0

Учителската стачка

"Полицията усмирява учителската стачка", пише "Стандарт". Учителската стачка излезе от контрол, многохилядният митинг проби полицейския кордон при жълтите павета и преподавателите тръгнаха към ул. "Раковски", разказва вестникът.

Съобщава се за предупреждението на ректора на СУ "Св. Кл. Охридски" Боян Биолчев при откриването на учебната година, че университета е готов да затвори врати от 1 ноември.

Това не е стачка, спираме поради невъзможност да продължим работа, обяснил Биолчев. "МОН и синдикатите преговарят, но с писма", съобщава "Сега".

"Правителството е готово за продължаване на преговорите без ултиматуми и предварителни условия", пише просветния министър Даниел Вълчев в писмо до протестиращите.

"Премиерът свика тайни консултации", информира "Труд". Министър-председателят Сергей Станишев се срещнал с образователния министър Даниел Вълчев и с финансовия министър Пламен Орешарски, за да уточнят какво да предложат на учителските синдикати.

В друг материал "Труд" съобщава, че според неофициални сметки на финансовото министерство заплатите на учителите могат да се увеличат с 50 на сто, ако се съкрати 30 процента от персонала.

"32 увеличение и премии за учителите", предлага Даниел Вълчев, цитиран от "24 часа". Годината няма да се провали, учителите няма да допуснат това, защото са разумни хора, казва той и изразява надежда до 10 дни да има разрешение на конфликта.

"Учителите на палатки" е челното заглавие на "Монитор". Протестиращите разпънаха три палатки на площада пред Президентството и Министерството на образованието и науката, те отново издигнаха искането за повече пари за образование и удвояване на заплатите в сектора, информира изданието.

Предстоящите местни избори

"Мартин Заимов с шанс за втори тур", пише "Труд", като се позовава на данни на социологическата агенция "Алфа рисърч". Според тях сегашният кмет на София и кандидат за втори мандат Бойко Борисов води в предпочитанията на столичани с 33,8 на сто, следван от Заимов с 8,7 процента.

Претендентът на БСП Бриго Аспарухов е трети със 7,6 на сто доверие.

"Традиционните партии очакват 28 октомври в криза, а общинската власт е атакувана от хора, които смятат, че европарите ще се раздават като куфарчетата на Луканов", пише "Сега" в материал "Местните избори или какво знаят италианците".

"Агресивният популизъм разчита на феодални рефлекси", коментира социологът Антоний Гълъбов в анализ за "Монитор". Можем да очакваме кампания без нови идеи, но за сметка на това изпълнена с взаимни обвинения и демонстрации на самонадеяност, прогнозира той.

В материал "Пропуска ли покривът на парламента" "Труд" отбелязва, че в сряда и четвъртък работният ден на депутатите е бил много кратък. Според автора зад това наднича един от пороците на българската политика - затихването на държавната машина, когато се зададат избори.

Подобен коментар има и в "24 часа", който предлага в рубриката "Анализи" "Депутатите да заседават два месеца годишно". Плащаме им за законите, а не за кампании по местния вот, посочва авторът.

"За първи път царски имоти на съд", съобщава от първа страница "Труд". Съдията Янко Ангелов от Пловдивския административен съд даде ход на делото, тръгнало заради отказа на областния управител Тодор Петков да върне резиденция "Кричим" на Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария Луиза.

На практика решението ще е оценка на цялата царска реституция, проблемите по връщане на резиденцията важат и за другите имоти - липса на закон, подменен с решение на КС, неизяснена собственост и други, отбелязва вестникът.

"Банкерът Атанас Тилев е докладвал на ДС за царя", твърди пред "24 часа" Марин Маринов, представен като офицерът от ДС, обучавал Ахмед Доган за нелегал.

Той коментира, че Доган има безспорен принос за демокрацията у нас и без него България е можела да има и по-тежък път на развитие. Според Маринов части от досието на агент Сава са се появявали през последните 17 г. , защото вероятно много хора са имали желанието да уязвят Доган по някакъв начин и да го направят зависим.

Знам един от тях и по-важното е, че мога да го докажа, заявява той и посочва името на Бригадир Аспарухов. Престъплението е извършено в годините, когато беше началник на Националната разузнавателна служба, по негово разпореждане доверен служител, началник-отдел тогава, е копирал материали по делото на агент Сава, твърди Маринов.

