Членове на Хизбулла са складирали три тона взривове в Лондон
Източник: ЕПА/БГНЕС
10

Б ританските власти са разклатени от нови скандални разкрития, които подкопават дипломатическите усилия на Великобритания да запази хладнокръвен тон по ядрената сделка с Иран в момент, когато САЩ оказват натиск по отношение на Техеран и търговските му връзки с ЕС. Данните, публикувани в британското издание „Телеграф“, че клетка на про-иранската ливанска организация Хизбулла с години е складирала взривни материали в покрайнините на Лондон, вече предизвикаха реакции и извън Великобритания, а английското правителство и служби бяха принудени да коментират дали са знаели за всичко това.

Според журналистическите разкрития, членове на Хизбулла са складирали взривни вещества и материали за приготвяне на бомби в пакети с лед. Складът е разкрит от британските служби МИ5 и полицията през есента на 2015 г., само месеци след като Обединеното кралство подписва ядрената сделка с Иран. Сред материалите в склада са открити пакети с амониев нитрат в такова количество – близо три тона, че при взрив може да причини поражения на стотици сгради. По време на акцията, полицията претърсва още четири сгради в северозападен Лондон, като е арестуван един мъж по подозрение, че седи зад организацията на клетката.

Но тогава идва първата изненада. Същият мъж е освободен скоро след ареста, а доказателствата са прикрити, вместо да се търси отговорност. Операцията около склада с взривове е толкова сериозна, че за нея са информирани лично тогавашния премиер Дейвид Камерън и Тереза Мей, която по това време е министър на вътрешните работи. Подписването на сделката с Иран е считано за личен успех на тогавашното британско правителство и нещата са потулени, за да не се предизвика скандал. Но скандалът идва – макар и четири години по-късно.

Британското издание „Телеграф“ провежда разследване в продължение на три месеца, като са интервюирани над 30 настоящи и бивши официални лица във Великобритания, САЩ и Кипър. Един от източниците описва заговора като „изключително добре организиран тероризъм“, а друг заявява, че в склада е имало толкова много експлозивни материали, че е можело да бъде засегнат целия квартал около него.

Скандалът с прикриването на подобна информация е толкова сериозен, че в момента МИ5 и правителствените служители провеждат свое собствено разследване, за да се установят и най-малките детайли около дейността на клетката и най-важно – дали членове на Хизбулла са все още активни на територията на Великобритания. Според британското разузнаване, складираните взривни вещества са само част от по-широка мрежа на организацията, която подпомага извършването на атаки.

Британската преса припомня, че Хизбулла са хващани и друг път в подобна акция – в Тайланд. А през 2017, две години след разкритията в Лондон, член на Хизбулла, базиран в Ню Йорк, е хванат докато поръчва машина за пакетиране на лед от същия тип, в който са складирани взривните вещества във Великобритания.

Интересна подробност е защо взривните вещества са вкарвани в ледени пакети. За да разберат това, британските власти търсят отговор в Кипър. Там, през 2015 е арестуван 26-годишният ливанец с канадски паспорт Хюсеин Басам Абдалла. Той е подготвял в мазето си 65 000 ледени пакета с взривове. По време на разпитите, той признава, че е член на военното крило на Хизбулла. През юни 2015 е признат за виновен за планиране на терористични атаки и е осъден на шест години затвор.

Тогава започва съвместна работа между кипърските и британските служби в опит да разберат дали не се готви нещо по-голямо. Подобни пакети са намерени не само в Лондон, но и в други европейски столици. Взривовете са пакетирани в лед, за да устоят по-дълго и да не бъдат лесно засечени.

Неотдавна Лондон реши да вкара Хизбулла в списъка с терористични организации. Британски източник споделя, че в момента МИ5 работи съвместно с други европейски разузнавания, за да се прекъсне широката мрежа на организацията. Според информацията, особено важен е пътят през Балканите, които служат като логистичен център. Това не е нова информация, макар и пренебрегвана от местните правителства. Така например, Израел предупреждава, че членове на Хизбулла оперират в България, Албания, Сърбия и Македония. От Балканите, Хизбулла подпомага контактите си в Западна Европа и в частност в Германия.

Властите в Албания провеждат няколко пъти през последните години акции, при които са арестувани хора, свързани с Хизбулла.

САЩ определят Хизбулла като терористична група през 1990-те години. Доскоро Великобритания виждаше заплаха само във военното крило на Хизбулла, но през февруари 2019 цялата организация беше определена за терористична. Това решение напрегна отношенията с Ливан, където Хизбулла участва в коалиционно правителство. Хизбулла също така – заради силните си връзки с Иран – е основен съюзник на режима на Башар Асад и бойците на организацията имат силно участие в конфликта в Сирия.

Не за първи път Хизбулла участва в подготовка и изпълнение на терористични актове.

През юли 2012 петима туристи и шофьор на автобус са убити при детонация на бомба на летище „Сарафово“ в Бургас. Българските власти по-късно съобщиха, че двамата заподозрени за атентата са членове на Хизбулла, но както организацията, така и Иран отричат участие. През юни и есента на 2015 властите в Кипър и Великобритания провеждат акции, при които е разбит план за подготовка за атаки в Европа. През март 2017 в Германия пакистански гражданин е обвинен, че шпионира в полза на Иран като една от задачите му е била да събира данни за потенциални атаки.

