Още по темата

Индоктринация на президента Си Дзинпин, актуализация на китайския марксизъм и въвеждане на нови управленски коцепции.

Такива новини се очакват от предстоящия конгрес на Китайската комунистическа партия – ръководният орган във втората най-голяма икономика и най-населената държава в света.

Гардиън: Задава се сериозен конфликт между САЩ и Китай

Китайците предизвикаха „Епъл”

За предстоящи промени в устава по време на конгреса, който ще започне на 18 октомври, информира държавната агенция „Синхуа”.

Промените вече са обсъдени в рамките на Политбюрото на ККП и включват „ключови теоритични възгледи” и „дълбок статегически смисъл”. Те ще бъдат дебатирани и на самия 19-ти конгрес.

Президентът и лидер на партията иска да заложи своята ръководна идеологическа доктрина в устава, коментират от Ройтерс.

За близо 5 години управление Си Дзинпин укрепи властта си с поредица от стъпки. Той се постави начело едновременно на ключовите икономически реформи и засили ролята си като военен главнокомандващ.

Ключов показател за влиянието на Си ще бъде дали ще успее да вкара собственото си име в устава на комунистическата партия, смятат от западната агенция.

Така той ще застане до двамата колоси, на чийто идеологии е изграден днешен Китай – Мао Дзедун и Дън Сяопин. Мао е човекът, наложил комунистическата власт в огромната страна след Втората световна война. Дън Сяопин пък изкара бизнес потенциала на Китай на международните пазари и така направи от държавата икономически гигант, който заобиколи краха на социализма в Източния блок.

Следващите президенти на Китай Цзян Цзъмин и Ху Дзинтао извършиха промени в устава на партията, но постулатите им останаха вътре без да се споменават имената им.  

Управлението на Си до момента се откроява с няколко приоритета. Той поведе мащабна вътрешнопартийна реформа, която свали от власт голям брой корумпирани или смятани за несменяеми ръководители на местно и национално ниво. Същинската власт на партията бе укрепена едновременно с централизация и с множество удари срещу гражданското общество и свободното слово в голямата страна.

Си поведе военни, социални и икономически реформи, а ключова в ерата на глобалното информационно общество е и концепцията му за „интернет сувернитет” – всяка държава има право да контролира собственото си онлайн пространство. Именно на тази база се налага цензурата върху множество сайтове, недостъпни в Китай.

Макрон: За да не бъдем управлявани от САЩ и Китай

Пътят на Китай към световно господство

Предстоящите промени „въз основа на новата обстановка и задачи ще укрепят социалистическото развитие с китайска характеристика и строежа на партията", отбелязва китайската държавна агенция.

Поправките в устава ще засегнат най-актуалната "китаизация" на марксизма, нови управленски концепции и "прясно натрупан опит" в засилването на ръководната роля на партията.

Проектът с предложенията ще бъде представен на партиен пленум една седмица преди конгреса. Така ще бъде съставен и дневния ред на ключовото събитие. 

Самите промени идват в сложна геополитическа обстановка за Китай. През последните години страната срещна проблеми заради забавянето на темповете на икономическия й растеж. Същевременно в САЩ, най-голямата световна икономика, бе избран за президент Доналд Тръмп, в чиято кампания беше ключово разбирането за Пекин като пазарен враг.

Китай трябва да се справя с тези предизвикателства насред вече започнала своя икономическа експанзия на много места в света, включително на Балканския полуостров, където голям брой ключови инвестиционни проекти се реализират от нейни компании.

Азиатската страна също така е от огромно значение за кризата на Корейския полуостров. Китай е основен икономически и политически партньор на комунистическия режим в КНДР, който продължава да демонстрира военна мощ и да притеснява Америка и азиатските й съюзници Южна Корея и Япония.