Инфлация, цени, заплати

"БНБ се опитва да овладее инфлацията с по-висока лихва", пише от първа страница "Сега". Банковите кредити, задълженията към данъчните, към "Топлофикация", към ВиК и електроразпределителните дружества се оскъпяват, вчера БНБ отново повиши основния лихвен процент - за октомври той вече е 4.24 на сто, което е с 0.15 на сто повече в сравнение със септември, информира вестникът.

Основната причина за покачването е стремежът да се укроти инфлацията и така да се предпази икономиката от прегряване, коментират анализатори.

"Цената на водата неминуемо ще се увеличава", казва пред "Сега" заместник-министърът на регионалното развитие Димчо Михалевски. Публичните средства не влияят пряко на цената на водата, но мащабът на инвестициите, които трябва да бъдат направени в България, ще повлияе, защото според разчетите на Световната банка за сектора са необходими инвестиции от 7 млрд. евро, посочва той.

Природният газ да поскъпне от октомври с до 9.21 на сто - това реши вчера Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, пише "24 часа". Той припомня, че "Булгаргаз" поиска увеличение с 10.78 на сто.

Шефът на дружеството Димитър Гогов каза, че няма да вдига цените за клиентите от днес, причината е заявлението на министъра на икономиката Петър Димитров, че държавата ще се откаже от дивидента си, за да бъде увеличението на цената по-малко, информира вестникът.

Гогов е посочил, че за отказа на държавата да си прибере печалбата ще трябва да се произнесе Министерският съвет и затова щяло да се изчака с поскъпването. Дивидентът обаче се определя след приключването на финансовата година, което за "Булгаргаз" е май 2008 г. , допълва вестникът.

"Искаме сами да заработваме заплатите си", заявява пред "Труд" Петър Абрашев, председател на федерацията на горските синдикати. Той информира, че на 4 октомври започва стачка на заетите в горските стопанства. Според него най-малко 75 на сто от лесничействата имат готовност да се включат. Едно от исканията е средна заплата 560 лева до края на годината.

"Чиновниците си поискаха двойно повече пари за 2008 г.", пише "Дневник". Предложенията за издръжка на ведомствата, полицията и армията са за над 10 млрд. лв.

На всеки 6 месеца в близките 2 г. цените на разговорите от фиксиран към мобилен телефон и от GSM на GSM ще падат - това ще стане, ако се приемат правилата, готвени от Комисията за регулиране на съобщенията, съобщава от първа страница "24 часа". Комисията стартира офанзива за сваляне на тарифите, по които се разплащат операторите, за да обслужват чужди абонати в мрежите си.

"200 000 българи в клуб "Милионер", е челното заглавие на "Стандарт". Поне 200 000 българи тънат в разкош, те имат собствен бизнес, къщи на Френската Ривиера и карат суперскъпи поръчкови коли, цитира изданието проучване на "Маркет линк", представено на изложението "Lux o­nly" в София.

С 46 на сто увеличение на приходите приключва пловдивското изложение "Есен 2007" в сравнение с миналогодишното му издание, по неокончателни данни постъпленията са 17 400 000 лева, съобщава "Труд".

"В "Софийски имоти" е включвано всичко, даже детска градина", казва пред "Дневник" Иван Димитров, изп.директор на Столичната общинска агенция за приватизация. Необходим е правен анализ, който да покаже пълната картина на състоянието на имотите в "Софийски имоти", посочва той.

"България има една от най-недружелюбните за потребителите системи на здравеопазване в Европа, цитира в челния си материал "Дума" резултатите от проучването Индекс на здравния потребител за 2007 г., представени в Брюксел. Този индекс класира българската система на здравеопазване на 28 място от 29 системи на обществено здравеопазване, пише вестникът.

"ТЕЛК да отпадне за инвалиди над 60 г.", предлага пред "Стандарт" д-р Кънчо Райчев, директор на Националната експертна лекарска комисия.

Според него, за да се решат проблемите в системата, трябва да се определи контингентът на медицинската експертиза - хората в работоспособна възраст, а хората в третата възраст да се поемат от друга комисия.

Порталът на електронно правителство е основна тема за "Земя", който информира, че засега в Бургас, Добрич и Стара Загора общините предлагат ограничен брой електронни услуги - издаване на акт за раждане или смъртен акт.

"Пускат още 23 км от "Тракия", пише "Труд". Това ще стане на 5 октомври. Така София и Стара Загора вече ще бъдат свързани с 210 км бърз магистрален път.

"Българинът се бои да признае, че е по-добре", смята посланикът на България в ЕС Бойко Коцев. Пред "Труд" той уверява, че са точни данните, изнесени от министър Румен Петков като сравнение между престъпността в Германия и България, и то се отнасят за престъпления, съизмерими по тежест. Вестникът припомня, че според тези данни престъпността в Германия е 8000 престъпления на 100 000 души, а в България - 1700 на 100 000 души. Друг е въпросът за субективните усещания на населението, коментира Коцев.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Мъж на смъртен одър: - Жено, да ми кажеш преди да умра децата мои ли са? - Абе да ти кажа, ама ако не умреш?!
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Пиперлив език и щури рождени дни разтърсиха Вилата на любовта

Пиперлив език и щури рождени дни разтърсиха Вилата на любовта

Любопитно Преди 2 часа

Програмистът Тихомир и полицайката Маргарита празнуваха заедно

Армения предава още територия на Азербайджан

Армения предава още територия на Азербайджан

Свят Преди 2 часа

Населените места са били под арменски контрол от началото на 90-те години

Главчев се отказа от смяната на външния министър

Главчев се отказа от смяната на външния министър

България Преди 5 часа

Това научи NOVA неофициално от свои източници

Страните от НАТО ще дадат на Украйна още ПВО

Страните от НАТО ще дадат на Украйна още ПВО

Свят Преди 6 часа

НАТО направи карта на съществуващите възможности

Главчев освободи трима зам.-министри

Главчев освободи трима зам.-министри

България Преди 7 часа

Това са Мартин Гиков, Николай Сиджимов и Николай Найденов

Сблъсък между ГЕРБ и ПП-ДБ по казуса с "Боташ"

Сблъсък между ГЕРБ и ПП-ДБ по казуса с "Боташ"

България Преди 7 часа

Мартин Димитров от ПП-ДБ посочи, че Денков не е подписвал договора, нито неговият енергиен министър

Електроенергийна компания отвори първия си клиентски център в Пловдив

Електроенергийна компания отвори първия си клиентски център в Пловдив

България Преди 8 часа

С него групата стартира разширяването на търговската си мрежа в цялата страна

Освободиха от длъжност областния управител на Бургас

Освободиха от длъжност областния управител на Бургас

България Преди 8 часа

Пламен Янев беше назначен за областен управител на Бургас на 28 юли 2023 година

Стоянов: Янев е имал контакт с Мартин Божанов

Стоянов: Янев е имал контакт с Мартин Божанов

България Преди 8 часа

Това става известно от писмен отговор на служебния министър на вътрешните работи

<p>Първа доставка на шведско ядрено гориво за АЕЦ &quot;Козлодуй&quot;&nbsp;</p>

В АЕЦ "Козлодуй" пристига първата доставка на ядрено гориво от Уестингхаус

България Преди 8 часа

Горивото от "Уестингхаус" е предназначено за 5-ти блок на централата

Мъж заплаши да се самовзриви до консулството на Иран в Париж

Мъж заплаши да се самовзриви до консулството на Иран в Париж

Свят Преди 8 часа

Полицията съобщи, че е разположила сили на терен и е помолила гражданите да избягват района

Стефан Димитров: Оставам министър до указ на президента

Стефан Димитров: Оставам министър до указ на президента

България Преди 8 часа

Стефан Димитров: Аз не съм политик, аз съм дипломат

д

Уникалните вина, родени от черни вулканични кратери

Любопитно Преди 9 часа

Вино се произвежда на архипелага от 15-и век, когато пристигат първите испански колонисти

Русия постави условията си за преговори за Украйна

Русия постави условията си за преговори за Украйна

Свят Преди 9 часа

Лавров иска да се говори за Украйна, "която е изконно руска"

Петков: Тайна координация между Борисов, Радев и Пеевски

Петков: Тайна координация между Борисов, Радев и Пеевски

България Преди 9 часа

Петков: Стефан Димитров „явно не е с евроатлантически поглед“

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Любопитно Преди 10 часа

Food quiz със Стефани от Hell’s Kitchen