През юни 2018 Холандия гони двама ирански дипломати по подозрение, че са участвали в подготовката на атаки срещу иранската опозиция. Холандското правителство обвинява дипломатите в съучастие в убийството на двама души, единият от които е ирански активист. През същата година Франция обвинява официално иранското разузнаване в подготовка за бомбена атака срещу събрание на иранската опозиция в Париж. Двама белгийски граждани са арестувани във връзка с този случай, заподозрени, че са приготвили бомба и детонатор.

Разкритията на британската преса поставят и без това разклатеното правителство във Великобритания пред силен натиск. Информацията, че са се прикривали данни от 2015 досега в името на по-добрите отношения с Иран, предизвика реакции сред съюзниците на Лондон. Както Израел и САЩ, така и европейски официални лица изразиха недоумение. Въпреки че европейските страни решиха да останат по-скоро в защита на ядрената сделка с Иран, политиката на Франция, Германия и Холавдия се промени след миналото лято, когато бяха разкрити планове за извършване на атаки на европейска територия.

Фактът, че Иран и Хизбулла са обвинени в складиране на взривове в момент, когато Европа търси начин да оправдае позицията си за ядрената сделка, има потенциала както да изостри отношенията между Техеран и най-силните държави в ЕС, така и да се засили натиска от САЩ и Брюксел върху балканските правителства да вземат мерки срещу потенциална заплаха.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Коментари 10
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

10 коментара
 
Във форум: "Как се чистят петна от червено вино и черен хайвер???" Отговор: "Оставете ги като скъп спомен..."
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>Украйна: Това беше целта на руските удари на 22 март</p>

Украйна: Целта на руските удари на 22 март беше пълно спиране на електричеството

Свят Преди 29 минути

Това каза министърът на енергетиката Герман Галушченко

Владимир Путин

"Това е просто глупост": Путин с коментар за членките на НАТО

Свят Преди 31 минути

В речта си пред руските пилоти от военновъздушните сили снощи той заяви, че страната няма "никакви агресивни намерения"

<p>&quot;Тренират реални бойни действия&quot;: За какво се готви Беларус</p>

"Тренират реални бойни действия": Беларус се готви за конфронтация с НАТО

Свят Преди 54 минути

Лукашенко често бива наричан „вярното кученце" на Путин

Сахарска мъгла покри части от България (ВИДЕО)

Сахарска мъгла покри части от България (ВИДЕО)

България Преди 1 час

С голяма вероятност валежите през деня ще са с жълтеникав оттенък

<p>Смяна, DOT, съхранение&hellip; всичко по темата гуми (видео)</p>

Смяна, DOT, съхранение… всичко по темата гуми (видео)

Технологии Преди 1 час

В сервиз на Margel разговаряме с Борислав Враджалиев за смяната на гумите и изборът на нови, тъй като многообразието на предлагане е огромно

Какво представлява "проблемът с трите тела"

Какво представлява "проблемът с трите тела"

Любопитно Преди 1 час

Законите за движението на Нютон са в основата на класическата физика

<p>&quot;Играта на Синанон&quot;: Вазектомии, аборти и жени с бръснати глави&nbsp;</p>

"От изцеление към ужас": "Синанон" - рехабилитационната програма или религиозна секта (ВИДЕО/СНИМКИ)

Свят Преди 1 час

"Синанон" - рехабилитационната програма или религиозна секта

Заради публикации против нахлуването в Украйна: Руснак бе осъден на 6 години затвор

Заради публикации против нахлуването в Украйна: Руснак бе осъден на 6 години затвор

Свят Преди 1 час

35-годишният Николай Фарафонов е признат за виновен за "публични призиви за извършване на терористични актове"

<p>Биков: Подкрепихме конституционната реформа, за да не е безконтролен служебният кабинет</p>

Биков за промените в Конституцията: Подкрепихме реформите, за да не е безконтролен служебният кабинет

България Преди 1 час

По думите му партията се „старае да има позиция по въпроси, които зависят от нея”

"Шпионаж и заговорнически ходове": Руска делегация на посещение в Северна Корея

"Шпионаж и заговорнически ходове": Руска делегация на посещение в Северна Корея

Свят Преди 1 час

По време на визитата представители на руската служба и на севернокорейското министерство са провели работни разговори

Никола Минчев: Все още не късно изборите да се проведат на 9 юни

Никола Минчев: Все още не късно изборите да се проведат на 9 юни

България Преди 2 часа

По думите на зам.-председателя на НС и депутат от ПП-ДБ не сме на прага на конституционна криза

5 по Рихтер разлюля Италия

5 по Рихтер разлюля Италия

Свят Преди 2 часа

Трусът е усетен и в района на Удине

Бити с бейзболни бухалки: Сводническа мрежа е разбита в Италия

Бити с бейзболни бухалки: Сводническа мрежа е разбита в Италия

България Преди 2 часа

Българките отивали зад граница с обещание за работа

Нова масирана руска атака срещу енергийната инфраструктура на Украйна

Нова масирана руска атака срещу енергийната инфраструктура на Украйна

Свят Преди 2 часа

Украинската армия заяви, че 26 дрона са били унищожени в Одеска, Харковска, Днепропетровска и Запорожка област

Вулканът Ибу изхвърли пепел на два километра височина

Вулканът Ибу изхвърли пепел на два километра височина

Свят Преди 2 часа

Предишното изригване беше на 26 март

Край на стачките на "Луфтханза": Авиокомпанията и синдикатите постигнаха споразумение

Край на стачките на "Луфтханза": Авиокомпанията и синдикатите постигнаха споразумение

Свят Преди 2 часа

През последните седмици протести на наземния персонал и на екипажите доведоха до забавянето и отменянето на стотици полети