4

М едицинската сестра Луси Летби е призната за виновна в убийството на седем бебета, които са били гледани в неонатологично отделение в болницата "Графинята на Честър", Северозападна Англия. Това я прави най-големия сериен убиец на деца в съвременната британска история, съобщават от ВВС.

Летби беше обвинена в убийство и опит за убийство на общо 17 различни бебета.

Тя беше призната за виновна в убийството на седем бебета: A, C, D, E, I, O и P (така са кръстени децата по време на разследването и делото-бел.ред.) и опит за убийство на други шест бебета.

Съдебните заседатели не са взели решение по отношение на обвиненията в опит за убийство срещу Baby J, K и Q. Летби е оправдана по обвинението за опит в убийство на бебе H.

33-годишната Луси Летби е осъдена за "упорито, пресметливо и хладнокръвно" убийство на недоносени бебета в отделението, в което е работила в болницата "Графинята на Честър", Северозападна Англия.

В два отделни случая за 24 часа Летби убива еднояйчни братя тризнаци. Сред жертвите ѝ са новородено с тегло под 1 кг., на което е инжектиран въздух, и момиченце, родено 10 седмици преждевременно, което е убито при четвъртия опит.

Опечалените родители изтръпнаха и се разплакаха, докато присъдите бяха произнасяни в продължение на няколко драматични дни в Кралския съд на Манчестър след един от най-продължителните процеси за убийства в последно време.

Летби отказа да се върне в съда, за да чуе по-късните присъди, но на предишното заседание по изслушването на присъдата наведе глава и се разплака, докато майка ѝ Сюзън плака силно и каза: "Не можеш да говориш сериозно. Това не може да е вярно".

Очаква се медицинската сестра, която е била в средата на 20-те си години, когато е извършила нападенията, да стане едва третата жива жена в Обединеното кралство, която ще получи доживотна присъда, което означава, че никога няма да излезе от затвора, когато бъде осъдена окончателно на 21 август.

По време на съдебния процес се чу как Летби е убивала новородени, като е вкарвала въздух в малките им телца, в някои случаи е разбивала диафрагмите им, а в един от случаите е пъхала тръба в гърлото на бебето.

В периода юни 2015 г. - юни 2016 г. тя се опитала да убие две бебета, като напълнила торбичките им за хранене с инсулин в неонатологичното отделение на "Графиня Честър". Най-накрая тя е докладвана на полицията през 2017 г. и е арестувана през 2018 г.

Главен инспектор Никола Евънс от полицията на Чешир я описва като "пресметлива и безсърдечна" убийца, която е действала "под прикритието на доверието", за да убие бебетата на един ден, за които се е грижила.

Евънс заяви, че "Луси Летби е действала показно". "Тя е злоупотребявала с доверието на хората около себе си. Не само на родителите, които й бяха поверили бебетата си, но и на медицинските сестри, с които работеше, и на хората, които смяташе за свои приятели", добави инспекторът.

Едно от бебетата е било с размерите на ръката на възрастен човек и е тежало малко над 535 г., когато се е родило 15 седмици преждевременно и му е бил даден 5% шанс за оцеляване. Летби се опитва да убие момиченцето два пъти - първият опит само няколко часа след като родителите отбелязали 100-ия ден от живота ѝ с празнична торта, а вторият - на датата, на която е трябвало да се роди, две седмици по-късно. Летби е призната за невинна по третия обвинителен акт за опит за убийство.

След нападенията малкото момиченце, известно като детето G, е диагностицирано с церебрална парализа. Сега е на осем години, но не може да се храни и се нуждае от 24-часови грижи.

Родителите ѝ изтръпнаха, когато присъдите бяха върнати в препълнената и мълчалива съдебна зала. Те раздаваха кърпички, докато роднините на другите жертви плачеха и се прегръщаха.

Майката на близнаци, която е видяла как Летби напада единия от синовете ѝ, се наведе и се разплака, когато медицинската сестра беше призната за виновна за убийството на едно от шестдневните ѝ бебета и за опита да убие братчето му на следващия ден.

Присъдите бяха произнесени в продължение на няколко дни, но за тях може да се съобщи едва сега, след края на обсъжданията на съдебните заседатели, продължили повече от 100 часа в продължение на 20 дни и повече от четири седмици.

Друго бебе е било на 24 часа, когато Летби му е инжектирала въздух, убивайки го само 90 минути след началото на смяната си. На следващия ден тя се опитала да убие сестра му близначка. Имената на нито една от жертвите или техните семейства не могат да бъдат назовани по правни причини.

Летби последователно отрече обвиненията, като каза на съдебните заседатели, че е "съсипана".

"Винаги съм правила всичко възможно, за да се грижа за тях. Аз съм тук, за да помагам и да се грижа, а не за да вредя", каза тя на едно от заседанията.

Но след съдебен процес, продължил 10 месеца, съдебните заседатели от седем жени и четирима мъже решиха, че тя е виновна за нападенията, които обвинението описа като "упорити, изчислени и хладнокръвни".

Родителите на две от жертвите на Летби заявиха, че медицинската сестра се е държала странно, докато те са прекарвали последните си мигове с убитите си бебета.

Майката на новороденото момиченце, което при раждането си тежало около 1 кг., си спомня, че Летби "се усмихвала" и предлагала да направи снимки, докато къпели дъщеря им. По-късно тя изпратила на семейството картичка със съболезнования.

Друг родител разказва пред съда, че медицинската сестра, която той смята за Летби, е прекъснала последните им мигове с момченцето, като се е опитала да го постави в кош с апарат за изкуствено дишане, предназначен за мъртви бебета, въпреки че то все още е дишало. Твърди се, че тя е казала на опечалените родители: "Казахте си сбогом. Искате ли да го сложа тук?"

