Газпром", който покрива една трета от газовите нужди на ЕС, че използва доминиращата си позиция в Източна Европа, за да завишава цената с до 40%.

Над половината от приходите на държавния "Газпром" идват от Европа, а компанията покрива около 8% от руския брутен вътрешен продукт (БВП).

Газовият гигант отхвърля обвиненията и посочва, че е направил вече значителни отстъпки. Той обаче би предпочел да избегне скъпо съдебно дело, което може допълнително да усложни отношенията между Москва и Брюксел, които и без това са обтегнати заради кризата в Украйна.

Ако компанията може да уреди спора като предложи отстъпки, няма да бъде глобена или срещу нея да бъде издадено решение за нарушения от регулаторните органи на ЕС.

ЕС иска "Газпром" да изчислява по-голяма част от договорите си, като използва европейските спотови цени за газа, а не формула, която използва за повечето си договори, базираща се на цената на петрола.

Само около 16% от договорите на "Газпром" се базират на спотови цени на газа към края на 2014 г. Европейските спотови цени на газа се базират на големи търговски центрове в Западна Европа, така че като се използват тези цени за всички договори, включително за Източна Европа, това ще уеднакви цените в ЕС.

Освен това спотовите цени на газа често са по-ниски от петролните цени и макар разликата да се сви, тъй като петролът поевтиня, се очаква отново ще нарасне.

Представител на "Газпром" посочи, че компанията обмисля включването на спотови цени на газа за повече договори, което би било голяма отстъпка по основното разногласие между двете страни. "Работим по това", посочи пред Ройтерс представителят, пожелал анонимност.

ЕК даде на "Газпром" 12 седмици да отговори на обвиненията, отправени миналия месец от еврокомисаря за конкуренцията Маргрете Вестагер.

Представителят на компанията посочи, че от ЕС валят стотици страници документи. Ще работим с документите и комисията, посочи говорителят на "Газпром" Сергей Куприянов.

ЕС обвинява също така "Газпром", че оказва натиск върху Полша и България, които изцяло зависят от руския газ, да инвестират в тръбопроводи според приоритети, диктувани от "Газпром".

Газовият гигант може да поиска удължаване на срока преди да обясни защо не се смята за виновен по обвиненията.

Източникът на Ройтерс отбелязва, че "Газпром" ще настоява, че не трябва да бъде глобяван, тъй като вече е променил поведението си, като е въвел по-конкурентно определяне на цените, продавайки активи, за да се съобрази с разпоредбите на ЕС и позволявайки неговото синьо гориво да се препродава. Анализаторите са оптимисти, че спорът ще бъде решен без продължително и скъпо съдебно дело.