Р ъководството на веригата за бързо хранене "Макдоналдс" съобщи официално, че в повечето от храните, предлагани в ресторантите им, съдържанието на т.нар. "транс мазнини" е с 33% повече от обявяваното досега, информира Zdrave.bg.
Транс мазнините са ненатурални изомери, които се образуват при производството най-вече на маргарин и други растителни масла.
Науката отдавна е доказала, че те са по-вредни дори от наситените мазнини от животински произход, защото повишават нивото на лошия холестерол и създават предпоставки за развитие на различни злокачествени заболявания.
Различни научни изследвания показват, че транс мазнините влошават качеството на майчиното мляко и с него се предават и на кърмачетата, като често водят до раждане на деца с тегло под нормалното.
Освен това те увеличават риска от захарен диабет, понижават имунитета и влошават качеството на спермата.
Не на последно място транс мазнините нарушават обмена на простагландините, регулиращи редица важни функции; нарушават работата на ферментите, които имат ключово значение при неутрализирането на вредни химически вещества и канцерогени, попаднали в организма; също така намаляват действието на някои медикаменти.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!