На "Гардиън" е съобщено, че екип от 70 детективи работи по многомилионното полицейско разследване на Летби, наречено операция "Колибри". Специалисти проучват записите за повече от 4000 бебета, родени в болница в Ливърпул и в болницата "Графинята на Честър" - двете родилни отделеният, в които Летби е работила. 

Джанет Мур, говорител на семействата на пострадалите бебета, разкрива пред медиите:

„Ние сме просто зашеметени“, казва тя.

„Да загубиш бебе или да пострадаш при тези обстоятелства е невъобразимо".

"През последните седем до осем години трябваше да преминем през дълго, мъчително и емоционално пътуване“

Служителят Паскал Джоунс от фаталната болница казва:

„На Луси Летби беше поверено да защитава някои от най-уязвимите бебета. Тези, които работят заедно с нея, не знаеха, че сред тях има убиец.“

Тя казва, че "безобидни вещества като въздух, мляко, течности - или лекарства като инсулин са станали смъртоносни" в ръцете на Летби.

„Тя използва занаята си като оръжие, за да причини вреда, скръб и смърт“, казва Джоунс.

„Отново и отново тя нараняваше бебета в среда, която трябваше да е безопасна за тях и техните семейства", разкрива още Джоунс.

„Родителите бяха изложени на нейното болезнено любопитство и нейното фалшиво състрадание. Твърде много от тях се върнаха у дома в празни бебешки стаи. Много оцелели деца живеят с постоянни последици от нейните нападения върху живота им.“, казва още той.

Установено е, че други две бебета са починали, докато Летби е работила в женската болница в Ливърпул.

Liverpool Women's NHS Foundation Trust потвърди, че има текущо разследване, „свързано с целия период от кариерата на Луси Летби“, включително стажове за обучение в Женската болница в Ливърпул.

Те са се случили между октомври и декември 2012 г. и януари и февруари 2015 г., се казва в изявлението.

Рано сутринта на 3 юли 2018 г. Луси Летби е отведена от дома си в Честър с белезници, след като беше арестувана за първи път.

Първоначално тя беше освободена под гаранция от полицията, но впоследствие беше арестувана още два пъти.

33-годишната беше повторно арестувана на 10 юни 2019 г. и след това за трети път на 10 ноември 2020 г., където в крайна сметка беше обвинена през ноември 2020 г. в хода на полицейското разследване.

Нападенията са извършени през 2015 и 2016 г.

Летби е задържана под стража от ноември 2020 г. и оттогава е прекарала време в четири различни затвора.

Коментари 4
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

4 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Мистериозно главоболие: Лекари откриха рядък паразит в мозъка на мъж

Мистериозно главоболие: Лекари откриха рядък паразит в мозъка на мъж

Любопитно Преди 1 час

Какво е причинило главоболието на мъжа четете в следващите редове

Националният съвет на БСП се събира, за да подреди листите за изборите 2 в 1

Националният съвет на БСП се събира, за да подреди листите за изборите 2 в 1

България Преди 1 час

Заседанието беше анонсирано преди две седмици

Промени в Надзорния съвет на НОИ, Петкова оглави два съвета

Промени в Надзорния съвет на НОИ, Петкова оглави два съвета

България Преди 13 часа

Людмила Петкова става председател на два съвета – Съвета за икономически анализи и Съвета за административната реформа

Назначиха нов областен управител на София

Назначиха нов областен управител на София

България Преди 15 часа

Още пет области са с нови управители

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

България Преди 15 часа

АБРО с официална позиция във връзка с приетия на първо четене Законопроект за изменение и допълнение на Закона за хазарта

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

България Преди 15 часа

Проучването на ОИСР представя изводи по пет ключови области

<p>&quot;Скриването на тялото беше трудна задача&quot;: Учителка призна хладнокръвно убийство</p>

"Раздвоена личност”: Начална учителка признава, че е убила приятеля си

Свят Преди 15 часа

"Все още действията ми ме преследват. Понякога ми се налага да си спомням какво съм направила”, коментира обвиняемата пред съда

Унижение

Коя е най-силната психическа травма за човек?

Любопитно Преди 15 часа

Според специалистите, отговорът е само един.

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Свят Преди 16 часа

Ахлам Албашир и част от задържаните обвиняеми присъстваха на заседанието

Зеленски: Радиацията не признава граници

Зеленски: Радиацията не признава граници

Свят Преди 16 часа

Зеленски: Дълг на целия свят е да окаже натиск върху Русия

<p>Как е реагирал Георги Блажев на новината, че ще става баща</p>

Георги Блажев: Да си добър родител не облагодетелстваш само твоето дете, ти си в плюс на обществото

Любопитно Преди 16 часа

Това сподели от личен опит писателят и панелист в „На кафе“ Георги Блажев в подкаста „Ох, на мама! Podcast”, който е и баща на две деца

Снимката е илюстративна

В мистериозния "град на инките": Стотици черни "паяци" са забелязани на Марс

Любопитно Преди 16 часа

Повече за живота на Червената планета четете в следващите редове

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

България Преди 17 часа

Те използвали фалшиви решения на ТЕЛК

Аварирал камион причини километрично задръстване

Аварирал камион причини километрично задръстване

България Преди 17 часа

От полицията съобщиха, че към мястото на инцидента пътуват екипи

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Свят Преди 17 часа

Вижте как може да подкрепите някой от най-забележителните успехи на страната ни

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 17 часа

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини